Taigi, pagrindinės gero tono taisyklės:

1. Viešasis tualetas

Išauklėti žmonės žino, kad apsilankius tualete reikia plautis rankas, o lipti kojomis ant unitazo – nepadorumo viršūnė. Vis dėlto, yra ir daugiau su tualetu susijusių taisyklių.

Netraukite uždarytos kabinos durų. Jos gali atsidaryti, o už jų gali būti lankytojas. Ir jūs, ir jis atsidursite nepatogioje situacijoje. Tiesa, neužsirakinti kabinos iš vidaus – irgi prastas tonas.

Vyrams viešajame tualete nerekomenduojama naudotis artimiausiu pisuaru šalia jau užimto.

Jeigu jums reikia pasitaisyti makiažą, neužimkite veidrodžio, kuris yra šalia rankų džiovintuvo. Jūs priversite laukti tuos, kurie nusiplovė rankas ir nori greičiau išeiti.

2. Reikia išsipūsti nosį

Moteris serga

Etiketo specialistai pataria nosį nusivalyti vienu greitu judesiu. Stenkitės daryti tai taip, kad aplinkiniai nepastebėtų. Tačiau jeigu jums reikia išsišnypšti, geriau palikti žmonių draugiją ir atlikti šią procedūrą vienumoje.

Pačios griežčiausios taisyklės galioja nosies pūtimui prie stalo: nesugalvokite daryti to pietaudami, net jeigu aplinkui vien artimi žmonės. Išeikite į vonios kambarį, išsišnypškite, rankas dezinfekuokite antibakteriniu geliu ir tada jau galite grįžti prie stalo.

Aukščiausias etiketo pilotažas – medžiaginė nosinė. Tikros damos ir džentelmenai nesinaudoja popierinėmis nosinaitėmis. Žinoma, higienos prasme tai prastas sprendimas, tačiau mandagumo taisyklių bus laikomasi.

3. Tarp dantų įstrigo maistas

Prie stalo dantų krapštuku naudotis negalima. Ir taškas. Jeigu jaučiate, kad tarpdančiuose įstrigo maistas, pasistenkite nepastebimai praskalauti burną. Tai nepadeda? Atsiprašykite, palikite stalą ir atsikratykite įstrigusio maisto vienumoje.

Kas, jeigu į tokią situaciją pateko jūsų pašnekovas, kuris nieko nepastebėjo, užtat jūs puikiai matote jo tarpdančiuose įstrigusį špinato gabalėlį? Panaudokite atspindėjimu grįstą triuką: liežuviu perbraukite savo dantis (žinoma, užčiaupta burna), nuduodami, kad jums kažkas įstrigo tarp dantų. Gali būti, kad jūsų pašnekovas pradės kartoti iš paskos ir supras, kame reikalas. Vis dėlto, jeigu pašnekovas pastabumu nepasižymi, netylėkite. Užsiminkite jam apie problemą, svarbiausia – be liudininkų.

4. Atsisegė kelnių užtrauktukas


Čia nieko išradinėti nereikia: tiesiog išeikite iš kambario ir užsisekite užtrauktuką. Jeigu atsitraukti negalite, pakanka nusisukti ir pasitaisyti drabužius.

Ką daryti, jeigu pastebėjote, kad atsisegusios jūsų pašnekovo kelnės? Etiketo specialistai sako, kad privalu pasakyti tai. Svarbiausia, padaryti tai tyliai ir be liudininkų.

„Kelnių užtrauktuko taisyklė“ galioja visais netvarkingo garderobo atvejais: kažkas pamiršo nusiimti antbačius, kažkam pasikėlė sijonas ar iš po drabužių kyšo etiketė. Apie tokius dalykus kalbėti galima, tik tai reikia daryti maksimaliai taktiškai.

5. Nuo kolegos sklinda prastas kvapas

Prakaituojantis verslininkas

Į jūsų kolektyvą atėjo kolega, kuris neigia visas higienos taisykles? Paprastai kiekvienoje rimtoje bendrovėje galioja gana griežti higienos reikalavimai. Aštraus kvapo maistas ir troškaus kvapo parfumerija taip pat draudžiami.

Dūsavimas ir šnabždėjimasis tarpusavyje čia nepadės, kažkam teks imtis derybininko vaidmens. Paprašykite kolegos išklausyti jus ir įspėkite, kad laukia nemalonus pokalbis. Tęskite tik po to, kai jis duos leidimą pokalbiui. Neprašyti nelyskite su savo patarimais.

6. Susidūrėte su pernelyg karštu maistu

Jeigu maistas, kurį įsidėjote į burną, pasirodė esąs pernelyg karštas, nei jį išspjauti į servetėlę, nei kvėpuoti atverta burna negalima.

Tokiu atveju užgerkite maistą pakankamu kiekiu vėsaus skysčio. Pūsti patiekalą taip pat negalima. Viskas, ką galima daryti – sėdėti ir laukti, kol maistas atvės.

7. Bosas ėmė rodyti dėmesį


Seksualinį priekabiavimą darbe patiria tiek moterys, tiek vyrai. Jeigu susidūrėte su panašia problema, neužsidarykite savyje ir nesigėdykite. Tvirtai pasakykite, kad komplimentai ar užuominos jums nemalonūs. Nepadėjo? Praneškite apie seksualinio priekabiavimo faktus aukštesnei vadovybei.

Kartais priekabiavimą sunku atskirti nuo familiarumo. Štai paprasčiausias pavyzdys:

  • „Tau labai tinka nauja suknelė“ – tai komplimentas.
  • „Su šia suknele tavo užpakalis atrodo tiesiog super!“ – tai neleistinas elgesys.
8. Reikia pasidaryti asmenukę

Asmenukėms taip pat galioja tam tikras etiketas. Visada prašykite leidimo fotografuotis. Net jeigu planuojate pasidaryti asmenukę su artimu draugu. Leiskite jam susitvarkyti: visi nuotraukoje nori atrodyti gerai.

Nedarykite asmenukių tualete, nes tai prastas tonas.

Nesifotografuokite avarijų ar ekstremalių situacijų fone. Pirmuoju atveju pasirodysite kaip neišauklėtas ir žiaurus žmogus, antruoju – lengvabūdis.

9. Kavinėje reikia pasidalinti bendrą sąskaitą su draugais, kurie suvalgė daugiau nei jūs

Vakarienė

Mokėti už tai, ko nesuvalgėte, neteisinga. Pasiskaičiuokite apytikslę savo pietų kainą ir suapvalinkite į didesnę pusę. Dabar jūsų sąžinė švari, į visus formalumus atsižvelgta. Tačiau jeigu pietaujate su draugais ir sąskaitos skirtumai nėra labai dideli, priimta mokėti vienodai.

10. Kaip atskirti nėščią moterį nuo apvalių formų

Viešame transporte užleisti vietą besilaukiančiai moteriai – svarbi šiuolaikinio etiketo taisyklė. Tačiau supainioti nėščią moterį su tiesiog apvalių formų dama – tokios klaidos ir priešui nelinkėtum. Šioje situacijoje nepatogiai pasijaučia ir tas, kas užleidžia vietą, ir pati „nėštukė“.

Štai požymiai, kurie padės atskirti besilaukiančią moterį nuo tiesiog putlutės gražuolės:

  • nėščios moterys retai avi aukštakulnius, jų pėdos dažnai patinusios;
  • atkreipkite dėmesį į pozą, kaip stovi moteris: jeigu ji laikosi už juosmens ar perkelia svorį nuo vienos kojos ant kitos, panašu, kad reikia užleisti vietą.


Vistiek nesate tikri, kad moteris nėščia? Geriau neužleisti arba atsistoti nieko nesakius, kad ji pati nuspręstų, sėstis ar ne.

11. Suplyšo kelnės

Interneto vartotojai pateikia įvairių patarimų: sukabinti plyšusią vietą segikliu, ant viršaus užtraukti megztinį ar švarką, o blogiausiu atveju – paskambinti artimiesiems ir paprašyti pagalbos.

Sprendimo variantai keli, tačiau pagal etiketo taisykles apie tai reikia nutylėti. Komentarai, netgi apie save, nereikalingi. Demonstruoti aplinkiniams apatinį trikotažą (net ir netyčia) – pati didžiausia išauklėto žmogaus klaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)