Išsiblaškymas – tai savotiškas skiriamasis asmenybės požymis, paprastai būdingas geriems, sąžiningiems ir nekvailiems žmonėms. Gali būti, kad kitu laiku su tokia savybe visai būtų galima gyventi ir dirbti, tačiau šiais laikais, kai greitis ir tikslumas nulemia verslo sėkmę, išsiblaškymas dažnai kenkia ne juokais.

Faktas apie išsiblaškymą: kartą Einšteinas užsigalvojęs ėjo gatve ir sutiko bičiulį. Einšteinas pasikvietė bičiulį į svečius: „Ateikite vakare, pas mane viešės profesorius Stimsonas“. Bičiulis nusistebėjo: „Bet aš ir esu Stimsonas!“ Einšteinas užginčijo: „Tai nesvarbu – vis tiek ateikite!“

Dėl išsiblaškymo problemos galima kreiptis į gydytojus, kur jums išrašys specialių preparatų. Taip pat yra naminės kovos su išsiblaškymu priemonės.

Poilsis – gera priemonė. Savaitę nesinaudokite kompiuteriu ir televizoriumi.

Peržiūrėkite savo dienos režimą ir mitybą. Gal jums trūksta vitaminų ir mineralų, gal neišsimiegate?

Treniruokite atmintį. Pavyzdžiui, mokykitės užsienio kalbos, eilėraščių.

Naudokitės priminimais mobiliajame telefone ir kompiuteryje.

Stenkitės telefone numerius rinkti ranka, o ne per užrašų knygutę.

Gerkite baziliko nuovirą ir vartokite citrusinių vaisių. Kasdien suvalgykite po 3 obuolius.

Padės eteriniai aliejai. Esant nervinei įtampai, išblaškytam dėmesiui, susierzinimui – rozmarinas, levandos, citrina, bazilikas, pačiulė. Naudokite voniai, masažui ir kvėpavimui, patalpų aromatizacijai. Esant išsiblaškymui ir nusilpusiai atminčiai: bazilikas, mėta, rozmarinas. Galima nešiotis kartu su savimi vieną šių aliejų ir, esant reikalui, pakvėpuoti juo.

Kovoti su išsiblaškymu ir nedėmesingumu padės keletas pratimų.

Jei chroniškai vėluojate į darbą ir susitikimus. Prieš svarbų susitikimą persukite laikrodį 15-20 minučių anksčiau. Jei vėluojate į darbą, kai tik ryte jus pažadins žadintuvas, persukite laikrodį į laiką, kai jau turite uždaryti buto duris, ir suskubkite ruoštis.

Treniruokite dėmesį. Pavyzdžiui, jei važiuojate troleibusu arba automobiliu, prisiminkite pravažiuojančių automobilių modelį, spalvą ir numerį, o vakare pabandykite atkurti viską, ką bandėte įsiminti, su visomis smulkmenomis. Taip palaipsniui išmoksite koncentruoti dėmesį į detales.

Prieš svarbų reikalą pabandykite nusiraminti, kelias minutes pasėdėkite arba pagulėkite, nieko negalvodami.

Prieš užmigdami pabandykite prisiminti visą dieną, valandą po valandos. Pasistenkite atkurti mintyse kiekvieną detalę, kiekvieną įvykį ir veiksmą, savo ir aplinkinių. Prisiminkite žmonių vardus, telefono numerius, savo ir pašnekovų žodžius.

Niekas taip nepadeda lavinti reakcijos, kaip sportas, ypač tokie žaidimai kaip futbolas, tinklinis, tenisas ir pan.

Naudokitės šiais patarimais ir palaipsniui visam laikui užmiršite išsiblaškymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)