Žmonės, sergantys vėžiu ir tikintys, jog jie gali pasveikti, turi daugiau šansų sulaukti remisijos. Studentai, tikintys savo sėkme, geriau mokysis, o žmonės, tikintys sėkme versle, uždirbs daugiau pinigų. Kitaip sakant, jie gali, nes jie mano, kad gali, rašo www.ezinearticles.com.

Įsitikinimai yra prielaidos, nuostatos, sprendimai, idėjos, nuomonės ir požiūris – viskas, per ką mes filtruojame tai, ką patiriame. Įsitikinimai nėra faktai – tik nuomonės su lūkesčiais. Šios dogmos (principai, įsitikinimai ar doktrinos) yra tai, per ką mes suprantame realybę. Dauguma įsitikinimų yra perimami iš tėvų, žiniasklaidos, švietimo, religinių organizacijų, mokslo ir kitų šaltinių.

Įsitikinimų sistema suteikia vertybių sistemos pagrindą, pagal kurį mes viską išgyvename, interpretuojame, jaučiame, sakome ir darome. Ši sistema apibrėžia „taisyklių rinkinį“, pagal kurį mes apdorojame ir saugojame informaciją. Dauguma mūsų pagrindinių įsitikinimų yra savaime suprantami tada, kai reikia pateisinti savo įsitikinimus ar veiksmus. Tada ir sakome „tai tiesiog aš“ arba „tokia realybė“.

Viena labiausiai paplitusių mūsų visuomenėje nuomonių yra tai, jog esame aukos. Aukos jaučiasi bejėgėmis, neturi vilties ir joms niekas negali padėti. Mes sakome „aš vargšas“ ir „argi tai ne baisu“. Mes įtikime, kad esame bejėgiai, nes norime nuspręsti, kas mums geriausia, ir laukiame, kol kiti pasakys, kas mums geriausia. Ši „bejėgiškumo“ sąvoka leidžia mums žaisti savęs gailėjimosi žaidimą ir tada mes galime atsikratyti atsakomybės susitvarkyti gyvenimą, kuris teiktų mums pasitenkinimą.

Galime nuolatos kaltinti kitus ir ieškoti pasiteisinimų dėl nepriimamų sprendimų.

Fredrickas Mannas rašė: „Pasirinkimo galia: galingiausia ir didžiausia žmogaus galimybė“. Kitaip pasakius, tai priklauso tik nuo mūsų: norime būti Aukomis ar Kūrėjais. Aukos – žmonės, kuriems kažkas nutinka, kūrėjai – žmonės, kurie veikia, kad kažkas nutiktų. Auka tiki, kad „taip lėmė gyvenimas“, kūrėjai mano, kad „jie lemia gyvenimą“.

Praktiniai patarimai, kaip iš aukos pavirsti kūrėju:

1. Nustokite kaltinti kitus dėl savo jausmų. Visada tik jūs pasirenkate, kaip interpretuoti gyvenimo nutikimus.

2. Naudokite patvirtinimus kaip „Aš nusipelnau geriausio, ką siūlo gyvenimas“.

3. Sukurkite 5 pozityvias mintis iš 5 negatyvių. Paskirkite laiką (geriausia rytais) ir pakartokite jas bent dvidešimt kartų. Žiūrėkite, kad šių minčių dienos eigoje nepakeistų blogos.

4. Įsivaizduokite, ko norite.

Teisingos vaizduotės žingsniai: a) supraskite save pasiekdami tai, ko norite; b) tikėkite, kad galite įvykdyti savo svajones; c) atsiverkite visiems gyvenimo malonumams; d) švęskite savo pergales.

5. Praktikuokite „dėkingumo požiūrį“. Padėkokite už kiekvieną paslaugą ar gerą žodį.

6. Pradėkite pildyti dėkingumo žurnalą. Kiekvieną vakarą jame įrašykite penkis dalykus, už kuriuos esate dėkinga(s) tą dieną.

7. Pradėkite pildyti laimės žurnalą. Išvardinkite dalykus, kurie jus džiugina. „Blogą“ dieną atsiverskite šią knygą ir peržvelkite maloniausius savo gyvenimo momentus.

8. Kontroliuokite savo mintis ir baimes paverskite malonumais. Atminkite: viskas, kam skiriate savo energiją, didėja.

9. Atsistokite prieš veidrodį ir sau kartokite „Aš esu to verta(-s)“, „Aš galiu“, „Aš reikalinga(-s)“ ir panašiai.

10. Tikėkite savimi. Savęs mėgimas yra savigarbos pagrindas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją