11

1. Itin tikslus vieno pratimo testas

Gydytojas iš Brazilijos Klaudijus Gilas Araucho (Claudio Gil Araujo) sugalvojo paprastą testą, kurį galite atlikti tiesiog namuose per kelias sekundes ir apytikriai sužinoti, kiek gi metų jums liko gyventi.

K. G. Araucho šį testą sugalvojo pastebėjęs, kad daugelis jo pacientų, ypač vyresnio amžiaus, sunkiai atlieka paprastus pusiausvyros ir trupučio jėgos reikalaujančius veiksmus, pavyzdžiui, kai reikia ką nors pakelti nuo žemės ar atsistoti nuo kėdės. Kadangi žinoma, jog pusiausvyros ir kūno valdymo problemos didina pavojingų nukritimų bei nelaimingų atsitikimų riziką ir gali pabloginti širdies ir kraujagyslių būklę, gydytojas ėmė svarstyti, ar paciento lankstumo, pusiausvyros ir jėgos rodikliai galėtų būti pritaikyti gyvenimo trukmei matuoti.

Jo sumanymas paremtas idėja, kad pacientai gali būti labiau motyvuoti pagerinti savo sveikatos būklę, turėdami paprastesnį būdą stebėti, kaip valdo savo kūną. Pacientui tiesiog liepus pagerinti sportinę formą, vargu ar jis pakeistų savo elgesį. Kita vertus, argumentas „Pagerink sveikatos būklę arba po penkerių metų mirsi“ tikrai privers suklusti.

Žinoma, testas taip pat turėjo būti nesudėtingas. Jei jam atlikti reikėtų brangios įrangos ar matavimo prietaisų, daug mažiau žmonių galėtų jį išmėginti. Taigi K G. Araucho su bendradarbiais sukūrė atsisėdimo ir atsistojimo testą (AAT). Jam nereikia jokios įrangos, o užtruksite vos kelias sekundes.

11
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)