Nesvarbu, ar tie žmonės būtų priklausomi nuo alkoholio, narkotikų, ar kito žmogaus, ar smurtautojai, ar narciziško tipo asmenybės, jie negerbia kito žmogaus, jį kritikuoja, kaltina ir priverčia jaustis taip blogai, kad nebelieka jokios energijos gyventi. Taigi kodėl jautrios ir narciziškos asmenybės taip dažnai sukuria tamprius tarpusavio ryšius, kurie jautriuosius išsekina?

Itin jautrios asmenybės yra iš prigimties atjaučiančios ir empatiškos. Mes instinktyviai jaučiame kitų žmonių skausmą ir norime padėti. Be to, narciziški žmonės yra manipuliacijos ir kontrolės ekspertai, taigi jie jūsų gera širdimi pasinaudos saviems tikslams. Itin jautrios asmenybės gali justi tokią intensyvią meilę ir atjautą žmonėms, kad mes tikime, jog mūsų meilė gali kitus pagydyti. Ir dažnai kiti žmonės tiek nustemba ir nudžiunga gavę šitiek meilės ir supratimo, kad jie atsako su didžiuliu dėkingumu ir neretai liaupsėmis.

Jautrūs žmonės liaupsinami ima jaustis geriau ir jaučiasi reikalingi, todėl duoda dar daugiau. Tačiau šiam elgesio modeliui kartojantis, mes duodame ir duodame tol, kol mums nieko nebelieka ir negauname nieko atgal, klaidingai tikėdamiesi, kad jei tik duosime šiek tiek daugiau, bus gana. Tačiau niekada nebūna gana, kadangi narciziškos asmenybės - tušti indai, bedugniai poreikių šuliniai.

Svarbu prisiminti, kad jiems reikia ne jūsų meilės. Jiems reikia jų pačių meilės. Jūs niekuomet nesugebėsite jų „pataisyti“. Ir neturėtumėte. Kiekvienam skirtas savas kelias tapti sveiku ir visaverčiu žmogumi, kiekvienam reikia šį kelią nueiti pačiam, daryti savo klaidas, mokytis susirinkti save iš naujo, atrasti meilę sau. Be šių vertingų pamokų žmogus niekada neturės pakankamai meilės mylėti ką nors kitą. Norėti priversti narcizą mylėti jus - tai lyg nešti vaiką ant rankų ir tikėtis, kad jis pradės vaikščioti. Kartais per didelė pagalba gali žmogų suluošinti. Jiems reikia išmokti vaikščioti patiems.

Deja, neišmokę mylėti savęs, tokie žmonės praleidžia savo gyvenimą mėgindami gauti meilės, kurios jiems trūksta viduje, iš kitų žmonių. O tie kiti žmonės dažnai būna jautrios asmenybės, kadangi jie turi be galo daug atjautos. Tačiau neleiskite jumis naudotis. Jūs nesate atsakingas už kito žmogaus kelią. Jūs atsakingas už savo paties kelią, savo paties jausmus, savo gyvenimą. Negalima pasijusti gerai tik tuomet, kai kas nors pasako, kad jūs geras žmogus, ar padėkoja už tai, kad padėjote. Jei užtikrinimo tikėsitės iš kitų, tik būsite nuo jų priklausomi, ir tuomet darsyk tapsite auka. Visa tai turite sau suteikti pats. Žinokite, kad esate geras žmogus, žinokite, kad sugebate atjausti ir dalyti meilę, kad esate vertas meilės. Jei kitas žmogus jūsų nevertina taip, kaip turėtų, metas išeiti.

Štai priežastys, dėl kurių jautrias asmenybes traukia narciziško tipo žmonės:

1. Mūsų dosni prigimtis reiškia, kad dažnai kito žmogaus poreikiai mums svarbesni nei mūsiškiai.

2. Mes labai atviri kito žmogaus skausmui, tarsi emocijų saugyklos.

3. Jei jūsų savivertė žema, galite pro pirštus pažiūrėti į ženklus, kad su jumis elgiamasi neteisingai, todėl ignoruojate žalą sau ir leidžiate tam tęstis.

4. Jei jaučiatės lyg auka ar praeityje buvote auka, ir toliau projektuosite tą įsitikinimą. Narcizams būsite patogus taikinys.

5. Jautriems žmonėms gali būti sunku pasakyti „ne“. Manome, kad jei jaučiame kitų žmonių skausmą, turime kažką dėl to daryti. Tačiau mes nesame atsakingi už kitų žmonių jausmus.

Štai kaip galima liautis traukti narciziško tipo asmenybes ir pakeisti požiūrį į save:

Nusibrėžkite ribas, kad išliktumėte saugus. Išmokite ten įsileisti tik žmones, kuriais galite pasitikėti ir neleiskite žmonių, kurie tik kažko nori iš jūsų.

Susitelkite į savo pozityvias savybes, pamilkite save. Pažinkite save, kas esate, savo jausmus ir įsitikinimus. Pradėkite rašyti dienoraštį. Po kelių savaičių ar mėnesių perskaitykite, ką parašėte, pažvelkite, kaip reaguojate į situacijas, atpažinkite įprastas schemas.

Išmokite savo jautrumą ir empatiją panaudoti geriems tikslams. Geriausi tikslai - padėti kitiems žmonėms savanoriaujant arba perkelti į kūrybą. Kūrybinės energijos panaudojimas, savanorystėje ar kūrybinėje veikloje, padės jums atrasti pagrindą po kojomis. Jausite ryšį su aplinkiniu pasauliu, jausitės turį jame vietą.

Nukreipus energiją į veiklą, kuri jums patinka, galėsite susitelkti į pozityvius dalykus, o ne vien tik į žmogų, kuris reikalauja jūsų energijos ir dėmesio. Tuo pat metu pripildysite savo gyvenimą pozityvių jausmų. Be šio ryšio jūs galite pasijusti išsigandę ir vieniši, galite nenorėti paleisti to, kas jums kenkia, pamiršti, kad viskas yra viena, kad jūs - saugūs ir mylimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)