Ką apie svajones mano psichologai

Ir išties – kodėl vienų žmonių svajonės išsipildo, o kitų – ne? Ir kas dėl to kaltas? Ko gera, panašus klausimas kankina daugelį žmonių. Ir atsakymų į šį klausimą egzistuoja ne vienas:

Vieniems geriau sekasi
Taip jau lemta
Jis/ji gražesnis(ė), protingesnis(ė)
Jis/ji nevykėlis
Ir taip toliau...

Bet ar tikrai taip yra?

Turbūt kiekvieno žmogaus gyvenime būna tokių situacijų, kai norai išsipildo lyg mostelėjus stebuklinga lazdele: netikėtai ištraukiamas „reikalingas“ egzamino bilietas, randama arba gaunama reikalinga suma pinigų, atsirandama reikiamu metu reikiamoje vietoje...

Pirmoji noro išsipildymo taisyklė: reikia labai norėti.

Ir norėti reikia nuoširdžiai. Tik tada noras įgis būtinos energijos, kad išsipildytų.

Tačiau nutinka ir taip, kad savo stipriu noru mes apribojame svajonės išsipildymą. Taip nutinka tada, kai noro išsipildymas mums toks svarbus, kad negalime nė pagalvoti apie nieką kitą. Tada imame baimintis, jaudintis – o kas bus, jei mums nepavyks? Ir štai žmogus jau ima galvoti apie kliūtis ir aktyviai su jomis kovoti.

Tačiau kuo karščiau trokštame ko nors išvengti, tuo didesnė tikimybė tai gauti. Aktyviai kovoti su tuo, ko nenorite – vadinasi, dėti visas pastangas, kad tai atsirastų jūsų gyvenime.

Pavyzdžiui, jūs labai norite gauti kažkokį darbą. Einate į pokalbį ir jaudinatės, norite darbdaviams padaryti geriausią įspūdį, išgyvenate, kad nesuklystumėte. Jums tai labai svarbu. Galiausiai šio darbo jūs turbūt negausite, nes jūsų jaudulys dauguma atvejų lems tą rezultatą, kurios taip baiminotės.

Ko gera, kiekvienam mūsų bent kartą yra tekę laikyti egzaminus nepasiruošus. Jūs visiškai nieko nemokate, einate atsakinėti žinodami, kad vis tiek reikės perlaikyti. Esate absoliučiai atsipalaidavę ir visą procesą vertinate kaip žaidimą: o jei pavyks? Ir pavyksta!

Taigi antroji taisyklė: nesureikšminkite savo noro, į tikslo siekimą žvelkite kaip į patrauklų žaidimą: o jei pavyks?

Dažnai norai neišsipildo arba išsipildo ne taip, kaip mums norėtųsi, tik dėl to, kad mes patys apribojame jų išsipildymo galimybes. Pavyzdžiui, žmogaus tikslas: daug dirbti ir užsidirbti užmiesčio vilai. Arba sutaupyti kelionei į Paryžių. Panašioje formuluotėje jau esti apribojimas: žmogus nori būtent uždirbti arba sutaupyti. Tuo jis ir užsiima. Noras išsipildo: jis dieną naktį dirba.

Šio noro išsipildymo variantų gali būti daug, dažnai mes nė patys nežinome, kiek galimybių mums gali atsiverti. Pavyzdžiui, namą galima paveldėti, galima ištekėti ir persikelti pas vyrą ar pan. Kelionei į Paryžių taip pat apstu galimybių, netgi nemokamų: komandiruotė, konferencija, kelionę galima laimėti, netikėtai tapti reklaminės akcijos dalyviu, gauti draugų kvietimą ir kt.

Savo laiku viena mano klientė tiesiog kliedėjo apie Paryžių, tai buvo jos svajonių miestas. Savo troškimą ji formulavo paprastai – noriu gyventi Paryžiuje. Realių sąlygų jos norui įgyvendinti nebuvo jokių, bet čia pasipainiojo atsitiktinumas. Netikėtai jos vadovas atidarė firmos filialą Paryžiuje ir pakvietė ją ten dirbti.

Trečioji taisyklė skelbia: neribokite savo noro išsipildymo kelio. .

Neribokite noro išsipildymo būdų, susikoncentruokite ties tuo, ką gausite. Sukurkite savo noro išsipildymo paveikslą, žvelkite į jį kaip į įdomų filmą su savimi – pagrindiniu veikėju. Keiskite jį ir koreguokite, priklausomai nuo savo komforto būsenos.

Dar viena kliūtis gali būti mūsų norų nesutapimas su mūsų tikraisiais motyvais ir reikmėmis. Pavyzdžiui, viena moteris labai troško sukurti šeimą. Tačiau ji buvo tiek pasinėrusi į darbą, kad nė nematė vyrų, trokštančių su ja susipažinti. Jai nebuvo laiko vaikščioti į pasimatymus, atostogauti ir gaišti laiką panašiems niekams.

Tikrasis jos noras buvo padaryti karjerą, pasiekti sėkmės – jis ir išsipildė. O ji maniakiškai toliau svajojo apie šeimą, susikoncentruodavo ties tuo, kad jos neturi ir nedėjo jokių pastangų, kad įgyvendintų savo troškimą. O iš kur gali būti tų pastangų, jei noras neatliepia tikrųjų gyvenimo vertybių ir poreikių?

Arba, pavyzdžiui, verslininkas guodžiasi, kad jam nuolat skambina pavaldiniai, kad jis neturi nė minutės atokvėpio, kad jau seniai matė šeimą ir svajoja tik pailsėti. O niekaip neišeina. Kodėl? Todėl, kad jis taip suvokia savo reikšmingumą, būtinumą ir nesąmoningai apsupa save žmonėmis, nesugebančiais dirbti savarankiškai. Jo tikrasis tikslas – ne poilsis, bet reikšmingumas. Ir jis jo pasiekia.

Iš tikro mūsų tikruosius tikslus lengva nustatyti stebint, kam gaištame daugiausia laiko. Žmogus yra ten, kur yra, būtent todėl, kad to nori!

Jo mintys ir darbai veda jį į tai, ką jis turi dabar. Jei kiekvieną savaitgalį jūs vis tiek skubate į darbą, tai šeima ir asmeninė laimė vargu ar yra jūsų tikslas, bent jau dabartiniu gyvenimo metu. Jei jūsų tikslas – būti sveikai ir gražiai, bet visą laisvą laiką praleidžiate prie televizoriaus, bare arba valgydama spragėsius kino teatre, tai reikia konstatuoti, kad jūsų tikrasis tikslas – ne sveikata ar grožis.

Ketvirtoji taisyklė: visada išsipildo tas noras, kuris stipresnis, kuris atitinka mūsų motyvus ir vertybes.

Dar vienas stabdis, siekiant savo svajonės, gali būti neryžtingumas, baimė išeiti iš savo komforto zonos. Galiu papasakoti istorijos su Paryžiumi tęsinį. Mano klientė ten nuvažiavo. Iš pradžių gyvenimas ten pasirodė ne toks jau ir džiaugsmingas – nėra įprasto draugų rato, reikia adaptuotis prie visiškai naujos aplinkos, alga nepasišvaistysi, nes verslas vos pradėjo suktis. Vienu žodžiu, ji ištvėrė vos du mėnesius, paskui atsisakė darbo ir grįžo į tėvynę.

Didžiausias mūsų tobulėjimo ir sėkmės priešas – mūsų komforto zona, siekis būti įprastoje aplinkoje, nenoras nugalėti sunkumus, susijusius su išėjimu iš jaukaus įprasto pasaulio. Kiek žmonių priešinasi visoms permainoms, tegul ir pozityvioms! Įsivaizduokite: sėdite savo pažįstamame, jaukiame kambaryje, o už lango pūga ir sniegas, šąla. Norisi išeiti? Vargu.

O jei jus pakvietė į linksmą šventę, surengtą jūsų garbei, kuri vyksta gretimoje gatvėje? Nugalite savo nenorą išeiti į šaltą nedraugišką lauką?

Nes yra penktoji taisyklė: būkite ryžtingi, praplėskite savo komforto zoną, pasinaudokite progomis, kurias jums teikia gyvenimas. .

Pagrindinė daugumos žmonių silpnybė ta, kad turėdami tam tikrą suvokimą apie tai, ko nori, jie retai ryžtasi žengti toliau svajonės. Ypač tai pasakytina apie didelius tikslus. Iš tikro tikslo siekimo planavimą, taip plačiai naudojamą vadyboje, sėkmingai galima panaudoti ir sau. Skirkite laiko ir užrašykite visus galimus kelius pasiekti norimo tikslo, apgalvokite strategiją. Kai dideli tikslai išskaidomi į daug mažų veiksmų, jų pasiekimas nebeatrodo toks neįmanomas. Būtinai užrašykite savo tikslus ir planus popieriuje – taip patvirtinsite sau savo ketinimų rimtumą.

Su laiku jūsų planas gali keistis, bet nieko baisaus, juk svarbiausia – rezultatas. Taigi šeštąją taisyklę galima suformuluoti taip: užsirašinėkite savo tikslus ir kurkite jų pasiekimo planus.

Beje, planai ir užrašai padeda ugdyti kantrybę siekiant tikslo, kadangi dauguma žmonių nemoka kantriai siekti savo svajonės išsipildymo ilgą laiką. Jie daug nuveikė, bet nemato rezultato, todėl meta tai, ką pradėjo. Visata jau pradėjo įgyvendinti jų troškimą, o jie to atsisako.

O dabar pereikime prie svarbiausio – prie praktinės tikslo siekimo technologijos.

Taigi egzistuoja keli teisingo noro „užsisakymo“ etapai.

I etapas. Aiškiai ir tiksliai suformuluokite savo norą.

Būtinai teigiama forma. Negalima norėti „nebūti storai“, reikia sakyti „noriu būti liekna“. Jei norite sutikti savo svajonių vyriškį, nesistebėkite, kad pamatysite jį metro, biure ar žurnale ir tuo viskas baigsis. Noras išsipildė: norėjote sutikti – sutikote.

Todėl formuluokite tikslą konkrečiau: noriu susipažinti; sukurti šeimą; užmegzti romaną; būti laiminga asmeniniame gyvenime ir pan. Svarbiausia taisyklė: norą reikia formuluoti arba labai abstrakčiai, arba labai detaliai. Pavyzdžiui: noriu ištekėti. O kas, jei santuoka bus nelaiminga?

Tuomet taip: noriu laimingai ištekėti – tai platus, bet konkretesnis tikslas. Dar konkrečiau: noriu ištekėti už turtingo vyro ir būti su juo laiminga. O jei jis gimė ir gyvena Afrikoje? Apskritai pagalvokite, ko būtent norite, nes norai turi savybę išsipildyti.

II etapas. Patikrinkite, ar tikrai tikslo išsipildymas priklauso asmeniškai nuo jūs..

III etapas. Apibrėžkite noro išsipildymo kriterijus.

Jei norite praturtėti, kiek konkrečiai pinigų norite turėti? Jei norite sukurti šeimą – kaip norite joje jaustis, ką daryti, kokį vaidmenį atlikti, koks bus jūsų vyras? Jei tikslas – naujas darbas, tuomet smulkiai aprašykite šį darbą ir savo pareigas, taip pat atlyginimą.

Kitaip kaip suprasite, kad noras išsipildė? Pabandykite mintimis atsidurti toje situacijoje, pažvelgti į ją kaip į filmą, kur atliekate pagrindinį vaidmenį. Jei filmas nepatinka, koreguokite norą, kol pajusite komforto jausmą.

IV etapas. Pagalvokite apie savo noro išsipildymo pasekmes.

Pavyzdžiui, jei jums patinka darbas, o jūs panorote didesnių pajamų, galbūt jums pasiūlys naujas pareigas. Nuspręskite, ką norite keisti ir ką ne. Juk naujos pareigos gali atimti galybę jūsų laisvo laiko, nebegalėsite lankytis sporto klube, skirti daugiau laiko šeimai ir pan. Patikslinkite noro formuluotę: „noriu, kad pajamos padidėtų du kartus, o pareigos liktų tos pačios“.

V etapas. Apibrėžkite, ko jums reikia, siekiant įgyvendinti norą, ir kaip galima tai gauti dabar.

Sudarykite planą. Jau kalbėjome apie tai, kaip svarbu planuoti ir kurti strategiją. Planai padės jums veikti ir pasiekti svajonės, o ne sėdėti ir laukti stebuklo.

VI etapas. Apibrėžkite noro išsipildymo laiką – tai leis jums sukoncentruoti savo energiją reikiama kryptimi.

Terminai būtinai turi būti realūs, tokie, kokiais tikėtumėte. Tačiau nepamirškite, kad bet koks dalykas daromas tiek laiko, kiek jam skirsite. Juk neretai būna, kad noras išsipildo tada, kai jo nebereikia.

VII. Pirmieji žingsniai. Apsibrėžkite savo pirmuosius žingsnius, kuriais pradėsite savo tikslo realizacijos procesą, taip pat vietą ir laiką, kai tai padarysite.

Ir dar: norų išsipildymui reikia būti pasiruošus! Atrodo juokinga, bet dauguma žmonių dažnai pražiopso savo galimybes. Ir atminkite: jei noras atsirado, vadinasi, jūs jau žinote, kaip jį įgyvendinti. Visada būkite pasirengę susitikti su svajone!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)