Pamenate pirmąją darbo dieną? Jus turbūt priėmė išskėstomis rankomis, supažindino su kolegomis ir palaikė pamažu pratinantis prie naujo vaidmens. Tvyrojo malonaus jaudulio ir teigiamų emocijų atmosfera.

O dabar metas keisti kryptį. Išeiti iš darbo įmanoma išlaikant tokią pat kolegialią ir pozityvią atmosferą. Geriau stiprinti tiltus, o ne juos deginti. Tikrai!

Pokyčius būtina apgalvoti. Svarbu kuo anksčiau pranešti apie išėjimą (3-4 savaitės yra tinkamas laikotarpis). Nepamirškite, kad kolegos gali eiti atostogų ir teks perskirstyti apkrovas.

Permąstykite, ką būtina padaryti ir sugalvokite pereinamojo laikotarpio veiklos planelį. Darbdavys vertins jūsų pastangas. Juk vis tiek geriau nei kiti išmanote savo darbą, o jūsų viršininkas vertins patarimus apie jūsų pamainą ir darbo perskirstymą.

Išeidami nepamirškite ne tik praktinių aspektų, bet ir jausmų. Jokia pabaiga neapsieina be šoko ir liūdesio. Pasiruoškite, kad tokie jausmai gali kilti ir jums, ir kolegoms, ir viršininkui. Žmonės skirtingai išreiškia susikrimtimą. Vienas kolega gali jums palinkėti sėkmės, kitas – siusti įtūžiu, o dar kitas – apsipilti ašaromis.

Net jei išeinate sudėtingomis aplinkybėmis, tai neišvengiamai sukels įvairių jausmų. Būtinai apie tai pakalbėkite su bendradarbiais ir viršininku. Jums būtinai prireiks jų paramos, jei norite išeiti iš darbo be barnių.

Venkite pagundos sutelkti dėmesį į neigiamus dalykus. Išeinate dėl kažkokios priežasties. Geriausia tuo metu sutelkti dėmesį į teigiamus prisiminimus apie turėtas patirtis. Padėkokite jus nusamdžiusiems žmonėms ir tiems, kurie jums padėjo ir jus palaikė.

Jei norite prabilti apie nusivylimą darbu, labai apgalvokite šį sprendimą. Galbūt mintis dera patausoti pokalbiui su žmogiškųjų išteklių skyriumi. Jei jūsų darbas kelia pyktį ir apmaudą, prieš įteikdami pareiškimą pasitarkite su šeima ir draugais. Jei yra padėtį lengvinančių aplinkybių, galbūt pakalbėjus su darbuotojų psichologu neigiami jausmai atlėgs ir bus lengviau sugalvoti, kaip keisti veiklos kryptį.

Nesibaidykite ceremonijų. Jei nemažai laiko dirbote kažkokioje darbovietėje, tai būtina atšvęsti. Leiskite bendradarbiams surengti atsisveikinimo vakarėlį, nueikite su jais pietų. Padėkokite už gaunamus atvirukus ir nesibaidykite bendrų prisiminimų. Parašykite tiems, kas jus palaikė, padėkokite ir praneškite, kaip ateityje su jumis bus galima susisiekti.

Tvarkos, tvarkos ir dar kartą tvarkos. Pagalvokite apie jūsų darbus perimsiantį žmogų. Pabaikite apsiimtus projektus, sutvarkykite dokumentus ir užrašus, kad juos nesunkiai galėtų suprasti ir rasti naujas darbuotojas.

Pareigų perdavimas. Surašykite savo užduotis ir projektus, nurodykite, kokių veiksmų reiks toliau imtis, patarkite, kaip lengviausia vykdyti pareigų perdavimą. Jūs turite svarbių asmenų kontaktus ir būtų gražu supažindinti juos su žmogumi, kuris perims jūsų darbą.

Rūpinkitės savimi. Ieškodami naujo darbo, jį priimdami, pranešdami apie pokyčius darbdaviui ir mėgindami gražiai išeiti iš darbovietės, išeikvosite daug jėgų. Tai pareikalaus ir fizinių, ir protinių, ir emocinių pastangų. Jei įmanoma, prieš imdamiesi naujo darbo, išeikite atostogų. Permąstykite ankstesnį darbą, ką jis jums reiškė, užsibrėžkite tikslus naujoms pareigoms. Būtinai ilsėkitės ir atgaukite jėgas.

Naują darbą pradėkite kupini naujų jėgų. Pradėkite estafetę energingai! Jūsų jau laukia ir viliasi, kad būsite kupini entuziazmo. Bendraujant su naujais žmonėmis naujose pareigose prireiks protinės ir emocinės energijos. Atšvęskite naują pradžią!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)