Gyvenimo veiklos meniu – kas tai yra? R. Jurkėnas pateikia palyginimą, kai atėjus į restoraną, mums yra paduodamas meniu. Vienu atveju jis gali būti didesnis, kitu – mažesnis, tačiau vis tiek yra pasirinkimo galimybė.

„Dažniausiai, kai kalbame apie užimtumą, kažkodėl visi susikoncentruojame į vieną dalyką – savo pagrindinį darbą. Iš tiesų, kviečiame pažiūrėti plačiau, ką ir vadinsime gyvenimo veiklos meniu“, – nurodė specialistas.

Pasak jo, kaip ir restorane, gyvenimo veiklos meniu sudaro keturios dalys. Karjeros konsultantas pateikė restorano analogiją ir kaip tai yra susiję su mūsų gyvenimu.

1. Aperityvvas – kam sultys, kam vanduo, kam vyno taurė. Gyvenimo veiklos požiūriu – tai yra mūsų nestiprūs pomėgiai ir interesai. Mums tai įdomu, tačiau tam skiriame nedaug laiko arba domimės tuo ne nuolat, protarpiais.

2. Užkandžiai arba sriuba – maisto racione užkandžiai ir sriubos sudaro tik mažą dalį mūsų mitybos – šie dalykai mums sužadina apetitą ir numalšina kai kurių specifinių skonių poreikį. Lygiai tas pats ir gyvenime. Užkandžius arba sriubas galime palyginti su jobbie – tai yra kažkas tarp darbo ir hobio. Tai maži papildomi darbeliai, kuriuos mes atliekame savo malonumui. Jie gali mums atnešti ir finansinės naudos, bet nebūtinai.

3. Pagrindinis patiekalas – jis užima didžiausią mūsų mitybos raciono dalį ir duoda mums daugiausia maistingųjų medžiagų. Pagrindinis patiekalas mums – tai pagrindinis darbas, kuris užima daugiausiai laiko ir uždirbtos iš jo pajamos leidžia mums pragyventi.

4. Desertas – jis mums neduoda daugybės naudingųjų medžiagų, tačiau visi jo trokštame. Mūsų gyvenime desertas yra hobiai ir stiprūs pomėgiai – iš jų negauname jokių pajamų, o patiriame tik išlaidas, tačiau tai suteikia mums daugybę teigiamų emocijų, pilnatvės ir darnos.

Paklaustas, kodėl pavojinga susikoncentruoti tik į vieną gyvenimo veiklos meniu dalį, R. Jurkėnas tikino, kad tokiu atveju žmogus anksčiau, ar vėliau gali pasidaryti nelaimingas.

„Mokyklinio amžiaus žmonių šis meniu yra gerokai apkarpytas. Taip yra todėl, kad mokiniai turi privalomas pamokas, kurias reikia lankyti, vėliau užsiimti namų darbų ruoša. Tai primena kompleksinius pietus, kai negali rinktis. Ir užkandžiai, ir pagrindinis patiekalas, ir desertas jiems jau yra sudėliotas, panašiai, ir su studentais. Tačiau, kai kalbame apie profesinėje veikloje esančius žmones, jiems šis klausimas yra labai aktualus.

Tiek dirbantiesiems, tiek sidabrinei bangai gyvenimo veiklos susidėliojimas yra labai svarbu. Senjorams tai irgi būna ypatingas laikotarpis, kadangi iš jų meniu dingsta pagrindinis patiekalas – darbas. Tai ypač paveikia tuos, kurie buvo susikoncentravę vien į jį ir tada atrodo, kad gyvenimas baigėsi“, – pasakojo pašnekovas.

Pagrindinis požymis, R. Jurkėno teigimu, kad asmens gyvenimas nėra subalansuotas, yra jo savijauta grįžus namo.

„Jeigu po darbo jaučiatės labai pavargę ir apie darbą galvojate kaip apie tikrą kankynę ir kaip jums nepasisekė, kad ten dirbate, tai rodo tikrą nedarną. Tokius dalykus tiesiog jaučiate iš vidaus. Tačiau reikia suprasti, kad kiekvienas iš mūsų galime būti sėkmingas ir save realizuoti“, – komentavo ekspertas ir pateikė 5 galimus scenarijus, kodėl mums kartais tai gali nepavykti.

1. Jeigu obuolio sėklą pasėsite Sacharos dykumoje – tikėtis, kad medis užaugs gražus ir duos skanių vaisių, būtų naivu – tam netinkamos sąlygos. Analogiška situacija ir su žmogumi, kai jis yra visiškai ne savo srityje ir dirba netinkamą darbą.

2. Obuolio sėkla gali būti pasėta tinkamame klimate, aplinkoje, bet aplinkos veiksniai neleidžia jai augti – per mažai drėgmės ar kitos priežastys… Obelis ir vėl neužaugs. Tai būtų pavyzdys, kai žmogus yra savo srityje ir dirba tinkamą darbą, bet susiduria su rimtomis problemomis aplinkoje – prastas vadovavimas, bendradarbiai, nesutarimai su vadovu ir pan.

3. Obuolio sėklą pasėjome tinkamame klimate, bet netinkamoje dirvoje – visiški akmenys – obelis vėlgi neužaugs. Tai pavyzdys žmogaus, kai jis yra savo srityje, tačiau dirba ne tą darbą (pvz.: darbas sveikatos srityje, bet labiau tiktų administracinis darbas, o ne su pacientais).

4. Obuolio sėkla tinkamame klimate patenka į tinkamą dirvą su tinkama priežiūra – tada žavimės nuostabiais obels vaisiais! Taip ir žmogus, kai yra savo srityje ir dirba tinkamą darbą, žydi, darbas jam rankose tirpsta, aplinka jam palanki – jis visiškai save realizuoja.

5. Perlaistyta obelis – viskas kaip ir gerai, tačiau per daug vandens irgi sukelia savus iššūkius. Taip ir su žmogumi, kai jam per daug to darbo, per daug vienos veiklos, tuomet tas gyvenimo meniu jam gali padėti išeiti iš tokios situacijos.

Tie, kurie jaučiasi, kad jų gyvenimas panašus į pirmus tris scenarijus, eksperto nuomone, pirmiausia turėtų atlikti savęs diagnostiką: „Reikia pasakyti, ar aš esu tas, kuris iš tikrųjų yra ne savo vietoje ir darau ne tą, ar tiesiog mano aplinka yra netinkama, nors man viskas gerai. Taigi, viskas prasideda nuo savęs pažinimo. Tik tokios diagnostikos metu galime identifikuoti, kas yra negerai“.

Visas pokalbis – laidos vaizdo įraše:

Laidą „Karjeros akiniai“ pristato: KALBA Darnaus žmogaus centras