1.Nesistengia įvairiai investuoti kapitalo.

Šią klaidą, patys to nesuvokdami, daro praktiškai visi. Daugelį matų manyta, kad geriausia – tiesioginės užsienio investicijos. 2008 m. krizė parodė, kad šis sprendimas – ne pats geriausias.
Investuojant įvairiomis kryptimis kapitalas juda taip pat įvairiomis kryptimis. Tai reiškia, kad bus akcijų, vertybinių popierių, nekilnojamojo turto, įvairių prekių, įvairių interesų. Jei nenorite taip plačiai investuoti, rinkitės akcijas ir vertybinius popierius bei nekilnojamąjį turtą.

Specialistų teigimu, plačiau paskleisti pinigus – veiksmingas būdas suvaldyti riziką. Tiesa, reikia tai daryti protingai, investuoti į skirtingų rizikų sritis.


2.Investavimas be plano.

Net jei investuojate vos 100 dolerių per mėnesį į investicinį pensijų fondą, reikia plano. Kada norite išeiti į pensiją? Kokios sumos reikia jūsų pageidaujamam gyvenimo būdui?
Svarbiausia – susirašyti savo planus ir kada norite juos pasiekti. Pažymėkite, kiek procentų norite investuoti į akcijas, vertybinius popierius, nekilnojamąjį turtą ir taip toliau. Tai padės vizualizuoti planą. 

3. Emocijomis grįsti sprendimai.

Mane dažnai stebina, kaip žmonės investuoja. Jie vadovaujasi... nuojauta. Jie įsitikinę, kad akcijų biržos laukia nesėkmės, jiems atrodo, kad jų įmonė – geriausia pasaulyje. Štai kaip sau meluojame.
Geriausia – nevelti emocijų į investicijas, susidaryti racionalų planą ir jo laikytis.

4.Neperžiūri vertybinių popierių rinkinio, akcijų paketo.

Sudaryti vertybinių popierių rinkinį – ne tas pats kaip išmokti važiuoti dviračiu. Nėra taip, kad vieną kartą jį sudarius, bus ramu visą gyvenimą.
Kartą į metus peržiūrėkite vertybinių popierių ar akcijų paketą. Jei jis ėmė kirstis su jūsų investicijų politika, keiskite, priešingu atveju priimsite neprotingų sprendimų.


5.Remiasi ankstesnėmis įplaukomis

Ateities pelno nenuspėsi pagal ankstesnes įplaukas, tačiau daugelis žmonių vadovaujasi būtent tuo. Jie renkasi akcijas ir kt. iš klaidingų perspektyvų.
Pernai gavęs Nobelio premiją už indėlį finansų ekonomikoje Eugene Fama sako, kad norint susidaryti aiškų vaizdą, kaip funkcionuoja akcijų rinka, reikės peržvelgti mažiausiai 35-ių metų įplaukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)