Pastebėti, kad žmogus yra ryšio zonoje mūsų laikais nesudėtinga. Jei žmogus prisijungia – jis nemirė, nepateko į zoną be interneto ryšio, jis tiesiog jus ignoravo ir teikė prioritetą kitiems.

Tai manipuliacija, kuri vadinama karšta/šalta. Ir jei esate žmogus su nepažeista empatijos sistema, skausmingai reaguosite į tokį elgesį. Ją naudoja žmonės su narcicizmo bruožais. Ir šiuolaikinėje visuomenėje dažnas žmogus turi jei ne vieną, tai kitą narcisizmo savybę.

Pagrindiniai narcisizmo bruožai (gali turėti tiek vyrai, tiek moterys):
------------
📌 Empatijos stoka ir santykių išnaudojimas. Narcisistai retai geba atidžiai ir supratingai įsiklausyti į kitų jausmus, poreikius ar nuomonę. Jie išnaudoja kitus, siekdami savo tikslų. Nebūtinai sąmoningai, bet visada siekia kažkokios naudos sau. Tai gali būti tiek nekalti bandymai pasikelti savo vertę kitos pusės sąskaita, tiek sudėtingos manipuliacinės schemos, kurių dėka gali išvilioti iš aukos pinigus ar kitus resursus. Kitas žmogus – tai tik išteklius – psichologinės energijos šaltinis, finansų ir pan.

📌 Perteklinė savivertė. Dažnai mano, kad jie yra LABAI ypatingi, unikalūs ir nuostabūs, o kiti vis kažkokie netokie. Ir nuolat žemindami bei kritikuodami kitus, iškelia savo autoritetą iki pat debesų.

📌 Poreikis dominuoti ir kontroliuoti kitus. Narcisistai dažnai trokšta dominuoti santykiuose, būti kontroliuojantys ir daryti įtaką kitų sprendimams ir veiksmams.

📌 Polinkis kaltinti kitus. Niekada nepripažįsta savo kaltės. Visada ras priežastį, kodėl kaltas kitas, o ne jis. Dažniausiai NIEKADA neatsiprašinėja visai, arba daro tai labai sausai, dirbtinai, su pašaipa ar sarkazmu.

📌 Jautrumas kritikai. Labai sunkiai priima kritiką, nes jie linkę manyti, kad yra nepriekaištingi ir gali labai skausmingai ir aršiai reaguoti į bet kokį prieštaravimą.

📌 Nuolatinis dėmesio ir pagyrų troškimas. Tik taip jie pasijaučia bent kiek geriau, todėl jie nuolat kuria pozityvaus ir socialiai sėkmingo žmogaus įvaizdį, kuris jiems tarnauja kaip fasadas. Tačiau viduje nėra nei tolerancijos, nei kitų žmonių priėmimo ir supratimo. Ir ilgalaikėse distancijose tai nuolat išlenda kaip yla iš maišo.

📌 Pernelyg ambicingi tikslai. Narcizai dažnai turi neproporcingai didelius tikslus ir trokšta aukštų pozicijų, siekia viršyti kitus ir siekia sėkmės bet kokia kaina. Jiems svarbu taip kompensuoti savo nepasitikėjimą ir įrodyti, kad jie yra didingi.

Viktorija Leontjeva

Narcisizmas gali būti įvairaus sunkumo, ir ne visi narcisistiniai asmenys turės visas šias savybes. Tai psichologinis asmenybės sutrikimas, kuris pradeda formuotis dar vaikystėje dėl patirtos atstūmimo traumos.

Socialiai sėkmingi tėvai, galėjo per daug reikalauti iš vaiko. Jam reikėjo nuolat užsitarnauti jų meilę, jis niekaip negalėjo jiems įtikti, girdėjo daug kritikos, negavo taip reikalingo priėmimo ir sveikos meilės dozės.

Atstūmimo traumą patyrė didžioji dalis žmonių, kai gimdymo namuose naujagimius izoliuodavo nuo mamų. Taip pat, ta galėjo būti pirminė trauma išgyventa dar mamos pilve, jei ji galvojo apie abortą ir žinia apie nėštumą nebuvo džiaugsmingai priimta.

Turėdama išgyventi abejingumo ir emocinio „šalto dušo“ sąlygas vaiko psichika suformavo kiautą ir nejautrą. Augdamas vaikas matė ir kitus žmones, kurie demonstravo ir pozityvius jausmus, todėl su laiku išmoko adaptuotis ir vaidinti. Arba leisti sau tam tikrą negilių jausmų spektrą.

ATSTŪMIMAS – tai, ko bijo kaip velnias kryžiaus, pats narcisistas ir ką nesąmoningai daro kitiems. Daro tai be empatijos, šaltai ir abejingai. Neprisiimdamas jokios atsakomybės už savo elgesio pasekmes.

Su amžiumi narcisizmas gali progresuoti. Ir kuo vyresnis žmogus, tuo sunkiau jam darosi kurti ILGALAIKIUS SANTYKIUS be toksiškų apraiškų – be manipuliacijų, kontrolės, dominavimo, stumiu/traukiu žaidimo, nuolatinės kritikos ir ginčų.

TRUMPALAIKIUOSE distancijose jiems pavyksta išlaikyti savo “gražų fasadą“, tačiau jau po kelių mėnesių, arba greičiau, prasideda pirmos manipuliacijos. Ir jei joms pasiduosite, „suvalgysite tą jauką“, atstūmimo scenarijų jums kartos daugybę kartų. Tai susirgau, tai buvo daug darbo, tai TU SUGADINAI mūsų santykį ir tapai priežastimi jį nutraukti.

Narcisistai dažnai siekia idealios meilės. Ir pradiniame etape demonstruoja kokie jie galingi, patrauklūs ir nepriekaištingi. Jie rodo daug dėmesio, pripažinimo, pagyrimų, žeria komplimentus. Tai gali atrodyti labai nuoširdu, nes jie patys geba patikėti savo iliuzija, kad myli. Bet tikra priežastis yra jų egocentrizmas ir poreikis atrodyti labai geru žmogumi. Tad gerumas greitai išgaruoja, o lieka kritika, manipuliacijos ir ignoravimas.

Trumpai tariant, narcisistai – tai maži vaikai suaugusių kūnuose, su kuriais kurti sveiką, ilgalaikį ryšį, paremtą abipusę pagarba, atsakomybės jausmu yra neįmanoma.

Jie įvelia savo partnerius į emocines sūpynes. Dėl savo polinkio atstumti žmones, narcisistai nuolat keičia savo elgesį, svyruodami tarp šalto atstūmimo ir šilto artumo. Jie gali parodyti didelį susidomėjimą vieną akimirką ir atstumti kitą akimirką, sukeldami emocinę painiavą ir nesaugumą.

Narcizas

Jei žmogus elgiasi NENUOSEKLIAI, tai rodo daug jums dėmesio, tai visiškai dingsta arba ignoruoja, atkreipkite į tai dėmesį. Saugokite save.

Žmonės su šiuo sutrikimu ar bruožais savaime nesikeičia. Jie turi paterną – pritraukti ir atstumti. Vieni tai daro sąmoningai ir piktybiškai, kiti nesąmoningai, tačiau rezultatas tas pats – emocinis skausmas, kuris išgyvenamas dar sunkiau nei fizinis.

Energijos išeikvojimas ir sveikatos praradimas santykyje su tokiu žmogumi neišvengiamas.

Įnikti į priklausomybę nuo narcisisto paprasta – juk mes visi norime būti mylimi ir turėti šiltą bei artimą ryšį. Tačiau narcisistai gali manipuliuoti žmonių emocijomis, nuolat teikdami malonumą pakaitomis su nerimu.

Tikslios statistikos koks procentas žmonių turi šį asmenybės sutrikimą arba dalį šių bruožų nėra. Bet jo nėra ne todėl, kad problemos nėra, o todėl, kad sunku tai atpažinti, pripažinti ir diagnozuoti.

Tačiau akivaizdu, kad šiuolaikinėje visuomenėje vis sunkiau žmonėms yra kurti sveikus, pagarbius, ekologiškus ryšius. Žinojimas ir suvokimas to, kas vyksta padeda neįnikti į iliuzijas ir spąstus, o likti budriam ir leisti laikui patikrinti žmogaus asmenybės ypatumus.

Atsigauti ir nepasiduoti manipuliatorių provokacijoms gali padėti tik stiprus vidinis stuburas, sveika savivertė, savo psichologinių ribų žinojimas ir gebėjimas sąmoningai stebėti santykio dinamiką.

  • Ar yra jame nuoseklumas?
  • Ar žmogus kartoja tas pačias elgesio schemas, nors buvo paprašytas taip nesielgti?
  • Ar yra paisomi santykyje Jūsų poreikiai, norai?
  • Tarp kritikos, priekaištų, ginčų nebėra vietos ir erdvės artumui?
  • Santykyje skausmo daugiau nei malonumo?
  • Kodėl aš esu su tokiu žmogumi?


Neturėkite iliuzijos, kad savo meile galite pagydyti narcisistą. Manoma, kad tai nėra gydoma, bet turi tendenciją progresuoti. Ypač jei žmogus neigia ir nepripažįsta savo problemų.

Vikas ką galite padaryti – saugoti ir stiprinti save, bei neutralizuoti savo vienatvės ir atskirties jausmą. Jei fanatiškai ieškote meilės, dėl savo vidinės tuštumos ir meilės ilgesio, rizikuojate pritraukti tokį pat vienišą ir ieškantį kuo užkamšyti savo emocines skyles žmogų su narcisizmo bruožais. Paternai, kaip plokštelė, gali suktis visą gyvenimą tol, kol sąmoningai to nepradėsite stabdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją