Kaip suprasti, kad jums – krizė, ir kaip be didelių nuostolių ištverti šį išbandymą, pataria „Marie Claire“.

Paauglystės krizė

Laikotarpis nuo 15 iki 20 metų yra vienas iš pačių sudėtingiausių. Būtent šis etapas susijęs su psichologiniais ir fiziologiniais pokyčiais, kai iš nebrandaus vaiko virstama suaugusiu žmogumi. Lytinė branda, savęs identifikavimas visuomenėje, atsakomybė už pasirinkimą, kuris turės įtakos visam likusiam gyvenimui.

Impulsyvumas, aštrios reakcijos į aplinką trukdo realiai įvertinti, kas vyksta paauglio gyvenime, todėl būtent ankstyvoje jaunystėje žmogus susiduria su daugybe problemų, dėl kurių patiria stresą.

Šiuo laikotarpiu tėvams tenka svarbi užduotis – išlaikyti balansą tarp kontrolės ir laisvės, tarp kritikos ir priėmimo. Paaugliai šiuo laikotarpiu siekia būti nepriklausomi, labai svarbu, kad šiuo etapu tėvai nespaustų jų savo autoritetu, gerbtų vaiko poziciją ir leistų pačiam priimti sprendimus.

30-ies krizė (25–35 m.)

Amžius, kai daugelis spėjo pakeisti kelias darbo vietas, turėjo rimtų santykių, buvo ar tebėra susituokę. Vyksta apibendrinimas, ko pavyko pasiekti per šį laikotarpį. Šiais laikais 30-ies metų krizė labai dažna – tam įtakos turi technologijų vystymasis ir socialiniai tinklai, kuriuose transliuojamas idealus pasaulis, stipriai prasilenkiantis su realybe.

Be to, būtent šio amžiaus imate suprasti savo trūkumus, silpnąsias puses, suvokiate, ko iš tiesų norite ir apie ką svajojate. Reikia priimti faktą, kad visi žmonės klysta, o jei iš tiesų gyvenime prasidėjo sudėtingas laikotarpis, vadinasi, jis jus kažko moko. Gal būti, kad tai rodo, jog jums reikia eiti kita kryptimi. Išminties ir patirties pasisemiame ne ramybės periodu gyvenime, o per audras. Baigiantis sudėtingam laikotarpiui atsiras suvokimas, kur jums reikia eiti. Ši krizė – pagalba augant ir tramplynas aukštyn.

Vidutinio amžiaus krizė (40–55 m.)

Krizė, kuri, priešingai nei ankstesnioji, susijusi su ne ateitimi, o su praeitimi. Kai apima nusivylimas tuo, ką turite. Asmeninis gyvenimas jau nekelia ryškių emocijų, vaikai gyvena savo gyvenimą, darbas, kuriam atidavėte didžiąją dalį gyvenimo, nebeteikia malonumo. Šis laikotarpis susijęs ir su artimųjų netektimis, vienaip ar kitaip susijęs su mintimis apie gyvenimo trukmę ir baigtinumą. Gyvenimas nebeatrodo toks spalvingas ir ryškus, prasideda savo požiūrių, įsitikinimų analizė, kas neretai sukelia nusivylimą ir apgailestavimų.

Svarbiausia – priimti pokyčius ir niūromis mintimis nesukelti sau depresijos. Senėjimas – natūralus gyvenimo tarpsnis, jį reikia priimti ir stengtis transformuoti negatyvias mintis į pozityvias. Galvokite apie savo santuoką kaip apie stabilumo garantą, nelaikykite jos rutina, puoselėkite gerus santykius su vaikais, sportuokite – sportas padeda prasiblaškyti ir pašalinti susikaupusias negatyvias emocijas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją