Nemažai šių žmonių būna nusivylę karjeros galimybėmis, o tie, kuriems pasisekė, mano esą laimės kūdikiai. Iš tikrųjų sėkmė kylant karjeros laiptais dažnai būna suplanuotos ir kryptingos veiklos rezultatas.

Išveskime balansą

Norėdami sudaryti savo sėkmės žemėlapį, turėtume išanalizuoti, kokių žymesnių laimėjimų savo gyvenime mes pasiekėme, ir nuspręsti, kokie gebėjimai, žinios buvo tam reikalingi.

Pagal šią schemą reikėtų paanalizuoti ir svarbiausias nesėkmes, nurodyti, ko pritrūko, kad būtų gautas trokštamas rezultatas.

Pavyzdžiui:

1. Išvardinkite, kokių žymių laimėjimų esate pasiekę.

2. Nustatykite, kokios žinios ir gebėjimai buvo reikalingi šiems laikmėjimams pasiekti.

3. Sudarykite savo klaidų ir nesėkmių sąrašą.

4. Pasižymėkite, kokių savybių pritrūko, ką padarėte ne taip, kad jums nepasisekė. Prisiminkite, kaip sekėsi susitaikyti su nesėkme.

Galite surašyti į štai tokią lentelę:

Pasiekimai / Nesėkmės

Mano gebėjimai, kurie man buvo būtini, didžiausi pasiekimai, sėkmė. Kaip aš tai pasiekiau?

Mano gebėjimai, kurių pritrūko, svarbiausios nesėkmės. Kaip aš jas išgyvenau?

Neužtenka žinoti savo pliusus ir minusus. Reikia sugebėti pasinaudoti informacija apie nesėkmes – priimti tai kaip papildomą informacijos šaltinį.

Išanalizavus nepasisekimo priežastis, galima gauti vertingų žinių apie tai, ko trūko, kur pasistengti, kad pavyktų. Tai padės nutraukti užburtą nesėkmių ratą.

Greičiausiai ši analizė parodys, kad tą pačią klaidą darėte keletą kartų, tai yra, lipote ant to paties grėblio. Visa tai padės apsispręsti dėl tolesnės veiklos strategijos.

Ieškome pralaimėjimo priežasčių

Pabandykime pažvelgti į nesėkmes iš kitos pusės. Pasitelkę susidarytą lentelę palyginkite sėkmės ir nesėkmės situacijas, pasistenkite, kad jos būtų iš panašios srities ir pamąstykite:
Kuo skyrėsi jūsų veiksmai sėkmės ir nesėkmės atveju?

Dabar, praėjus kiek laiko, pagalvokite, ką būtų galima buvę daryti kitaip?

Ar kartojote dar kada nors tas pačias klaidas?

Ką galėtumėte pritaikyti, kokią taktiką, veiklos būdus panaudotumėte įvairiose situacijose?

Tokių pratimų pagalba neigiama patirtis tarsi perprogramuojama į teigiamą. Tokiu būdu jūs įgyjate naujų galimybių ateičiai, išmokstate elgtis panašiose situacijose. Ši technika padeda išgyventi neigiamą patirtį, palikdama tik geriausią reakciją.

Šios analizės pagalba jūs susidarysite visapusišką vaizdą apie save. Tai yra, paveikslą, kas mes esame, ko norime, ką galime, kas mums padeda tai įgyvendinti, o kas trukdo.

Nustatome silpnąsias ir stipriąsias puses

Dabar mūsų užduotis - nuspręsti, kokiu būdu mes galime lavinti sugebėjimus, būtinus tolesniam profesiniam tobulėjimui ir sėkmingai karjerai.

Pratimai

Sugrupuokite privalumus ir trūkumus ir išskirkite kiekvienoje grupėje dvi-tris svarbiausias savybes,

Privalumai   /   Trūkumai
Kokių priemonių imtis
Profesinės žinios
ir patirtis
Sugebėjimas vadovauti
Komunikaciniai
Gebėjimai
Intelektas
Kita

Viską užpildę galime pradėti analizuoti savo galimybes ir apgalvoti būsimus veiksmus.

Analizuojame rezultatus

1. Pagalvokite apie įgūdžius, reikalingus jūsų darbe – kur dar juos galima pritaikyti?

2. Išanalizuokite srities, kuroje dirbate, galimybes: kokius gebėjimus, įgūdžius reikėtų lavinti, kad pasiektumėte kažką daugiau. Išsiaiškinkite, kokios savybės reikalingos šiuolaikinėje darbo rinkoje. Pareigų pavadinimas dabar mažai ką sako apie patį darbą.

Tos pačios pareigos skirtingose kompanjose gali pareikalauti skirtingų įgūdžių.

3. Reikėtų įvertinti, kokios sąnaudos reikalingos tikslui pasiekti (asmeninės, finansinės, laiko), kokia reali situacija. Kitais žodžiais tariant, ką mes turime ir ko mums trūksta tikslui pasiekti. Išskirkite pagrindinį tikslą.

4. Sudarykite savišvietos ir naujų įgūdžių įgijimo planą. Jūs jau žinote, kokie būtent gebėjimai vertinami jūsų srityje. Jei jūs dar neturite jų, užsisimkite jų lavinimu. Galima mokytis individualiai, kursuose,stažuotis ir t.t. Pasirinkite, su kokiais žmonėmis jūs reikia užmegzti kontaktus, kad surinktumėte reikalingą informaciją.

Panaudodami gautus duomenis, jūs galite numatyti tolesnes lavinimosi perspektyvas, sukonkretinti savo gyvenimo ir karjeros planą.

Jums bus lengviau planuoti laiką, realiai įvertinti ateitį. Tiksliai žinosite, ko norite pasiekti ir nepraleisite pasitaikančių progų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)