1. Skundai dėl savo pačių tinginystės – pirmasis „darboholiko“, kuriam reikia atostogų, požymis.

Žmogų, kuris visa galva paniręs į darbą, kuriam praktiškai neegzistuoja išeiginės, įtikinti, kad jam reikia poilsio, labai sunku. Kodėl? Nes toks žmogus paprastai sublimuoja – nukreipia – savo energiją būtent į darbo problemų sprendimą, kad neužsiimtų, pavyzdžiui, asmeninio gyvenimo problemų sprendimu. Tačiau poilsis reikalingas ir jam. Čia tiks toks argumentas: darbas po savaitgalio sekasi kur kas geriau ir efektyviau! Todėl būtina leisti sau patingėti – pamiegoti, paskaityti ir t.t.

Skirtingai nei suaugusiesiems, vaikams nebūdingas darboholizmas. Skųsdamiesi, kad jiems tingu ką nors daryti, jie rodo, kad tėvų ar mokytojų spaudimas jau peržengė leistinas ribas. Ir kito etapo metu, jei spaudimas tęsis, gali atsirasti ligos – kaip vienintelis teisėtas būdas nevykdyti svetimų pavedimų.

2. Skundai vaikų tinginyste – vieni pačių dažniausių, su kuriais sunerimę tėvai kreipiasi į vaikų psichiatrus ir psichologus.

Jaunieji šeimos nariai savo ruožtu pareiškia, kad vyresnieji prie jų kabinėjasi. Taigi kas iš jų teisus?

Labai dažnai tėvai, reiškiantys sūnui ar dukrai pretenzijas dėl tinginystės, nekreipia dėmesio į tai, kad vaikas, nesidomintis, pavyzdžiui, mokslais, visais būdais vengiantis pamokų, tiesiog neturi savo motyvacijos šiam reikalui. Jis nuoširdžiai nesuvokia, kam jam to reikia. Sutikite, vien tik noro įtikti tėvams nepakanka, ypač jei vyresniųjų reikalavimai dideli ir neatitinka galimybių, o vietoje pagyrimų vaikas visuomet girdi priekaištus.

Šioje situacijoje tinginio etiketė vaikui pasirodo gan patraukli. Galbūt nors ir su šiuo titulu jis bus paliktas ramybėje, juk vis tiek aplinkiniai juo nepatenkinti. Ką galima padaryti šioje situacijoje? Ar verta pataikauti vaikiškoms tinginystėms? O gal būtina reikalauti, nurodinėti, kad paauglys galiausiai ateitų į protą?

Problemos sprendimas – kad vaikas suprastų, ką būtent jis daro ir dėl ko jam tai būtina. Paieškokite tos prasmės, dėl kurios jis norėtų eiti į mokyklą. Visai galimas dalykas, kad tai bus tik bendravimas su draugais. Bet ir dėl to jis gali užsimanyti eiti į mokyklą. Kai tik vaikas pradės užsiimti tuo, kas jam įdomu, kas jam svarbu ir brangu, tinginystė dings, atsiras jėgų, pagerės pažymiai.

Tingi vaikystė

Kartais mes patys pripratiname vaikus tingėti, iš anksto apribodami jų aktyvumą nuo mažumės (tuo dažniausiai piktnaudžiauja mamos ir močiutės). „Duok, padėsiu“, - nuolat sako vyresnieji ir renka už mažylį žaisliukus, jį maitina, rengia, daro viską kur kas greičiau ir geriau. Tačiau, deja, tokiu būdu jie neretai slopina vaiko iniciatyvą, ugdydami jame įprotį laukti, kad už jį viską padarys kažkas kitas.

Dauguma energingų, aktyvių žmonių negali suprasti, kad ne visi sugeba spėti paskui juos. Mes dažnai reikalaujame: „Kada gi tu apsirengsi?! Kada gi tu pagaliau paruoši pamokas?“ bėgiodami paskui vaiką ir jį grauždami.

Jei jūsų vaikas jautrus, jam bus itin sunku. Jis jausis kaltas, visais būdais stengsis atitikti neįvykdomus reikalavimus. Žinoma, rezultatai kasdien tik blogės.

Pabandykime įsivaizduoti, kas tuo momentu vyksta vaiko galvoje. „Aš blogas. Aš lėtas. Mama manimi nepatenkinta. Aš jai nepatinku. Ji manęs nemyli“. Jūs esate tikri, kad norėtumėte, jog tokios mintys suktųsi jūsų vaiko galvoje? Juk būtent jos galų gale sukelia nevisavertiškumo kompleksą, depresijas ir ligas. Jei nenorite, tuomet mokykitės gerbti jo raidos tempus, jo temperamentą ir net jo lėtumą.

Vaistai nuo tinginystės

Efektyviausias vaistas – ne mikstūra. Ir net ne bandymas priversti, pareikalauti. Efektyviausia kovos su tinginyste priemone buvo ir lieka noras suprasti, „kodėl man tingisi“ ir „kodėl jam tingisi“. Ir tik tuomet, kai supratote savo ar vaiko tingumo priežastį, galite ištaisyti situaciją.

Kad būtų lengviau rasti priežastį, siūlome jums šiuos klausimus, kuriuos galite adresuoti tiek sau, tiek savo vaikui:

• Ko aš (jis) nenoriu daryti?
• Ką man (jam) trukdo daryti tinginystė?
• Prieš ką protestuoja mano (jo) tinginystė?
• Ką konkrečiai aš ar mano vaikas prarasime, jei nedarysime to, ko dabar nenorime?

Jei nepabijosite sąžiningai atsakyti į klausimus, galėsite atskleisti tikrąją tinginystės priežastį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją