Nesakykite, kad tokių žmonių neliko, kad jie išnyko kaip mamutai. Jie egzistuoja ir tikrai galite jų sutikti. Tiesiog dėl infantilių suaugusiųjų mes dažnai nepastebime išmintingų draugų, bičiulių, kolegų, esame linkę priskirti jiems priešingus jų būdui bruožus, rašo žurnalas „Marie Claire“. O brandžius asmenis labai lengva atpažinti pagal tam tikras frazes – pakanka nesiblaškyti ir įdėmiai klausytis pokalbio metu.

Sužinokite, ar jūs (arba jūsų aplinkos žmonės) atitinkate šiuos kriterijus.

1. „Pasakok!“

Brandus žmogus neaukština savo ego, todėl jam pokalbis – ne monologas apie save, o dialogas. Jis visada išklausys ir paguos, jei šito reikia. Todėl mėgstama jo frazė: „Pasakok!“ Patikėkite – jūsų pasakojime jis nepraleis nė žodžio ir tikrai nepriekaištaus dėl netinkamo sprendimo, neprašytas nepatarinės. Tokie žmonės puikiai supranta, kad kartais draugui ar pažįstamam reikia tiesiog išsikalbėti. Ir apskritai tylėjimas visada – auksas.

2. „Čia – mano klaida

Tik silpni ir neišauklėti žmonės niekada neatsiprašo. O brandus žmogus visada prisiima atsakomybę už savo poelgius. Todėl jis nedvejodamas atsiprašys, jei yra kaltas. Pripažinęs, kad buvo neteisus, jis nesijaus nesmagiai. Priešingai – juk tada galima ištaisyti klaidą. Infantilus žmogus tikrai taip nesugebės.

3. „Pirmadienis – pozityvi diena“

Jeigu jūsų pažįstamas taip sako, patikėkite – jis neišėjo iš proto ir nepateko į sektą. Greičiausiai jis suvokė paprasčiausią dalyką: kiekviena nauja diena – nauja patirtis, vedanti į sėkmę. Todėl brandiems žmonėms pirmadienis nebūna sunkus. Tai – pozityvi diena, kadangi prasidėjo naujų siekių, naujų žingsnių į užsibrėžtą tikslą savaitė. Be to, patyrę darbuotojai žino, koks paveikus yra savęs programavimas. Kaip pavadinsi dieną, tokia ji ir bus.

4. „Niekas ne idealus, aš – ne išimtis“

Jeigu jūsų pašnekovas ištarė šią frazę sunkiai atsidusęs, vadinasi, jis kompleksuoja dėl kokių nors savo trūkumų (išvaizdos, charakterio, įpročių, įgūdžių). O kai posakiai apie neegzistuojančius idealus ištariami su šypsena ir lengva saviironija, žinokite – jūs kalbatės su brandžiu žmogumi. Jis nekelia perdėtų reikalavimų nei sau, jei jums. Brandūs žmonės seniai įsisąmonino, kad kiekviena gali suklupti, o idealūs kūnai ir poelgiai – mažų mažiausiai nuobodu.

5. „Toks mano principas“

Žmonės subręsta skirtingu laiku, o atėjus brandai turi suformuotus savus principus. Dažniausiai šie principai susiformuoja, remiantis patirtimi, ir atspindi bendražmogiškas vertybes. Brandus žmogus nelips per galvas siekdamas naudos, nekurs santykių ant svetimos nelaimės pamato, neapkalbės ir neregs klastų. Tokie nešvarūs metodai neatitinka jo vertybių.

6. „Svarbiausia – apibusis supratimas“

Komunikacija su žmonėmis labai svarbi tiems, kas subrendo. Brandžios asmenybės moks kurti ryšius, nežemindamos savo partnerių ir pašnekovų. Tokie žmonės įsitikinę – esant abipusiam supratimui galima greitai išspręsti kad ir sunkiausią problemą. Arba pasiekti kompromisą derybų proceso metu. Svarbiausia, kad būtų noro ieškoti visiems priimtino sprendimo.

7. „Nebūna blogo oro“

Visi sezonai savaip gražūs, įsitikinęs brandus žmogus. Jo netrikdo lietus, sniegas, audra. Žinoma, kartais oro sąlygos būna nemalonios – būna šalta, drėgna, nemalonu. Tik kam pykti ant oro, kurio neįmanoma pakeisti? Geriau priimti tai, kas neišvengiama, ir patausoti nervus. Be to, niekas nedraudžia pasiimti skėtį ar apsisukti kaklą šiltu šaliku.

8. „Kuo tau padėti“

Žmogus žmogui – ne vilkas, o draugas ir brolis. Jei pelnėte brandžių žmonių pasitikėjimą ir simpatiją, klausimas „kuo tau padėti?“ jūsų gyvenime nuskambės ne kartą ir ne du. Visų pirma, tai – ne manipuliacija: brandūs žmonės nuoširdžiai būna pasirengę ateiti į pagalbą. Antra, brandus žmogus mėgsta konkretumą. Antraip, kaip padėti, kokio mąsto pagalba reikalinga, kokios priemonės? Čia geriau septynis kartus perklausti, nei suteikti ne tokią pagalbą, kokia reikalinga.

9. „Nuolaidos – geriausias žmogaus draugas“

Brandūs žmonės taupiai leidžia uždirbtus pinigus. Ne, jie nėra šykštūs, tiesiog moka skaičiuoti pinigus ir leidžia juos ten, kur reikia. Šie žmonės eina į parduotuvę su pirkinių sąrašu, moka neįkliūti į pinkles pirkėjams, randa nuolaidų ir naudingų pasiūlymų. Be to, jie mielai paskolins, jei jums reikia tokios pagalbos. Kartais, beje, išleidžia nemenkas sumas savo pomėgiui, na bet idealių žmonių nėra (žr. 6 punktą).

10. „Nesiginčykime“

Brandūs žmonės žino, kad ginčuose gimsta nesantaika, o ne tiesa. Todėl jie gali švelniai, bet užtikrintai vengti įvairių ginčų. Jie ypač nemėgsta ginčytis tuščiai arba prieštaringomis temomis (žr. 6 punktą), įrodinėdami savo teisumą. Brandūs žmonės apskritai nešvaisto laiko ir energijos tam, kas neduos nei naudos, nei džiaugsmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)