„Na šitas“, „Kaip ten jį“, „Nu tipo“

Šios frazės yra vienas subtiliausių kvailumo požymių. Kai kurie žmonės, bendraudami su tam tikrais asmenimis, gali vartoti paprastą gatvės žodyną, tačiau jei jiems iš tikrųjų trūksta žodžių ir sunku suprasti išsilavinusių žmonių pokalbius, tai bus akivaizdus žemo intelekto požymis.

Kita vertus, tokios ir panašios frazės gali liudyti prastą išsilavinimą. Tokiu atveju negalime to vadinti kvailumu, bet galime spręsti apie žmogaus išsilavinimo ir erudicijos lygį.

„Aplinkui vieni idiotai“

Vienas dalykas, kurio stengiasi vengti protingi žmonės, – teisti kitus. Viduje jie gali sutikti arba nesutikti su jų veiksmais, bet dažniausiai savo nuomonę pasilieka sau. Kvaili žmonės, priešingai, visada kritikuoja aplinkinius ir dedasi, kad yra protingesni už kitus. Visa tai apibendrinti galima viena citata: „Mąstyti yra taip sunku, todėl dauguma žmonių teisia.“

„Ką pasakei?“

Žemo intelekto žmonės nemoka dar vieno dalyko – klausyti kitų. Esmė ne ta, kad jie to nenori. Tiesiog jų protas labai greitai pavargsta nuo krūvio ir mintys nuklysta kažkur kitur. Jie tiesiog atsijungia nuo aplinkinių ir pradeda galvoti apie ką nors kita. Nesugebėjimas (tiksliau, nemokėjimas) klausytis yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl jiems sunku palaikyti sveikus santykius su kitais žmonėmis.

„Nenorėjau šito pasakyti“

Prieš ką nors pasakydami, kvaili žmonės nėra įpratę pagalvoti, tad gali atrodyti dar kvailesni, nei yra iš tikrųjų. Jie visada rėžia tai, kas pirmiausia šauna į galvą, visiškai apie tai nesusimąstydami. Neretai būtent dėl šios priežasties įskaudina savo artimuosius ir aplinkinius, patys to nesuvokdami. Galbūt tai ir yra vienas iš kvailų žmonių bruožų, kurie mus erzina labiausiai.

„Aš esu niekas“ / „Aš žinau geriausiai“

Egzistuoja dviejų tipų kvaili žmonės: tie, kurie dėl intelekto trūkumo jaučiasi nesaugūs, ir tie, kurie turi labai išpūstą nuomonę apie save. Pirmoji grupė dažnai turi problemų dėl pasitikėjimo savimi, todėl linkusi į savęs menkinimą. Ji suvokia savo žemą intelekto koeficientą ar prastą išsilavinimą ir šį bruožą sureikšmina visuotiniu mastu. Toks prastas savęs vertinimas daro didelę įtaką beveik visoms šių žmonių gyvenimo sritims.

Kita vertus, antrosios grupės atstovai pasižymi pernelyg išpūstu savęs vertinimu, todėl pernelyg savimi didžiuojasi. Ir net nesuvokia, kad kitiems, protingiems žmonėms, būna akivaizdu, jog jie giriasi ne kuo kitu, o tik savo kvailumu.

Šiuolaikinis žargonas

Yra daugybė žmonių, kurie nenori pasirodyti atsilikę, nes nesupranta naujausių populiarių žargoninių žodžių, todėl svaidosi jais į kairę ir į dešinę, net nepasistengę išsiaiškinti reikšmės ar surasti tinkamą literatūrinį pakaitalą. Iš šono tai atrodo gana komiškai, ypač kai gana solidžiai atrodantis žmogus nuolat čiatina ar čilina.

Protingi žmonės yra kažkur per vidurį. Jie pasižymi aukštu savimonės lygiu, žino savo vertę ir neleidžia niekam jos sumenkinti, ypač patys sau. Kai reikia, jie didžiuojasi savimi, bet dažniausiai realiai vertina savo galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)