Tai visuomenėje ganėtinai plačiai paplitusi problema

Apsimetėlio sindromas – tai mąstymo ir elgesio fenomenas, kuris reiškiasi stipriu nepasitikėjimu savo intelektiniais sugebėjimais, įgūdžiais ir kompetencijomis akademinėje arba profesinėje veikloje.

„Kaip nurodo pats šio fenomeno pavadinimas, žmogus jaučiasi, tarsi tuoj bus demaskuotas kaip neišmanėlis, apsimelavęs apie savo žinias ir pasiekimus ir visiškai nevertas mokytis šioje studijų programoje ar dirbti konkrečiame darbe“, – atsiųstame pranešime spaudai teigia psichikos sveikatos centro „Neuromeda“ medicinos psichologė Kamilė Petrulėnaitė.

Ji nurodo, kad šis fenomenas (fenomeno, o ne sindromo sąvoka vartojama mokslinėje literatūroje) ne tik veikia žmogaus asmeninį ir profesinį gyvenimą, bet ir gali tapti depresijos, nerimo bei panikos sutrikimo, priklausomybės išsivystymo priežastimi.

Apsimetėlio sindromas visuomenėje yra ganėtinai plačiai paplitusi problema. Pasak elgesį tiriančių psichologų, net 70 proc. žmonių bent kažkuriame savo gyvenimo etape jautėsi apsišaukėliu, o remiantis „HR News“ atliktu tyrimu, manoma, kad su sindromu darbe tenka susidurti net 80 proc. vyrų ir 90 proc. moterų, nepriklausomai nuo išsilavinimo ar socialinės padėties, tačiau tai suvokia vos 25 proc.

Apie šį sindromą garsiai kalbėjo ir buvusi pirmoji JAV ponia Michelle Obama ar aktoriai Tomas Hanksas ir Emma Watson bei kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją