1. Mėgaukitės kasdienybe

Stabtelėkite, pauostykite rožę ar pažiūrėkite, kaip žaidžia vaikai.

„Tyrimo dalyviai, kurie skyrė laiko mėgautis kasdieniais įvykiais, kurių šiaip nė nepastebime, arba galvojo apie malonius dienos įvykius, „buvo kur kas laimingesni ir rečiau kentė nuo depresijos“, - „Huffington Post“ sakė psichologė Sonja Lyubomirsky.

2. Venkite palyginimų

Nors lygintis su kitais – mėgstamas mūsų užsiėmimas, tai gali neigiamai veikti mūsų laimę ir savivertę. Užuot lyginę save su kitais, susitelkime į asmeninius pasiekimus - tai suteiks daugiau pasitenkinimo.

3. Pinigus įrašykite sąrašo pabaigoje

Anot tyrinėtojų Timo Kasserio ir Richardo Ryano, žmonės, kuriems pinigai yra kone pirmoje vietoje, turi didesnę depresijos, nerimo, mažos savivertės riziką. Jų duomenys pasitvirtina įvairiose tautose ir kultūrose.

„Kuo daugiau ieškome pasitenkinimo materialiniuose dalykuose, tuo mažiau jo ten surandame, - sako R. Ryanas. - Šis pasitenkinimas labai trumpas ir greitai praeinantis.“

4. Turėkite prasmingų tikslų

„Žmonės, kurie siekia kažko reikšmingo, ar tai būtų naujo amato išmokimas, ar siekis užauginti vaikus dorais žmonėmis, yra laimingesni nei tie, kurie neturi didelių svajonių ar siekių, – sako Edas Dieneris ir Robertas Biswas-Dieneris. - Mums, žmonėms, reikia prasmės jausmo, kad klestėtume.“

Harvardo profesorius Tal Ben-Shahar sutinka: „Laimė slypi malonumo ir prasmės sankirtoje. Ar darbe, ar namie, tikslas – užsiimti veikla, kuri tiek asmeniškai svarbi, tiek mėgstama“.

5. Darbe imkitės iniciatyvos

Kiek laimingi esate darbe, iš dalies priklauso nuo to, kiek iniciatyvos imatės. Tyrinėtoja Amy Wrzesniewski sako, kad kai mes išreiškiame kūrybiškumą, padedame kitiems, siūlome patobulinimus arba atliekame papildomas užduotis darbe, darbas mums suteikia daugiau malonumo ir jaučiamės labiau kontroliuojantys.

6. Turėkite draugų, branginkite šeimą

Laimingesni žmonės paprastai turi darnią šeimą, draugus arba glaudžius santykius, sako Dieneris ir Biswas-Dieneris. Tačiau negana būti vakarėlio siela, jei esate apsupti atsitiktinių pažįstamų. Mums nereikia tiesiog santykių, mums reikia artimų santykių - tokių, kuriuose patiriame supratimą ir rūpestį.

7. Šypsokitės, net jei nesinori

Skamba paprastai, bet tai veikia.

„Laimingi žmonės mato galimybes, progas, ir sėkmę. Kai jie galvoja apie ateitį, jie būna optimistiški, o kai žvelgia į praeitį, jie vertina gerus dalykus“, - sako Dieneris ir Biswas-Dieneris. Praktikuojantis pozityvus požiūris gali tapti geru įpročiu.

8. Sakykite „ačiū“ nuoširdžiai

Žmonės, kurie jaučia dėkingumą, būna sveikesni, optimistiškesni ir labiau linkę daryti progresą siekiant asmeninių tikslų.

Martino Seligmano tyrimas atskleidė, kad žmonės, kurie rašo „padėkos laiškus“ kam nors, kas padarė įtaką jų gyvenimui, yra laimingesni ir mažiau linkę kentėti nuo depresijos – o šis efektas tęsiasi savaites.

9. Sportuokite

Duke universiteto tyrimas parodė, kad sportas gali būti toks pat efektyvus kaip vaistai gydant depresiją, ir be jokio šalutinio poveikio ir išlaidų. Kitas tyrimas atskleidžia, kad be naudos sveikatai, reguliarus sportas dovanoja laimėjimo jausmą ir progą pabendrauti, leidžia išsiskirti endorfinams ir padidina savivertę.

10. Duokite ir dovanokite

Altruizmą ir davimą padarykite savo gyvenimo dalimi. Tyrinėtojas Stephenas Postas sako, kad pagalba kaimynui, savanorystė, labdara suteikia daugiau naudos sveikatai, nei gautume iš sporto ar metimo rūkyti. Draugo išklausymas, džiaugimasis kito sėkme, atlaidumas taip pat pasitarnauja laimei, teigia jis.

Mokslininkė Elizabeth Dunn nustatė, kad tie, kurie leidžia pinigus kitiems, yra laimingesni nei tie, kurie leidžia juos sau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją