Atsako advokatė Giedrė Gabrielė Burbienė.

Ar jums bus mokama išeitinė kompensacija, priklauso nuo to, kokiu pagrindu bus nutraukta darbo sutartis. Jei ją nutrauksite savo noru pagal LR darbo kodekso 127 straipsnio 1 dalies nuostatas, kuriose numatyta, kad darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą, taip pat ir terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, apie tai raštu įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų, išeitinė kompensacija jums nepriklausys.

Jei darbo sutartį nutrauksite savo noru pagal LR darbo kodekso 127 straipsnio  2 dalies nuostatas, kuriose numatyta, kad darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą, taip pat ir terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, apie tai įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš tris dienas, jei reikalavimas nutraukti darbo sutartį pagrįstas darbuotojo liga ar invalidumu, trukdančiu tinkamai atlikti darbą, arba kitomis svarbiomis priežastimis, nustatytomis kolektyvinėje sutartyje, arba jei darbdavys nevykdo įsipareigojimų pagal darbo sutartį, pažeidžia įstatymus ar kolektyvinę sutartį, jums priklausys dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jei įstatymuose ar kolektyvinėse sutartyse nenustatyta kitaip.

Taip pat turite galimybę nutraukti darbo sutartį šalių sutarimu pagal LR darbo kodekso 125 straipsnio nuostatas. Tada galėsite su darbdaviu bendru sutarimu sutarti ir dėl jums mokėtinų kompensacijų dydžio.

Pateikiama informacija yra bendro rekomendacinio pobūdžio. Tai – autorės nuomonė, grindžiama Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, kuri nėra absoliuti tiesa ir gali būti nuginčijama.