Sveikų, laimingų santykių paslaptis – pasirinkti žmogų, kuris yra labai panašus į jus – žmogus, kuris pritaria jūsų požiūriams ir įpročiams, o ne stengiasi juos pakeisti. Tai gali skambėti politiškai nekorektiška, bet senasis posakis „priešingybės traukia“ negalioja ilgalaikiams santykiams. Tyrimai rodo, kad ilgalaikiams santykiams svarbus suderinamumas – asmeninių savybių, vertybių, finansinės padėties, religijos; taip pat partneriai turi būti panašaus amžiaus.

Kuo daugiau dalykų sieja poras, sako psichologas Glennas Wilsonas, tuo mažiau konfliktų jų laukia santykiuose. Wilsonas sukūrė suderinamumo klausimyną, kuriame – daugybė klausimų apie gyvenimo būdą, politiką, vaikų auginimą, moralę ir pinigus. Tarp klausimų – „Kiek jums svarbi partnerio ištikimybė?“ ir „Ką manote apie namų ruošos darbų pasidalijimą?“.

Jis nustatė, kad partneriai, kurių atsakymai panašūs, dažniau teigia esą patenkinti savo santykiais. Vis dėlto Wilsonas pabrėžia, kad kai kurie panašumai yra svarbesni santykiams nei kiti – svarbu rasti bendrą asmeninių vertybių pagrindą. (Jei partneris mano, kad svarbu lankytis bažnyčioje kiekvieną sekmadienį, o jūs su tuo nesutinkate, konfliktai beveik neišvengiami.)

Tačiau kad ir kokie jūs būtumėte suderinami, jums reikia jausti trauką vienas kitam – o tai kyla iš skirtumų tarp jūsų partnerio ir jūsų pomėgių bei aistrų (tarkime, jums patinka fotografija ir maisto gaminimas, partneriui patinka žygiai pėsčiomis).

„Suderinamumas svarbus ilgalaikiam pasitenkinimui, tačiau papildymas užžiebia seksualinę aistrą“, - sako Givertz. „Kai poros per daug panašios, santykiai gali imti panėšėti į brolio bei sesers – viskas taip nuspėjama, nieko naujo.“

Taigi koks yra aukso vidurys? Ieškokite partnerio, kurio pomėgiai pakankamai skirtųsi, kad išplėstų jūsų patirtį, tačiau su kuriuo sutariate esminiais dalykais, tarkime, kaip rodyti meilę bei kaip auginti vaikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)