Yra trys pagrindiniai veiksniai, kurie daro įtaką tam, kaip bendradarbiai reaguoja į tarnybinius romanus: tai, kaip jie sužino apie romaną, jų asmeninis požiūris į romano dalyvius ir kompanijos kultūra, teigia Sean Horan iš DePaul universiteto, Komunikacijos koledžo.

Horan yra naujo tyrimo „ Love at the Office? Understanding Workplace Romance Disclosures and Reactions from the Coworkers Perspective“ (publikuotas internete vasario penktą, bus išleistas „The Western Journal of Communication“ kovo numeryje) bendraautorius. Tyrime analizuojamas meilės santykių darbe poveikis bendradarbiams ir ar reakciją įtakoja tai, kaip sužinoma apie santykius.

„Domėjausi tarnybiniais romanais, nes jie dabar itin dažni, tačiau socialiniuose moksluose vis dar retai tiriami“, - sako Horan.

Horan kartu su bendraautore Renee Cowan iš Teksaso universiteto nustatė, kad jei bendradarbiai apie romaną sužino iš poros asmeniškai, reakcija būna pozityvesnė, nei kad sužinojus iš biuro apkalbų ar tiesiog aptikus „nusikaltimo vietoje“.

„Žmonių reakcija buvo skirtinga, priklausomai nuo to, kaip jie sužinojo apie romaną“, - paaiškino Horan. „Sąžiningumas ir nuoširdumas vertinamas geriau nei, pavyzdžiui, besibučiuojančių kolegų užtikimas garaže ar naujienos sužinojimas per biuro apkalbas.

Svarbų vaidmenį apsprendžiant, kokia bus reakcija, vaidina ir tai, kaip žmonės asmeniškai vertina tuos kolegas. Jų pareigybės taip pat svarbios, teigė Horan.

Pavyzdžiui, ankstesniuose Horan tyrimuose nustatyta, kad kai žemesnio rango darbuotojas užmezga romaną su aukštesniu, jais bus pasitikima kur kas mažiau. Vienas tyrimo dalyvis pastebėjo: „Buvau tiesiog pritrenktas, kadangi žinojau, jog jis buvo gan aukšto rango darbuotojas, o ji – ne.“

Be to, tyrime nustatyta, kad kompanijos kultūra taip pat turi įtakos tam, kaip žvelgiama į romanus darbe. Autoriai teigia, kad dažnai mažiau formaliose kompanijose, kuriose nėra griežtų taisyklių, į darbinius romanus žvelgiama atlaidžiau, o griežtose struktūrose jie vertinami kaip neprofesionalūs ir visiškai nepriimtini.

„Organizacijos aplinka priminė koledžo, taigi tai neatrodė pernelyg neprofesionalu“, - teigė kitas tyrimo dalyvis.

Tai jau ketvirtasis Horan tyrimas apie tarnybinius romanus. „Porą savo tyrimų užbaigiau sakydamas: „draugaukite savo pačių rizika.“ Darbuotojai turi suprasti, kad kolegos bendraus su jais kitaip sužinoję, kad jie turi tarnybinį romaną. Tai gali paveikti produktyvumą ir darbo kokybę“, - sako Horan.

„Savo eks matyti visada nejauku. O dabar įsivaizduokite, jei turėtumėte jį matyti kiekvieną dieną darbe.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)