Neseniai buvo atliktas įdomus socialinės psichologijos tyrimas, paaiškinantis, kaip žmonės renkasi savo ratą. Vaikai ir paaugliai, o neretai ir suaugę žmonės dažniausiai bendrauja su tais, kurie yra arčiausiai – tai pagrindinis atrankos kriterijus, rašoma thriveglobal.com.

Pavyzdžiui, su kuo mes labiausiai susidraugaujame mokykloje ar universitete? Tikrai ne su tais, kurių panašūs pomėgiai ar asmenybės savybės. Dažniausiai su tais, kurie tiesiog sėdi šalia.

Atlikta daugybė tyrimų ir iš socialinės ekonominės perspektyvos, kurie parodo, kad žmogaus ekonominis mobilumas labai didele dalimi būna nulemtas šalies, kurioje jis gyvena. Kai kuriose šalyse yra labai didelės galimybės pagerinti savo finansinę situaciją. Bet yra ir tokių šalių, kuriose galimybė pagerinti savo finansinę situaciją lygi nuliui.

Kalbant paprasčiau, tai, kas yra arčiausiai mūsų, kas mus supa, daro mums didelę įtaką. Kaip išmintingai pasakė garsus amerikiečių verslininkas, motyvavimo treneris Jimas Rohnas: „Jūs esate vidurkis penkių žmonių, su kuriais praleidžiate daugiausiai laiko“. Panašiai yra pasakęs ir Jimas Sandersas, buvęs „Yahoo!“ direktorius: „Jūsų tinklas parodo jūsų grynąją vertę.“

Pasirinkimo svarba

Jei jaučiatės įstrigę ir negalite pasiekti norimo progreso, apsidairykite aplink. Dauguma žmonių prisitaiko prie tos aplinkos, kurioje atsiduria. Tai yra, jie vadovaujasi, kaip psichologai vadina, „išoriniu kontrolės lokusu“, tai yra, tiki, kad jų gyvenimo kryptį nulemia išoriniai veiksniai. Todėl jie gyvena reaguodami į tai, ką gyvenimas jiems atsiunčia.

Kokie žmonės jus supa? Kaip jie pakliuvo į jūsų artimiausią ratą? Ar juos pasirinkote sąmoningai, ar tiesiog taip buvo patogu? Ar tie žmonės palaiko jus aukštame lygmenyje? O gal jie taiko dar žemesnius standartus, nei jūs?

Jei norite, kad jūsų gyvenimas gerėtų ir būtų sėkmingas, reikia apsupti save žmonėmis, kurių standartai aukštesni nei jūsų. Kaip yra pasakęs milijonierius motyvacijos lektorius Tony Robbinsas, jūsų gyvenimas yra jūsų standartų atspindys arba jis atspindi tai, ką jūs sutinkate toleruoti. Dauguma žmonių sutinka toleruoti nesveikus santykius, prastą finansinę padėtį, nekenčiamą darbą. Jei jie jų netoleruotų, negyventų taip, kaip gyvena dabar.

Straipsnio autorius Benjaminas P. Hardy pasakoja, kad rašydamas pirmąją knygą konsultavosi su kelias knygas parašiusiu Ryanu Holiday. Jis pasakoja, kad pats savo rankraščiu buvo patenkintas, bet R. Holiday kaskart jam parodydavo, ką galima perrašyti, kad jis būtų 10 kartų geresnis, ir išlaikydavo tokį standartą. Straipsnio autorius pasakoja, kad dabar, prisimindamas tai, kuo jis buvo anuomet patenkintas, jis net susiraukia iš nejaukumo, ir tai jam parodo, kad jo paties standartai daug žemesni už R. Holiday standartus vertinant jo knygą.

Taip pat jis nagrinėja situaciją su savo tiriamuoju doktorantūros darbu ir jo vadove. B. P. Hardy pasakoja, kad nusiuntęs savo vadovei straipsnį, kuriuo pats jaučiasi patenkintas, gauna jos atsakymą, kad jai straipsnis visiškai nepatinka ir kad reikia kapstyti daug giliau. Jis prisipažįsta, kad gauti tokį atsakymą jam didelis iššūkis, ir net nusivylimas, bet, pasak jo, tik taip yra tobulėjama.

Tai taikytina ne tik dalykiniams santykiams, bet ir romantiniams. Ar jūsų partneris (-ė) nukreipia jus link aukštesnių standartų? Ar padeda tapti jums geresniu (-e), nei esate? O jūs ar jam (jai) padedate?

80/20 taisyklė

Žmonėms ir jų aplinkai taikoma 80/20 taisyklė. 20 procentų populiacijos juda į priekį, 60 procentų reaktyviai mėgdžioja tuos, kurie tuo metu yra aplink juos, o kiti 20 proc. juda atgal.

Dauguma žmonių tiesiogiai atspindi tuos, kurie juos supa. Jei juos supantys žmonės vadovaujasi žemais standartais, jie savo standartus taip pat sumažina, o jei aplinkinių standartai aukštesni, jie savuosius kilsteli. Kiekvienas esame sutikę žmonių, šalia kurių jautiesi tauresnis, mąstymas ir energija tarsi pakyla į aukštesnį lygmenį. Būtent tokie žmonės ir turėtų jus supti, į tokius žmones turėtumėte lygiuotis, kad patys taptumėte tokiais žmonėmis, šalia kurių kiti tampa geresniais.

Jūsų gyvenimo ir jūsų darbo kokybę nulemia standartai, kuriuos jus sau taikote, ir standartai žmonių, kurie jus supa. Jei jūs gerai jaučiatės dirbdami pusėtiną darbą, jus supantys žmonės jaučiasi panašiai.

Jei iš tiesų norite tapti geresniais, apsupkite save žmonėmis, kurie taikys jums aukštesnius standartus, nei jūs taikote sau. Draugaukite su tais, kurių požiūris platesnis ir gilesnis nei jūsų, kad galėtumėte iš jų mokytis.

Jūsų gabumai ir potencialas neturi jokios reikšmės, jei jus supa žmonės, kurie nepadeda jums juos suvokti. Visi pažįstame žmonių, kurie neišnaudoja savo potencialo. Nebūkite vienas iš jų.
Žmonės, kurie jus supa, daro mums didelę įtaką. Taip tiesiog yra, ir to negalima ignoruoti. Ko ketinate imtis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)