Kiekvieną dieną einate į darbą ir net neįtariate, kad vadovybė planuoja jus artimiausiu metu atleisti. Neretai žinia apie atleidimą darbuotojams sukelia tikrą šoką, nors yra keletas požymių, kurie be klaidų signalizuoja apie gresiantį atleidimą.

Kad išvengtumėte panašios situacijos, būtina atkreipti dėmesį štai į ką:

1. Pasikeitę santykiai su vadovybe

Anksčiau galėjote su savo viršininku persimesti vienu kitu juokeliu, tačiau jau kuris laikas jaučiate, kad toks elgesys būtų nederamas? Gali būti, kad jūsų vadovas susidūrė su papildomais rūpesčiais, o gal taip jis bando atsiriboti nuo darbuotojo, su kuriuo artimiausiu metu teks atsisveikinti?

Bendravimas kasdien įgauna vis stipriau išreikštą oficialumo atspalvį, o ankstesnis nesivaržymas baigia visiškai išnykti. Jeigu jūsų vadovas pradėjo delsti atsakyti į jūsų elektroninius laiškus, tai tik patvirtina jūsų nuogąstavimus. Beje, taip pat verta sunerimti, jeigu jūsų bosas visiškai nebesidomi jūsų darbu ir praktiškai netikrina jūsų veiklos rezultatų. Kažin, ar jis taip nedėmesingai elgtųsi su darbuotoju, su kuriuo jis sieja ilgalaikes perspektyvas.

2. Perspektyvių projektų nebuvimas

Žinoma, papildomos vadovų skirtos užduotys retai kada sulaukia pavaldinių susižavėjimo, tačiau mažai kas atsisako konkrečiai jam pavesto perspektyvaus projekto. Darbuotojai, dažniau už kitus sulaukiantys vadovybės pavedimų vykdyti esminius kompanijos projektus turi daugiausia galimybių sulaukti atlyginimo kėlimo ir spartaus kilimo karjeros laiptais. Tokių darbuotojų pozicijos kompanijoje yra pakankamai tvirtos ir juos atleisti kur kas sudėtingiau nei mažiau pasižymėjusius kolegas.

Jeigu pastaruoju metu pastebite, kaip perspektyvūs projektai atitenka jūsų kolegoms, reiktų skubiai išsiaiškinti tokios situacijos priežastis. Galbūt reikia neatidėliojant pakelti savo profesionalumo lygį ir reikšti daugiau iniciatyvos, o gal kompanijos vadovai jumyse jau nebeįžvelgia perspektyvaus darbuotojo ir planuoja artimiausiu metu su jumis atsisveikinti.

3. Įdėmus jūsų darbo stebėjimas

Įprastai lojalumu ir taktiškumu pasižymėjęs vadovas staiga ėmė demonstruoti jam nebūdingą susidomėjimą jūsų darbu? Gali būti, kad jūs tapote kolektyve pasklidusių paskalų auka arba kompanijos vadovai sulaukė klientų skundo jūsų adresu.

Beje, gali būti ir kita tokio įdėmaus jūsų viršininko susidomėjimo jūsų darbu priežastis. Jūsų vadovas abejoja, ar verta palikti jus kompanijoje ir svarsto, ar ne geriau paieškoti jums pamainos. Siekiant priimti teisingą sprendimą dabar jūsų veikla kruopščiau stebima. Tad jeigu jūsų bosas staiga ėmė neįprastai priekabiai vertinti būtent jūsų veiklos ataskaitą, pabandykite išsiaiškinti jo elgesio motyvus.

4. Abejingumas jūsų pasiūlymams

Anksčiau jūs per pasitarimus kaip pilnateisis darbuotojas išsakydavote savo pastebėjimus ir siūlėte savo idėjas bei strategijas, tačiau jau kuris laikas jūsų pasiūlymai sutinkami abejingai ar net neigiamai. Jums neleidžiama pasisakyti, pirmenybė teikiama kitų kompanijos darbuotojų nuomonėms.

Jeigu jūs nekonfliktavote su kitais bendradarbiais, tai, veikiausiai, jūsų viršininkas prarado susidomėjimą jūsų pasiūlymais. Taip nutinka neretai ir tai ne visada yra tiesioginis artėjančio atleidimo požymis. Jeigu po kelių pasitarimų požiūris į jus nepasikeis į gerąją pusę, galite pradėti ieškotis kito darbo. Nesidomėjimas pavaldinio pasiūlymais byloja apie tai, kad jo pozicijos kompanijoje stipriai susvyravo.

5. Bendradarbiai išlaiko atstumą

Bet kokia informacija (ypač paskalos) sklinda pakankamai greitai. Jeigu viršininko planai jūsų atžvilgiu nėra patys šviesiausi, tai neabejotinai žino visas kolektyvas. Užkulisiniai pokalbiai, prasimanymai ir spėlionės – visa tai vienaip ar kitaip atsispindės bent dalies kolegų požiūryje į jus.

Jeigu dalis bendradarbių ėmė su jumis pastebimai mažiau bendrauti, nors objektyvių priežasčių tam nėra, gali būti, kad jie nori atsiriboti nuo kolegos, kandidatuojančio į atleidimą. Žinoma, čia reikėtų atmesti asmeninius prasimanymus – gali būti, kad dabar kompanija išgyvena ne pačius geriausius laikus ir daugeliui nėra laiko tuščioms kalboms su kolegomis. Tačiau turėtumėte sunerimti matydami užuojautos kupinus kolegų žvilgsnius, kuriais jie tarsi atsisveikina su jumis.

6. Neparankių darbų pavedimas

Kiekviename darbe yra nemažai veiklos, kurios imtis nenori niekas. Dar vakar užsiimdavote įdomiais darbais, kurių ataskaita pabrėžė jūsų profesionalius pasiekimus. Tačiau šiandien vadovybė paveda jums tai, ko niekaip nebus įmanoma įtraukti į jūsų karjeros pasiekimų sąrašą. Neįdomios veiklos imtis dar sunkiau matant kaip kolegos apeina jus pro šalį.

Žinoma, ir čia galima labai pasistengti ir daug nuveikti, nes ne kiekvienam darbuotojui pavyksta susidoroti su šabloniška veikla arba sutvarkyti supainiotus firmos reikalus. Vis dėlto, jūsų profesinių įgūdžių neugdantis ir nešlifuojantis darbas gali stipriai pakenkti jūsų karjerai. Vadinasi, pamažu tampate kandidatu, kuriam gresia atleidimas.

7. Pareigų ir atlyginimo sumažinimas

Sunkius laikus išgyvena ne tik darbuotojai, bet ir ištisos korporacijos. Jeigu dabar jūsų kompanijoje laikino atoslūgio laikotarpis, tai vadovų sprendimas sumažinti atlyginimus daugumai darbuotojų gali sukelti pasipiktinimą, tačiau ne nuostabą. Gerokai blogiau, jeigu atlyginimas buvo sumažintas tik jums. Pažeminimas pareigose yra dar vienas požymis, kad kitu vadovybės žingsniu taps sprendimas jus atleisti.

Gali būti, kad tikroji tokių priemonių priežastis slypi visai ne jūsų profesionalumo lygyje. Jūs galite puikiai atlikti savo darbą, tačiau jūsų vadovas pradeda manyti, kad jūsų užimamos pareigos yra nuostolingos ir reikalauja tam tikro optimizavimo.

Tą patį galima pasakyti ir apie netikėtą jūsų viršininko sprendimą staiga sumažinti jūsų darbo apimtis. Tokiu atveju pačia geriausia taktika iš jūsų pusės bus skubi naujo darbo ar papildomo uždarbio šaltinio paieška.

Žinia apie atleidimą dažniausiai tampa pakankamai rimtu smūgiu bet kuriam darbuotojui, kuris dar vakar nieko panašaus neįtarė. Tad jeigu nenorite paskubomis ieškoti naujo darbo, pasistenkite išlaikyti pastabumą ir laiku pastebėti gresiančio atleidimo požymius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)