Ir karjeristės, ir namų šeimininkės gyvenime yra savų pliusų ir savų minusų. Ir tai natūralu. Svarbiausia – susidėlioti prioritetus, ar ne tiesa?

Savirealizacija: 1-0 dirbančių moterų naudai

Būti namų šeimininke – labai dažnai reiškia gyventi kieno nors kito gyvenimą: vyro ar/ir vaikų, tik ne savo paties. „Kvėpuoti“ jų interesais, visa galva pasinerti į jų problemas. Žinoma, toks egzistavimas leidžia jaustis reikalinga, naudinga. Mintis „jie be manęs prapuls“ šildo širdį. Tačiau vaikai užauga, o vyras gali ir išeiti.

Dvasinė tuštuma kaupiasi metų metais, ir ją užpildyti per dieną labai sunku. Aplinkinių patarimas „pagyvenk sau“ priimamas kaip pasityčiojimas. Dirbančios moters pozicija geresnė bent jau dėl to, kad jos socialinių kontaktų ratas platesnis. Juk prieš savirealizaciją ne pro šalį išsiaiškinti, o ko gi būtent jūs norite, kokioje sferoje norite atskleisti savo talentus?

Tai kaip tik pats sudėtingiausias klausimas toms, kurios lieka namie: namų šeimininkės gali būti velniškai talentingos, tačiau to nė neįtarti. Taigi kitų žmonių buvimas, grįžtamasis ryšys ar tiesiog naujos idėjos – būtina. O ir vyrui dirbanti moteris įdomesnė – su ja yra apie ką pakalbėti, yra pretekstas pavyduliauti – ir nuobodu nebus.

Finansai: 1-0 dirbančių moterų naudai

Dirbanti biure moteris paprastai atlieka tam tikrą pareigybinėse instrukcijose nurodytą darbą, turi normuotą (bent sąlyginai) darbo dieną ir reguliarų mokestį už darbą. Namų šeimininkės grafiko nereguliuoja niekas, o finansinis atlygis nenumatytas. Faktiškai šią situaciją galima apibūdinti kaip „dirbu už maistą“. Pasakysime atvirai, amžinos prašytojos vaidmuo – ne pats maloniausias.

Atsakomybė: 1:0 namų šeimininkių naudai

Patogu, kai šalia yra patikimas vyras, kuris pasiruošęs užsiversti ant savo pečių atsakomybės naštą ir priimti visus svarbius sprendimus. Lieka tik plaukti pasroviui, neabejojant tuo, kad vyras išties žino, kaip bus geriau. Ir žmonai malonu, ir vyro savivertė padidėja.

Daugelis dirbančių damų veikiausiai ne kartą užjautė vieno anekdoto herojų: šis herojus rūšiavo apelsinus (stambius – į vieną krepšį, smulkius – į kitą) ir skundėsi, kad „visą dieną tik tą ir darau, kad priiminėju sprendimus.“

Karjera: kad ir kaip būtų keista, 1-1

Namų šeimininkės, kuri nė dienos nedirbo pagal specialybę, o paskui (po 10 metų) nusprendė išeiti į darbą, laukia ne patys maloniausi siurprizai. Mažai kuris darbdavys (jei jis ne jos vyro, meilužio draugas ar jos vyras) bus laimingas gavęs „suaugusią“ darbuotoją be darbo patirties, neturinčią profesinių įgūdžių.

Tačiau esant adekvačiam savęs vertinimui ir pozityviam nusiteikimui, su šiais sunkumais galima susitvarkyti. Žinoma, jei tikslas ne patekti į biurą siekiant „išeiti į žmones“ ar „dar kartą ištekėti“, o tapti laisvai samdoma specialiste ar pradėti savo verslą.

Buitis: 1:0 dirbančių moterų naudai

Prie gero greit priprantama: paprastai po kurio laiko „staiga“ pasirodo, kad namiškiai įsitikinę – mama reikalinga buičiai palengvinti, egzistuoja būtent tam, kam ir skalbimo mašina, šaldytuvas ar dulkių siurblys. Kalbėtis su buitiniais prietaisais, sutikite, ne itin įdomu, o ir jų nuomonės klausytis nepriimta. Bet kokie prašymai padėti namuose kitiems šeimos nariams atrodo nesusipratimas – juk namų šeimininkė vis tiek neturi jokių kitų reikalų.

Dar daugiau – švara imama suvokti kaip savaime suprantamas dalykas (t.y. pagyrų vargu ar galima tikėtis), o štai mažiausias nukrypimas nuo jos iškart regimas. O tai savivertės pakelti niekaip negali. Dirbančiai moteriai paprasčiau išaiškinti šeimai, kad ji taip pat turi darbą ir jame pavargsta.

Išvaizda: 1-1

Namų šeimininkės turi daugiau galimybių ir laiko užsiimti savimi. Mažų mažiausiai jos turi visavertį miegą, apie kurį daugelis dirbančių moterų gali tik pasvajoti. Be to, jų gyvenimo būdas – maloni galimybė neprievartauti savo bioritmų ir progos prižiūrėti savo veidą ir kūną nesijaudinant, kad vyras užtiks jas neestetiškai atrodančias – galima drąsiai tepliotis baltu, žydru ar rožiniu moliu arba apsivynioti maistine plėvele. Dienos abonementas į sporto klubą kainuoja žymiai mažiau, o ir lankytojų tuomet ne taip gausu.

Dirbančiosios turi mažiau laisvo laiko ir daugiau išorinių stimulų atrodyti nepriekaištingai. Kolegių „konkurenčių“ buvimas mobilizuoja, o mintis „ką apie mane pagalvos?“ skatina siekti tobulybės.

Priklausomybė nuo vyro: 1-0 dirbančių moterų naudai

Vyrai, kurie yra šalininkai vadinamojo klasikinio santuokos modelio, kai žmona basa, nėščia ir virtuvėje, galvoja ne apie sutuoktinės laimę, o apie savo vertingumo įtvirtinimą. Jei žmona namie, vadinasi, jis – šaunuolis, medžiotojas, jos ramstis. Ir, beje, visiškai kontroliuoja situaciją – jei kas atsitiktų, jai nėra kur eiti. Būtent todėl moteriai besistengiant kiek atlaisvinti „pavadėlį“, vyras iškart ima reikšti nepasitenkinimą. Dirbanti moteris žino – jei kas atsitiktų, ji su vaikais neprapultų. Žodžiu, ji turi pasirinkimą, o namų šeimininkė tokio pasirinkimo neturi.

Vaikai: 1-0 namų šeimininkių naudai

Mamų, liekančių namie, vaikai jaučiasi saugesni. Mama pasirūpins pusryčiais ryte, paseks pasaką vakare, išklausys neskubėdama, ką nori papasakoti mažylis. Ji nesinervins dėl eilinio biuletenio ir visuomet žinos visus vaikų reikalus – su kuo draugauja, su kuo pykstasi, dėl ko jaudinasi. Dirbančios mamos dėl laisvo laiko trūkumo paprastai rūpinasi ne auklėjimu, o elementariausiais vaiko poreikiais. Vaikas sotus, aprengtas, apautas – ir gerai, o dvasinis bendravimas atidedamas savaitgaliui. Šeštadienį reikia skalbti, sekmadienį lyginti, pagaminti ką nors skanaus – ir prasideda kita savaitė.

Galimybė planuoti savo laiką: 1-0 namų šeimininkių naudai

Štai čia namų šeimininkės perspjauna dirbančiąsias. Nuostabu suvokti, kad tai, kaip bus planuojama tavo diena, priklauso tik nuo tavęs. Nori – skambink meilužiui, nori – užsiimk hobiu, nori – vaikštinėk po parduotuves. Galima netgi žiūrėti pro langą ir mėgautis saulės spinduliais – diena atrodo neįtikėtinai ilga. Ir nereikia atsėdėti darbe 8 valandas, kai ir rytas, ir vakaras dėl dirbtinio apšvietimo atrodo vienodi.

O koks gyvenimo būdas priimtinesnis jums?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)