Tyrėjų komanda, kurią sudarė trys moterys ir du vyrai, teigė, kad esant vyrų trūkumui „moterys labiau linkusios rinktis portfelį, o ne kūdikį.“

Pasak jų, kuo negražesnė moteris, tuo labiau ji trokšta sėkmingos karjeros. Tyrėjai rėmėsi mintimi, kad vykstant evoliucijai moterys tapo namų židinio kurstytojomis, o vyrai – šeimos aprūpintojais. Esant vyrų trūkumui, moterys (ypač ne tokios patrauklios) gali nuspręsti siekti gerai mokamo darbo, kad galėtų pačios savimi pasirūpinti.

Šią stulbinančią išvadą tyrėjai padarė atlikę keletą eksperimentų. Paaiškėjo, kad kuo mažiau laisvų vyrų buvo tam tikrame JAV regione, tuo daugiau moterų ten buvo padariusios gerai apmokamas karjeras. Be to, tose valstijose gyvenančios moterys, kurios tapo mamomis, vaikų susilaukė būdamos vyresnio amžiaus ir jų turėjo mažiau.

Norėdami įrodyti, kad šią tendenciją lėmė vyrų trūkumas, tyrėjai atliko kelis praktinius eksperimentus.

Jie rodė moterims straipsnius ir nuotraukas, kurie sudarė skirtingus įspūdžius apie vyrų ir moterų santykį tam tikruose regionuose, o tada klausė, kas joms svarbiau – darbas ar šeima. Kai moterims buvo sudarytas įspūdis, kad trūksta vyrų, jos buvo labiau linkusios rinktis karjerą, o ne šeimą.

Moterys nemanė, kad dėl vyrų trūkumo joms atsirastų daugiau darbo vietų, bet buvo įsitikinusios, kad būtų sunkiau susirasti vyrą.

Kitu eksperimentu tyrėjai siekė išsiaiškinti, ar pagrįstas jų įtarimas, kad mažiau patrauklios moterys labiau domisi karjera, nes joms sunkiau susirasti partnerį.

Jie 87 jaunoms moterims davė paskaityti straipsnių apie vyrų ir moterų santykį šalia esančiame universiteto miestelyje ir domėjosi jų požiūriu į šeimą ir karjerą.

Jos taip pat turėjo atsakyti, ar mano esančios patrauklios vyrams. Moterys, kurios save laikė mažiau nei vidutiniškai patraukliomis, buvo labiau linkusios siekti karjeros.

Teksaso universitete dirbanti tyrėja Kristina Durante sakė: „Ar vyrų ir moterų santykis vietinėje populiacijoje turi įtakos moterų troškimui siekti karjeros? Surinkti duomenys ir eksperimentai rodo, kad atsakymas yra „taip“.“

Pasak ekonomistės Ruth Lee, logiška, kad moterys nori save išlaikyti, kai šansai, kad jas išlaikys vyrai, yra maži. Tačiau ji mano, kad moterų požiūrį į karjerą lemia ir daugybė kitų veiksnių, pavyzdžiui, gabumai ir ambicijos.

 „Dažnai nutinka, kad moterys, kurioms gerai sekasi darbe, kalbėdamos su manimi išreiškia norą sukurti šeimą“, - sakė santykių ekspertė Pam Spurr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)