Prie darbo stalo esate zombis, o jėgų yra tik vienam – pykčiui. Jis nemoka vadovauti ir kuria chaosą. Susirinkimai neduoda naudos, o sukuria nežinią. Norite bent šiokio tokio darbo įvertinimo, bet jo nėra.

Jis – blogas vadovas. Blogas iki kaulų smegenų.

Tačiau jūs dirbate samdomu darbuotoju, todėl turite su juo bendrauti, atlikti pavestas užduotis ir siekti rezultatų, net jeigu jie nėra pamatuoti. Arba jų iš viso nėra, bet reikalavimai – kasdieniai.

Tobulėti siekiantiems darbuotojams pakankamai dažnai tenka susidurti su kontroliuoti situacijos nemokančiais vadovais. Blogiausia, jeigu jie nemokėjimą slepia po valdingumo ir visko išmanymo kaina.

„Prieš darbo pokalbis įmonėje dirbančių draugų dažnai klausiame: „O vadovas – geras?“ Tai – vienas svarbiausių kriterijų ieškant darbo, nes atlyginimas ir kitos naudos turėtų būti labai aukšto lygio, norint išlaikyti darbuotoją, kuriam vadovauja prastas vadovas. Todėl „AšVertinu“ projekte viena iš išskirtų kategorijų ir susijusi su vadovais“, – teigė lapkričio pradžioje startavusio projekto „AšVertinu“ vadovas Vytenis Pakėnas.

Sukūręs interneto svetainę jis tikisi nuoširdžių darbuotojų vertinimų, kurie padės kelti darbo kultūros lygį Lietuvoje, o svarbiausia – palengvins darbo paieškas ir suteiks darbuotojui privalumų.

„Ateini į www.asvertinu.lt ir pasitikrini, kokį reitingą sukūrė esami ar buvę darbuotojai. Tik jie gali vertinti įmonę, o mes saugome jų anonimiškumą. Neįmanoma, kad darbdavys sužinotų, kas parašė vieną ar kitą reitingą“, – sakė V. Pakėnas.

Reitingas – puikus navigatorius darbo rinkoje, bet jeigu darbuotojas jau dabar susidūrė su prastu ar sudėtingu vadovu, sėdėti sudėjus rankas – neverta.

Tiesiog reikia imtis 7 žingsnių, kuriuos turite padaryti, jeigu jūsų vadovas nepatenkinta lūkesčių:

Ištirkite. Pirmiausia reikėtų pradėti nuo stebėjimo. Turite atsakyti į svarbų klausimą: ar jūsų viršininkas supranta, kad jam nepavyksta suvaldyti situacijos? Gali būti, kad jis tiesiog to nežino, nes niekas nėra net užsiminęs. Tokia problema pasitaiko pakankamai dažnai. Vadovas gali tiesiog nesuprasti savo klaidų ir įsivaizduoti, kad jis įkvepia darbuotojus, nes iš jų nesulaukia jokio grįžtamojo ryšio.

Pajuskite. Jums labai svarbu pajusti, koks yra jūsų bosas. Vadovas, kuris pernelyg dažnai stengiasi sukurti užduotis ir nuolat keičia kryptis ar nesuformuluodamas vieno tikslo jau kuria kitą gali pats prastai jausti dėl savo ateities darbe. Turite suprasti, kad kitas jūsų žingsnis jam gali būti daug jautresnis nei jums, tad svarbu atsižvelgti į jo situaciją ir pasirengti kontrargumentams.

Pasikalbėkite. Žinoma, pirmiausia turite įvertinti, ar tai – įmanoma. Jeigu jūsų bosas – neprognozuojamas, greitai užsidegantis, bus labai sunku, bet šį žingsnį reikėtų žengti, bent jau prieš pradedant vaikščioti į kitus darbo pokalbius. Tiesiog pasakykite, ko iš jo tikitės: galbūt nėra veiklos krypties, grįžtamojo ryšio ar palaikymo? Kalbėkite mandagiai, ramiai ir susitelkite į savo poreikius. Naudokite žodžius „man“ ir „aš“, venkite „tu“. Neužmirškite atsargumo. Jeigu tiesiog pasakysite, kad jis – blogas, sugriausite bet kokius tiltus.

Dirbkite kartu. Paklauskite vadovo, kaip jam galite padėti pasiekti tikslus. Klausykite atidžiai ir pasistenkite kiekvienoje sferoje reikalus pastūmėti bent šiek tiek į priekį. Tuomet ir vėl klauskite, ką reikėtų gerinti, o gal išsirinkti vieną sritį? Užmegzkite ryšį.

Bendraukite su kitais vadovais. Ieškokite naujų būdų gauti patirties ar galimybių patobulinti savo darbą, išmokti kažko naujo. Svarbu, kad kiti vadovai arba labiau patyrę kolegos žinotų apie jūsų viršininko minusus. Galbūt taip atsiras galimybė pakeisti karjeros kryptį?

Ginkitės. Jeigu nė vienas iš patarimų nepadėjo, o santykiai su viršininku tik blogėja, teks imtis nemalonaus žingsnio. Reikėtų kreiptis į personalo vadybininką, o jeigu tokios darbo pozicijos nėra – aukštesnį viršininką. Nepamirškite, jūsų dabartinis viršininkas už tai jums niekada neatleis, todėl įsitikinkite, kad padarėte viską, o tik tada ėmėtės šio žingsnio.

Atsisveikinkite. Jeigu jums niekas padėti negali, teks ieškoti galimybės persikelti į kitą skyrių arba visai palikti darbą. Bet jeigu bosas – toks blogas, galbūt tai nėra jau ir toks blogas žingsnis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)