Atidžiai išnagrinėjus respondentų dienotvarkę ir suskaičiavus chronometru įvairiai veiklai skiriamą laiką paaiškėjo, kad palyginus su tuo, kas buvo prieš 40 metų, amerikiečiai per savaitę ilsisi nuo 4 iki 8 valandų ilgiau. Per metus tai sudaro papildomas 5-10 savaičių poilsio.

Vis dėlto būtina pripažinti, kad darboholizmas nėra prasimanymas – „Leisure Trends Group“ atlikto tyrimo duomenimis vadovai ir specialistai darbui skiria net 54 proc. savo išeiginių, o klasikinės dviejų savaičių vasaros atostogos dviems trečdaliams amerikiečių tėra svajonė.

Nors darbo grafikas JAV ir toliau lieka vienu labiausiai įtemptų išsivysčiusiame pasaulyje, amerikiečiai mažiau laiko skiria kitiems reikalams – maisto ruošimui, apsipirkimui, namų ruošai. Jie vis dažniau valgo viešojo maitinimo įstaigose, sąskaitas apmoka internetu, naudojasi ateinančių darbininkų paslaugomis – taip lieka daugiau laiko asmeniniam gyvenimui.

Pirmiausiai papildomu laisvalaikiu puolė naudotis moterys, nors jos, lyginant su vyrais, laisvo laiko turi pora valandų mažiau. 1963 m. namų ruošai amerikietės per savaitę skirdavo 40 valandų, o 2003 m. – tik 20 valandų.

Taip pat paaiškėjo, kad dažnai laisvalaikio minutes amerikiečiai nuvagia iš miego. Elektros energijos, televizijos programų žiūrėjimo ir kiti indikatoriai rodo, kad žadintuvus amerikiečiai nusistato valanda anksčiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją