“Nes tigrai geba gerai užsimaskuoti ir pakankamai priartėti prie aukos, be to, ėda tik tiek, kiek jiems reikia”, — aiškina Markas Lučinas, fenotipologas — specialistas, gebantis apibūdinti žmogaus charakterį bei pomėgius vien iš veido. Jis kartu su psichologe Nelly Orlovskaja per kompanijos “Viva persona” Vilniuje rengtą seminarą “Stiprus mąstymas moterims” bandė įrodyti, kad būtent moteris-tigrė darbe gali įveikti kiekvieną kritinę situaciją ir yra tikroji lyderė.

Mes irgi ten buvom, įdėmiai klausėm jų argumentų bei patarimų ir dabar tau juos reziumuojam.

Pajusk gyvūną kūnu

Atsipalaiduok, užsimerk ir bandyk pasijusti tigre (ne savo katino padidinta kopija!) nuo ausų galiukų iki minkštų pėdučių — pajusk tigrę kūnu, bet ne stebėk iš šono. Nesupranti, kam reikia tokių žaidimų? Jie atgaivina instinktus, išguja susikaustymą, baimę. Juk nepasitikintys savimi žmonės išskiria feromonų: susijaudinimo, streso, o aplinkiniai į juos nesąmoningai reaguoja. Šis paprastas pratimas ne tik padeda atsipalaiduoti, bet ir teikia ryžto, tikėjimo savimi.

Kiekvieną dieną tavo vaizduotėje gyvenanti tigrė gali būti vis kitokia — priklausomai nuo nuotaikos. Tačiau svarbu ne jos kovinė dvasia — fiziologinis plėšraus gyvūno kūno pojūtis. 


Godžiai uosk orą

Moki taip įkvėpti, kad nosies šnervės ryškiai pulsuotų? Patikrink šiuos gebėjimus — stebėk save veidrodyje. Atrodo lyg nevykusios grimasos? Lektorių tvirtinimu, šie kvėpavimo pratimai keičia moters charakterį, padeda įveikti keblumus. Tigrai geba iš aplinkos siurbti informaciją uosdami orą — kodėl to negalėtų daryti žmogus?

Taip, jam nepavyks žaibiškai iššifruoti aplink jį sklandančių kvapų, bet šnervių judesys veikia oponentus. Manoma, kad tigro kvėpavimo imitacija padeda moteriai ne tik sudarant atsakingas sutartis darbe, bet ir asmeniniame gyvenime.

Nesėkmę dalyk kąsneliais

Lektorių nuomone, dauguma moterų mėgina sunkumus sudoroti lyg vieną grobio kąsnį. Iš tiesų kiekviena problema yra daugialypė — tai nesuprantamų kliūčių kompleksas. Iš pradžių reikia pasirinkti judėjimo vektorių — kryptį problemai spręsti. Tik kaip žinoti, ar judi ten, kur reikia?

Surenk sau mini diversiją. Diskutuok apie problemą su kolegomis, apklausk pavaldinius, kad įsitikintum, ar jie patikimi ir sugebės padėti. Tik įvertinusi pagalbą ir savo galimybes pradėk spręsti problemą. Visada yra būdų kliūtims įveikti.

Nepabruk uodegos

Apie oponentą (jo psichologiją ir sveikatą) galima spręsti iš jo laikysenos. Taigi vaikščiok tiesi it styga, neslėpk rankų kišenėse, nemaigyk delnuose servetėlių. Ramios rankos — laisvės ženklas. Jei nežinai, kur per susitikimą jas dėti, paimk dokumentų aplanką. Atšausi, kad jas ir kišenėse laikyti labai patogu? Vėžliui keliauti su kiautu taip pat gera, tačiau tai — labai lengvai perkandamas ženklas aplinkiniams: kelyje pasitaikė uždaras, pasaulio bijantis, — vadinasi, pažeidžiamas padaras.

Mokėk kandžiotis

Esi įsitikinusi, jog mandagumas — pranašumas? Lektoriai teigia priešingai: kandžiotis reikia. Tada į akis nebelenda silpnesni, jautresni, lieka tik tavęs verti. Taigi moteris-tigrė neabejodama atsisako įtartino kontrakto, nepriima į savo komandą abejotinos kompetencijos žmogaus. Beveik kaip džiunglėse: išlieka stipriausieji ir psichologiškai tvirtesni.

Jei reikia, murk

Kita vertus, kandžiotis nereiškia, kad biure galima visus įžeidinėti ir riaumoti. Kartais gelbsti malonus tonas, jei situacija klostosi nepalankiai, — tarkim, per derybas. Svarbius klausimus pateik malonia intonacija, sodresniu nei įprastai balsu. Kalbėk trumpomis frazėmis. Potenciali auka tada nė nespėja užuosti, kad ketini ją suėsti. Beje, prieš derybas panaikink blogą burnos kvapą.

Leisk sau nepastebėti priešų

Įsivaizduok: pradėjai kalbą susirinkime, o kelios kolegės kikena, šnibždasi — dar minutė, ir paleis kokią šiurkščią frazę. Akivaizdu — jos susirinkimą nori paversti teatru: publika laukia veiksmo — kol pratrūksi. Lyg ori tigrė privalai tų vabalėlių nepastebėti.

Nepulk aiškintis, nes padarysi klaidą: imsi teisintis ir praloši. Jei komentarai nesiliauja, verčiau jas pamokyk. Prieik ir pažvelgusi į akis (tai nėra labai lengva) garsiai paklausk: kolegės, gal visiems galėtumėte paaiškinti tokio savo elgesio tikslą?

Paprastai demaskuotos kenkėjos pradeda teisintis arba nutyla. Kad ir ką jos sakytų, nematyk jų ir negirdėk. Kelias dienas net gali vengti su jomis kontaktų. Lektoriai įspėja: tai žiauri susidorojimo technika, todėl kiekvienai zyziančiai musytei jos taikyti nebūtina. Tokių pakanka tiesiog nepastebėti.