Emociniu balansu laikomas gebėjimas įsiklausyti į savo rūpesčius, mintis ir jausmus bei dėmesingumas kitų žmonių rūpesčiams. Tokį gebėjimą galima vadinti dvišaliu įsiklausymu. Kilus nesutarimams, socialiai jautrūs žmonės geba rasti kompromisą, kadangi jie nuolat įsiklauso į savo ir aplinkinių rūpesčius.

Gebėjimas rasti kompromisą yra pagrindinis faktorius, nulemiantis tai, jog emocinis gerbūvis siejamas su gera nuotaika. Emociškai sveikiausi asmenys įveikia nuokalnes su gera humoro doze atskiestu atsparumu, kurį tik šiek tiek sudrumsčia suirzimai, depresija, nerimas ar kiti emocinio disbalanso indikatoriai.

Tarkim, kai pavargstate, esate dėmesingas tokiai jausenai ir einate pasiilsėti. Bet staiga jums paskambina bėdos prispaustas draugas, kuris žūtbūt nori pasikalbėti. Galima sutarti, jog šnektelėsite keletą minučių, o išsamiau viską aptarsite kitą rytą. Tai kompromisinė situacija.

Jei esate narcizas, atsakysite skubotu „ne, aš labai pavargau“. Jei ir skambinantis draugas yra narcizas, jūsų nuovargis jį nuvils. Dabar išspręsti padėtį galima tik drauge pasikalbėjus.

Narcizai dažnai yra labai dosnūs asmenys. Labdarai jie gali atseikėti dideles pinigų sumas. Dosniai aukodami jie jaučiasi gerai ir padoriai, nes taip dera elgtis. Tačiau iškilus situacijai, kuomet į narcisizmą linkusiam asmeniui kažko prireikia ir šis noras kertasi su kito asmens norais, ima pasireikšti savanaudiškumas.

Testas

Aptarę narcisizmą kaip vienpusį įsiklausymą, galime įvertinti jo intensyvumą. Įvertinkite kiekvieną punktą balais nuo 0 iki 10. 0 reiškia niekada, 10 reiškia visuomet.

Pirma įvertinkite save. Po to galite mėginti įvertinti asmenį, su kuriuo jums sunku bendrauti.

Šio testo tikslas yra aiškiai išvysti savo ir kitų žmonių polinkius. Tuomet bus galima mėginti keisti reikalus.

Pirmasis ženklas: vienpusis įsiklausymas

Man svarbu tik tai, kas rūpi man. Kai kartu imamės sprendimų, kito žmogaus norai, rūpesčiai, jausmai man tėra šnabždesiai, nepatogumai, nerūpestingos smulkmenos. Kai diskutuojame, aš lieku teisus. Kito žmogaus požiūris yra klaidingas arba tik šiek tiek svarbus. Jei nori turėti įtakos, tu meti man iššūkį.

Užuot įsiklausius, narcizas klausosi tam, kad nekreiptų dėmesio, ignoruotų, neigtų, menkintų ir kitaip sumažinti kito žmogaus išsakomą poziciją. Tokią poziciją išduoda tai, kad vis atsakoma sakiniu, prasidedančiu žodžiu „bet“, kuriuo iš esmės ištrinamas anksčiau išgirstas argumentas.

Antrasis ženklas: svarbiausia – aš

Žinau daugiau, geriau, aš esu įdomesnis. Kai kalbamės, dažniausiai kalbamės apie mane. Pokalbiuose aš dominuoju. Galbūt todėl žmonės sako, kad aš sugeriu visą kambaryje esantį deguonį. Kai kažko noriu, man būtina tai turėti. Man nesvarbu, kaip jaučiasi kiti. Svarbiausia – aš. Aš esu didelis ir svarbus, o kiti tiesiog yra šalia ir dažniausiai kažką daro dėl manęs. Kaip trečioji ranka.

Narcizai kartais ir net dažnai yra dosnūs. Pasitikėti, kad narcizas imsis tau palankių veiksmų, ypač sunku, kai jų norai nesutampa su kitų žmonių norais. Tikėtina, kad tokią akimirką jie elgsis savanaudiškai ir rūpinsis tik savimi.

Trečiasis ženklas: man taisyklės negalioja

Galiu regzti romanus, nelaukti eilėse, nuslėpti mokesčius ir ignoruoti tas taisykles, kurios kliudo man siekti, ko noriu. Taisyklės skirtos kitiems.

Narcizus kamuoja aukštaūgio sindromas. Jie mano, jog yra galva aukštesni už aplinkinius ir todėl jiems negalioja bendros taisyklės.

Ketvirtasis ženklas: savo pastebėjimais tu kritikuoji mane, o aš kritikos nepakenčiu

Jei nori, kad įsiklausyčiau į tavo pastebėjimus, taip tik suerzinsi mane. Kritika skaudina. Galiu kritikuoti kitus ir tą dažnai darau, tačiau kritikuodamas tu skaudini mane, todėl aš atsakysiu tuo pačiu.

Narcizus kamuoja jų susireikšminimas, tačiau jie subliūkšta lyg balionai, išgirdę negatyvias reakcijas. Be to, kadangi jie mano, jog pasaulis sukasi aplink juos, aplinkiniams prabilus apie jų jausmus, šiame kalbėjime narcizai įžvelgia užslėptą, į juos nutaikytą kritiką. Kitų žmonių rūpesčius traktuojant kaip kritiką, bendravime vyrauja personalizacija. Tarkim, jai pasakius „aš jaučiuosi vieniša“, narcizas draugas girdi ją sakant „tu nepraleidi pakankamai laiko su manimi“.

Penktasis ženklas: kilus krizei, visuomet kaltas tu!

Iš manęs negalima tikėtis atsiprašymo ar kaltės pripažinimo. Aš esu galva aukščiau už kitus ir nepakaltinamas. Tai tau nederėjo… Negrasink man sakydamas, kad aš prisidėjau prie problemos, nes kitaip aš pyksiu.

Nenoras prisiimti atsakomybę už klaidas neatsiejamas nuo skubotų kaltinimų. Šis bruožas išryškėja negebant atskirti detalių nuo visumos. Jei suklydau darydamas vieną sprendimą, vadinasi, esu nieko vertas. Tai maksimalistinis mąstymas.

Šeštasis ženklas: jei pykstu, tai tavo kaltė

Įsiutinai mane. Neklausei manęs. Kritikavai mane. Bandai mane kontroliuoti. Tavo požiūris klaidingas. Todėl tau, o ne man reikia atsiprašyti. „Aš nekaltas, jei viskas žlugo. Aš nesu atsakingas, tai kažkieno kito kaltė. Ir dėl savo pykčio aš nekaltas. Jei pykstu, tai tavo kaltė.“

Narcizai dažnai greitai orientuojasi. Tiesa, jie ir supyksta labai greitai. O tuomet jie automatiškai verčia kaltę ant kitų. Į ką jie reaguoja pykdami? Pakanka net smulkaus kritiško komentaro. Kaip minėta, nors narcizai susireikšmina, jų oda gana plonytė.

Reaguodami į kritiką jie linkę iškart kaltinti kitus žmones.
Jei nurodinėjate kitiems, ką daryti, ar net jei tik užuominomis tą darote, neabejotinai suerzinsite aplinkinius, nes visi vertina autonomiją (nebent jei sutarta, kad santykiuose bus išlaikytos skirtingos galios pozicijos, tarkim, tarp vadovo ir darbuotojo).

Narcizai labai jautriai reaguoja į galimą kontrolę. Todėl bet koks prašymas gali sukelti erzelį. Paprašius narcizo kažką daryti pagal jūsų pasiūlymą, jis iškart bus priimtas kaip nurodinėjimas. O dėl kilusio pykčio narcizas iškart apkaltins kitą asmenį.

VISO SURINKTA……… BALŲ.

Kas slypi už jūsų rezultato?

Žemiau esančios pastabos veikiau yra spėjimai, o ne moksliškai įrodyti teiginiai. Tačiau jie bendrais bruožais paaiškins rezultatą.
Jei surinkote 5-10 balų, vadinasi esate pakankamai atviras savo klaidoms ir norite tobulėti.

Jumyse gali būti pernelyg daug narcisizmo, jei surinkote daugiau nei 10 balų. Tačiau jūsų polinkis į narcisizmą gali sumažėti, mat surinktas balų skaičius gana nedidelis.

Jei surinkote daugiau nei 30 balų, jums būdingi narcisizmas veikiausiai iššaukia nemalonų elgesį. Jums būtina susirūpinti!

40-60 balų reiškia, jog esate tikras narcizas. Suvokę, kad būtent dėl to kenčia jūsų santykiai, galbūt imsite keistis.

Ką daryti, jei surinkti balai jums kelia nerimą?

Svarbu suprasti, kad narcisizmas yra įprasto elgesio bruožas, o įpročius galime keisti. Ypač lengva keisti savo įpročius. Suvokus polinkį į narcisizmą, žengiamas pirmasis žingsnis, padėsiantis pastebėti klaidas ir mėginti jų išvengti.

Jei vienam iš jums artimų žmonių būdingas narcisizmas, galite keisti bendravimą. Tarkim, galite nutarti, jog nesileisite būti žeminami ir kontroliuojami baime ar pykčiu. Tiesiog išeikite („man reikia atsigerti vandens“) ir grįžkite po kelių sekundžių į kiek atvėsusią atmosferą.

Jei matote, jog vis peržengiamos deramo elgesio taisyklės, galite atsakyti tuo pačiu. Kartais sunku paaiškinti partneriui, kad nenorite, jog su jumis flirtuotų. Narcizas į tokią pastabą veikiausiai nereaguos. Tačiau galite atsakyti tuo pačiu – irgi flirtuoti, kol narcizui toptelės, jog flirtas nebuvo labai geras sumanymas.

Sunku būti išgirstam? Galite mėginti prabilti antrąkart ar trečiąsyk vildamiesi, kad padidėja tikimybė būti išgirstam. Galite pasakyti: „Ar tai, ką pasakiau, tau kelia kažkokių minčių?“ Išmokę konfliktinėse situacijose rasti kompromisą, lengvai tapsite lyderiu tokiomis aplinkybėmis, kur bus būtinas kolegialus sprendimas ir jis kils iš jūsų pirminio pasiūlymo, kuris bus suderintas su visomis pusėmis.

Beveik visiems būdinga mažiau narcisizmo tuomet, kai mes laimingi. Narcisizmas auga drauge su pykčiu. Kylant pykčiui manoma, kad sava pozicija yra šventa, o kito – niekinė. Todėl svarbiuose pokalbiuose būtina susivaldyti. Kalbėdami apie jautrias temas ramiai, su humoru ir nesipykdami, lengviausiai išvengsite narcisizmo spąstų ir išmoksite supratingumo.

Kokia išvada peršasi? Jei norite būti laimingesni ir jei norite labiau jus praturtinsiančių santykių (ypač jei surinkote nemažai balų), keiskite savo įpročius. Išmokę įdėmiau klausytis ir drauge priimti sprendimus, atversite naują savo gyvenimo puslapį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)