Pats Ironvytas stengiasi perduoti motyvuojančias žinutes per savo dainas, įkvėpti daugiau siekti, nepasiduoti bei būdamas asmeniniu pavyzdžiu, palaikydamas sveiką gyvenseną, nuolat sportuodamas ir tobulėdamas įvairiose srityse.

- Ką jūsų gyvenime reiškia repas?

- Repas dabar yra mano gyvenimo būdas. Muzika mano gyvenime apskritai užima labai didelę dalį, o repas iš muzikos krypčių man atrodo prasmingiausias, nes turi daugiausiai žodžių ir įvairių pamokančių istorijų. Ir savo laiku tai man buvo tarsi gyvenimo mokytojas. Kai man buvo 15-16 metų, tai repas man buvo tiesiog gyvenimo seminarai muzikiniame takelyje.

- Kada ir kaip pradėjot repuoti?

- Pradėjau labai netikėtai. 16 metų pradėjau domėtis repo muzika, instrumentalais. Vėliau pradėjau rašyti eiles. Ir paskui, gal 18-19 metų sugalvojau įrašyti draugams skirtą dainą. Tada visai negalvojau jokio pseudonimo, nei kad tęsiu repo karjerą. Tiesiog padariau tą dainą ir tada pamačiau, kad man labai patinka įrašinėti studijoje. Vėliau, kai pakvietė koncertuoti su keliais kūriniais, pamačiau, kad labai patinka būti ant scenos. Ir taip įsisuko viskas į rimtesnį reikalą.

- Ką patartumėte tiems, kurie patiria patyčias?

- Reikia nekreipti dėmesio, ką kitas sako ir tikėti savimi. Kiekvienas esame unikalus ir kiekvienas gyvename savo gyvenimą. Ir nereikia kreipti dėmesio, ką kitas aiškina, kaip gyventi, kaip elgtis tam tikrose situacijose. Nes tai jis taip elgtųsi, tas kitas žmogus, bet tikrai ne tu. Patariu mažiau klausyti ir nekreipti dėmesio. Juk kada kažkoks šuo loja pakelėj pririštas prie namo mes gi neatsisukam ir neklausiam, ko gi jis loja ant mūsų ir nebandom jam paaiškinti, kad tu čia nelok, aš čia tiesiog pro šalį einu, nes man čia reikia. Tai taip pat ir mokykloje – neverta net atsisukti ir skirti dėmesio. Nes kada skiri jiems dėmesio, tai jiems dar įdomiau tampa juokauti ar šaipytis. O jeigu negaus dėmesio ir nebesišaipys. Pora kartų pasišaipys, pamatys, kad nėra jokio atgalinio ryšio, ir nustos.

Geriausia arba nereaguoti arba reaguoti per humoro prizmę. Jeigu tau sako kažkas atsisukęs, kad tavo akys kaip šuns, reikia sakyti, „taip, kaip mažo šunelio“ arba „kaip pikto šuns“. Aš taip mąstau.

Ir dar labai svarbu jaunam žmogui yra saviraiška. Kuo mes daugiau reikšimės, darysime kažką būdami jauni, ar tai būtų repas, muzika ar dailė, tai manau, kad ir mažiau žmonės šaipysis, nes tu jau būsi kažko pasiekęs savo sferoje. Būsi įgavęs pasitikėjimo. Ir suprasi, kad tai yra tavo gyvenimas ir kad tu gali kurti tą gyvenimą pats, išbandyti visur save ir užsidirbti ne patyčių, o pagarbos kitų žmonių akyse.

- Kaip gimė idėja parašyti knygą?

- Kartu su bendraautoriumi Karoliu Petryla pastebėjome it dėsnį savo Facebook paskyrose. Tie, kurie patirdavo mokykloje didžiausias patyčias, dabar yra vieni daugiausiai pasiekę – sėkmingi verslininkai, teisininkai, vadovai, grafikos dizaineriai, pilotai, apskritai savo sričių profesionalai, o svarbiausia - laimingi ir daug šypsosi, ką ne visada būdavo galima pamatyti mokyklos suole.

Nepasitikinčios savimi paauglės, patiriančios patyčias, laikančios save negražiomis, negalėjusios susirasti vaikino ar net nelaukusios jo, dar studijų metais „pražydėjo“ ir dabar yra laimingai susituokusios laimingos mamos bei turi su karjeros perspektyvomis darbus ar verslus.

Todėl norėjome parodyti jaunimui, kurie susiduria su patyčių, nepasitikėjimo savimi problema, kad jų laukia šviesi ateitis ir įdėjome tikrų tiek lietuviškų, tiek užsienio istorijų, kad pagrįstume tą „dėsnį“ bei patarimus, ką galima būtų nuveikti romano formoje kartu įterpiant repo mūšius.

- O kaip susiklostė gyvenimai tų, kurie tyčiojosi iš kitų?

- Apie 90% atvejų dauguma jų nekėlė aukštų tikslų, didžiavosi, kad nesimoko ir dauguma jų dabar dirba sunkų fizinį darbą užsienyje, kai kurie turi problemų su alkoholiu, teisėsauga. Bet ne vienas sugebėjo pakeisti savo mąstymą, pakeitė aplinką ir taipogi yra sėkmingai bei laimingai susituokę, turi šeimas.

Taigi šansas yra duotas visiems, tik kiti to nesuvokia ar per daug save nuvertina, pakeldami vidinę kartelę tik tyčiodamiesi iš kitų.

- Šiuo metu pradėsite repo konkurso „Siek savo svajonės“ projektą. Kas tai?

- Tikslas yra per repą ar eilėraščius rasti motyvuojančius žodžius, kurie padėtų pakilti kitiems, nepasiduoti. Tai taip pat puiki kūrybiškumo, pasitikėjimo savimi skatinimo priemonė, galimybė atsiskleisti.

- Kas gali dalyvauti konkurse?

- Visi norintys. Atrinkti konkurso nugalėtojai laimės knygą „Vagis mokykloje“, Ironvytas įrašą bei pagrindinis prizas – galimybė įrašyti dainą kartu su Ironvytu studijoje.

******************

Dalyvauk repo konkurse ir laimėk „Vagis mokykloje“ knygą bei Ironvytas kompaktinę plokštelę. Pagrindinis prizas – galimybė įrašyti dainą kartu su Ironvytu.

Konkurso sąlygos

TEKSTAS – Parašyk repo lyrikus tema „Siek savo svajonės“. Istorijoje turi atsispindėti gyvenimo sunkumai bei skatinimas, motyvacija pakeisti savo gyvenimą į gera. Privalumas – įtraukti patyčių problemą mokykloje ir pateikti sprendimus arba tiesioginius motyvuojančius žodžius mokiniui.

APIMTIS – Neribota. Gali įtraukti priedainį, bet nebūtina. Taipogi galima parašyti eilėraštį ta pačia tema.

DATA – Siųsk savo tekstą arba vaizdo įrašą mp4 formatu elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki gegužės 23 d. ir laimėk išskirtinius prizus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)