Šie specialistai pirmiausia išskiria tris svarbiausius veiksnius:
Rinktis: kiekvienas, netgi pats nereikšmingiausias, pasirinkimas padeda jums įvaldyti savo gyvenimo kontrolę.

Veikti: suprasi, ko mes norime ir ką galime, įmanoma tik veikiant. Valtį valdo tas, kuris irkluoja.

Klausyti: tik be išankstinių įsitikinimų įsiklausant į pasaulį ir save mes galime lanksčiai sąveikauti su aplinka.

Likimas mums nulemtas vos tik gimus ir geriau plaukti pasroviui, nei stengtis kažką pakeisti. Reikia priimti visas likimo dovanas ir stoiškai ištverti praradimus... Jeigu mes – sąmoningai ar nesąmoningai – gyvename su tokia nuostata, labai daug šansų pajausti, kad gyvenimas klostosi ne taip, kaip mums norisi, kad mes praleidžiame svarbias galimybes, nekontroliuojame situacijos ir galiausiai prarandame egzistavimo prasmę. Tačiau kai kuriems žmonėms pavyksta jaustis visaverčiais savo gyvenimo dalyviais ir likimo kalviais, gebančiais pakeisti (ir keičiančiais) įvykių tėkmę, pakreipti situaciją norime linkme, kurti gyvenimą pagal savąjį projektą.

Prisiimti atsakomybę

„Tam tikra prasme „likimas“ – filosofinė sąvoka, – teigia psichoanalitikas Michailas Romaškevičius, – tačiau išvertus šią temą į psichologijos kalbą, verta pažvelgti į to, ką mes vadiname „likimu“, ištakas – į ankstyvą žmogaus vaikystę. Juk būsimi santykiai su gyvenimu daugiausiai priklauso nuo to, ar motina supranta savo vaiką, tenkina jo norus. Iš pradžių vaikas vystosi simbiozėje: jis mano, kad motinos asmuo – jo paties asmuo, o visi iš jos kylantys jausmai – jo paties jausmai. Mūsų „aš“ gimsta būtent šiuose, pačiuose ankstyviausiuose santykiuose su ta moterimi, kurios dėka išvydome šį pasaulį.

Jeigu ji teisingai supranta kūdikio norus ir gali juos patenkinti, tai ir vaikas pradeda jausti, ko reikia būtent jam, ir mokosi kurti savo gyvenimą pagal savo norus ir poreikius. Jeigu motinos supratimas neteisingas, vaikas motinos primestas nuostatas pradės laikyti savomis ir ateityje kurs savo gyvenimą, paklusdamas kitiems žmonėms ir aplinkybėms“.
„Toks žmogus gali ilgus metus gyventi manydamas, kad jo likimas nulemtas šeimos tradicijų, prigimties ir horoskopų, – su kolega sutinka „Geštalt“ psichologijos specialistas Nifortas Dolgopolovas. – Dauguma mūsų, nepaisant vidinio nepasitenkinimo, griežtai laikosi tokios gyvenimo linijos tol, kol supranta, kad gali ją keisti“.

Taigi, jeigu norite daryti įtaką savo likimui, būtina prisiimti atsakomybę už tai, kas su mumis vyksta. Tai visiems žinoma tiesa, tačiau kiekvienas privalome ją atrasti – tik tada šis principas ims veikti.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)