Organizacija „Canadian Scholarship Trust“ kartu su futuristais pabandė įsivaizduoti, į kokias darbo vietas galėtume pretenduoti 2030 metais. Jų prognozės pagrįstos dabar vyraujančiomis aplinkos apsaugos, socialine ir technologine tendencijomis. Štai keletas profesijų, kurias jie numato.

Akvaponinių žuvų augintojas

Nykstant laukinių žuvų populiacijoms, akvaponika – žuvų auginimo ir augalų balanso sistema – yra, ko gero, geriausia ateities galimybė žmones aprūpinti žuvimi, ypač atokiose vietovėse.

Šiukšlių dizaineris

Jeigu antrinio panaudojimo (angl. upcycling), arba nebereikalingų daiktų panaudojimo ne pagal paskirtį (pavyzdžiui, senas dantų šepetėlis virsta apyranke), tendencija išpopuliarės, gali atsirasti paklausa šiukšlių dizaineriams. Šie žmonės galėtų išmestinus daiktus kūrybingai prikelti antram gyvenimui, o gamybos atliekas paversti naujomis medžiagomis. Jie taip pat galėtų būti atsakingi už tai, kad panaudojus naujuosius produktus liktų kaip įmanoma mažiau šiukšlių.

Sveikatos apsaugos navigatorius

„Canadian Scholarship Trust“ įsivaizduoja, kad ateityje gali būti paklausūs samdomi sveikatos apsaugos navigatoriai, kurie padėtų pacientams ir jų šeimoms susiorientuoti sudėtingose medicinos sistemose. Šiais navigatoriais galėtų tapti buvusios medicinos seselės arba specialiai šioms pareigoms apmokyti specialistai. Šis darbas šiek tiek primena šiais laikais jau egzistuojantį – paciento interesų gynėjo – darbą.

Kaimynystės prižiūrėtojas

Ateitis neįsivaizduojama be radijo bangomis valdomų aparatų, bet kas juos prižiūrės? Jūsų kaimynystėje pulkais skraidančių aparatų, kurie ieško įtartinos veiklos ar galimų gaisrų, pasirūpins specialus prižiūrėtojas. „Canadian Scholarship Trust“ ekspertai spėja, kad nusikaltėliai taip pat bus apsirūpinę panašiais aparatais, tad gali kilti rimtas radijo bangomis valdomų aparatų konfliktas.

Nostalgistas

Nostalgistas bus kaip bet kuris kitas interjero dizaineris, tik jis sieks atkurti konkretų laiką ir vietą. „Canadian Scholarship Trust“ vizijoje ateities senelių namuose turtingi jų gyventojai turės galimybę gyventi erdvėse, įrengtose pagal jų pageidaujamą dešimtmetį (pavyzdžiui, aštuntojo dešimtmečio svetainė ar devintojo dešimtmečio miegamasis).

Natūralios aplinkos atkūrėjas

Kitoje epochoje toks žmogus galėtų būti vadinamas tiesiog ūkininku. Tačiau natūralios aplinkos atkūrėjas yra tarsi fermeris su apokaliptiniu polėkiu. Kai aplinka bus visiškai nuniokota, jos atkurti atvyks specialistas. Natūralios aplinkos atkūrėjas darys viską: pavyzdžiui, suardys kelius ir vietoj jų užsodins miškus, arba iš naujo atsodins vietines augalų rūšis.

Robotų konsultantas

Kai robotai perims visus darbus, juos vis tiek kažkam teks prižiūrėti ir tikrinti. Robotų konsultantas padės potencialiems klientams išsiaiškinti, kuris robotas-tarnas ar robotas-slaugytojas jiems tinka labiausiai. Jeigu ką tik įsigytas robotas netinka ar kelia konfliktus, ir tokiu atveju galės padėti šios profesijos atstovas.

Paprastumo ekspertas

Mes visi galėsime pasinaudoti paprastumo ekspertų paslaugomis, kad galėtume susiorientuoti vis sudėtingesniame pasaulyje, tačiau „Canadian Scholarship Trust“ ateities vizijoje šie samdomi darbuotojai racionalizuos verslo operacijas, sumažins telefono skambučių, nereikalingų dokumentų ir net švaistomų darbo dienų skaičių.

Saulės technologijų specialistas

Jeigu saulės technologijos toliau plis (kadangi saulės kolektorių kainos mažėja, taip greičiausiai ir nutiks), mums reikės ekspertų, kurie suvaldytų surinktą energiją, kurtų bei eksploatuotų saulės kolektorius ir atliktų kitus panašaus pobūdžio darbus.

Telechirurgas

Robotų chirurgija jau egzistuoja, tačiau „Canadian Scholarship Trust“ įsivaizduoja, kad žmonės netolimoje ateityje telechirurgijos srityje galės padaryti tikrą karjerą – jie operuos žmones nuotoliniu būdu, naudodami automatinius įrankius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)