Kai kuriais atvejais pratylėti tikrai nėra lengva, bet paveiktas emocijų žmogus gali prišnekėti tokių dalykų, dėl kurių vėliau skaudžiai gailėsis. Kita vertus, pastangos įrodyti pašnekovams savo teisumą kartais iš anksto pasmerktos nesėkmei: juk toli gražu ne visi yra nusiteikę įsiklausyti į priešingą nuomonę, tad kam gi veltui gaišti laiką?
Kada derėtų patylėti?
Kad neprikalbėtumėte, ko nereikia, ir vėliau dėl to nesigraužtumėte, vertėtų atsiminti keletą taisyklių. Tai yra nuorodos į situacijas, pateiktos portale headinsider.net, kada išmintingiausia – patylėti, nesvarbu, kokių pastangų tai pareikalautų.
1. Tai ne jūsų reikalas
Įsivaizduokite štai tokią situaciją: sėdite su puikiai nusiteikusių bičiulių kompanija ir netikėtai užeina kalba apie kokį nors pažįstamą, kuris pokalbyje nedalyvauja. Net ir tuo atveju, jei jums labai įdomios pikantiškos detalės, entuziazmo geriau nedemonstruoti ir aktyviai pašnekesyje nedalyvauti. Kurių galų klausinėti apie žmogų, kurio galbūt nė nepažįstate? Jeigu nenorite užsitarnauti liežuvautojo titulo, pasistenkite suvaldyti kirbantį smalsumą. Geriau nekomentuoti to, ką apie kokį nors žmogų kalbą jūsų draugai arba pažįstami.
2. Tai asmeninis reikalas
Tam tikromis temomis patartina kalbėti tik su tais žmonėmis, kuriais šimtu procentų pasitikite. Jei kilo sunkumų santykiuose su partneriu, pavyzdžiui, ėmėte įtarti, kad jis kažką slepia, arba pajutote, kad jūsų pačių jausmai pasikeitė, neimkite kalbėti apie tai su visais iš eilės. Kai kuriuos klausimus dera aptarinėti tik su tais, kuriuos tie klausimai tiesiogiai liečia. Taigi, pakrikę santykiai turėtų būti su pačiu partneriu arba šeimų psichologu aptarinėjama tema.
Suprantama, ne visi sugeba laikyti asmeninį gyvenimą visiškoje paslaptyje. Poreikis pasidalyti išgyvenimais, matyt, labiau būdingas moterims. Visgi kai kitą kartą apims noras išsipasakoti, pirmiausia pagalvokite, ar galite tikėtis išmintingo patarimo.
Žmogus, kuriam ryšitės išlieti širdies nerimą, gali pradėti girtis sava sėkme toje srityje, kurioje jūs patiriate sunkumų. Ar šitai jums padėtų? Jeigu suvokiate, kad ne, pasistenkite užgniaužti norą išsikalbėti ir patylėkite.
3. Laimė mėgsta tylą
Tai dar vienas gerai žinomas posakis, kurio teisingumą ne vienam teko patirti savu kailiu. Išsipildė ilgai puoselėta svajonė? Pavyko gauti neplanuotų pajamų? Nepulkite skelbti apie tai kam papuola – mažai pažįstamų žmonių draugijoje tikrai turėtumėte susilaikyti.
Daugelis klysta manydami, kad pasidalijus geromis naujienomis laimės tik padaugės. Deja, iš tikro išeina atvirkščiai. Galite netikėti pikta akimi, tačiau supraskite, kad visada gali atsirasti pavyduolių, kurie ras būdų, kaip pakenkti.
Glūdi ir dar vienas pavojus: žinia apie netikėtą jūsų laimę gali nuliūdinti tuos žmones, kurių reikalai tuo metu klostosi nepavydėtinai.
4. Įtartinas pašnekovas
Yra žmonių, gebančių iškreipti viską, kas jiems sakoma. Jie paprasčiausiai nemoka klausytis, o patys kuria savas įvykių versijas. Su tokiais pašnekovais nepatartina dalytis jokiomis bent kiek vertingomis ir svarbiomis įžvalgomis, o juo labiau – paslaptimis.
Šie žmonės būtinai performuluos jūsų teiginius taip, kad vėliau patiems teks gailėtis dėl kiekvienos ištartos frazės. Jei tik įmanoma, su tokiais žmonėmis bendraukite kuo mažiau. Būtų geriausia, jei jų keliai apskritai nesusikirstų su jūsiškiais.

5. Konteksto neatitinkančios frazės
Jei tenka klausytis diskusijos, kurios tema jums svetima ir nesuprantama, geriau sėdėkite tylomis. Tai būtent ta situacija, kada geriau patylėti, kad aplinkiniai neimtų apie jus galvoti kaip apie visišką neišmanėlį. Noras pasirodyti protingesniam arba nuovokesniam nei esate iš tikrųjų, gali skausmingai pakišti koją.
Jeigu mėgindami įsiterpti į pokalbį prašausite pro šalį, pašnekovus gali apstulbinti jūsų neišprusimas arba nesupratingumas. Štai kodėl geriau nesivelti į diskusiją, jei nesuprantate reikalo esmės. Geriau palaukti, kol bus užvesta tema, kurią išmanote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją