Specialisto komentaras:

Visada užsisakykite 10% daugiau plytelių nei jums reikia – dirbant paprastai patiriama 5% nuostolių, o likusių 5% jums gali prireikti ateityje. Pavyzdžiui, jei kuri nors plytelė suduš arba teks remontuoti kanalizacijos vamzdžius ir nuimti kelias plyteles.

Ruošiame pagrindą

Nuo tvarkingai paruošto pagrindo priklauso kaip ilgai laikysis plytelės ir kaip gražiai jums pavyks jas išklijuoti.

1. Klijuojant ant kalkių-cemento tinko(ne gryno kalkių tinko). Paviršius turi būti sausas, džiūti mažiausiai savaitę. Paviršių galima šiek tiek palyginti, nebūtina visiškai išlyginti. Klijuojant lauke, labai patogu paviršių nutrinti vieliniu šepečiu

2. Ant akytojo betono ir gipso plokščių paviršių. Būtina paviršių gerai nušlifuoti, nugruntuoti specialiu gruntu ir po 12 val. padengti 1–2 mm apdailos skiedinio sluoksniu (dispersiniais klijais arba skystu skiediniu) ir keramikines plyteles galima klijuoti be jokio tinko.

3. Kiliminių dangų keitimas keraminėmis plytelėmis. Būtina pašalinti senas dangas, tarp jų ir kiliminės dangos likučius (gumos likučius). Paviršių reikia gruntuoti, 24 val. džiovinti ir padengti plonu apdailos skiedinio sluoksniu.

4. Renovacija - naujų plytelių klijavimas ant senų – šiuo metu vis labiau populiarėjantis apdailos būdas. Vienintelė sąlyga – senoji plytelė turi tvirtai laikytis ant paviršiaus. Prieš atliekant darbus, būtina kruopščiai nuvalyti senąją plytelę, pašalinti nuo jos purvą ir riebalų daleles. Žinoma, paviršius turi būti lygus. Plyteles prieš ne mažiau nei 12 val. iki naujos plytelės klijavimo ant senosios, reikia užtepti sluoksnį to paties apdailos skiedinio (klijų), kuris bus naudojamas klijuojant naujas plyteles. Tai užtikrina geresnį sukibimą. Sluoksnio storis turi būti 1–2 mm.

Specialisto komentaras:

Apskritai, nesvarbu, kokias plyteles ir kur klijuosite, svarbiausia, kad paviršius būtų lygus, švarus bei netrupėtų. Kitu atveju, plytelės neprilips lygiai, arba nubyrės klijai ir teks viską daryti iš naujo.

Klijai plytelėms

Plytelės klijuojamos pačiais įvairiausiais specialiais mišiniais ar skiediniais (dažniausiai cemento pagrindu), klijais. Perkant, pagal tai, kur esate numatę kloti plyteles, vertėtų atkreipti dėmesį i šiuos kriterijus: ar tvirtai suriša, ar galima klijuoti ant horizontalių, ar ant vertikalių paviršių, naudojamos patalpų viduje ar išorėje (būna universalių), atsparumas vandeniui, šalčiui, kaip greitai kietėja, ar tinka šildomoms grindims, ir ar paprastas naudojimas. Žinoma, nepamirškite įsigyti ir specialų skystį įrankiams plauti. Nors juos galima nuplauti vandeniu tuojau pat po statybinio skiedinio panaudojimo, tačiau be specialios koncentracijos skysčio, skiedinio likučių tikrai nepašalinsite.

Specialisto komentaras:

Prieš pirkdami klijus ar kitokį mišinį, būtinai pasitarkite su parduotuvės konsultantu. Kiekvienos plytelės klijuojamos t.p. skirtingu mišiniu ar klijais, todėl nusipirkus plyteles, reikia ieškoti ir atitinkamų klijų (kad tiktų plytelėms ir paruoštam pagrindui).

Pagaliau klijuojame...

Plytelių klijavimas yra pats atsakingiausias darbas. Plytelėms kloti, siūlėms trinti ir sandarinti rekomenduojama įsigyti šiuos instrumentus:

mentelė(geriau kai viena puse rantyta, kita ne), rėžtuvas, plaktukas, guminė glaisto lopetėlė, kempinė glaisto likučiams nuvalyti, hermetiko pistoletas ir silikono krapštiklis. Jeigu plytelėmis ketinate kloti didesnį paviršių, rekomenduojame įsigyti plytelių pjaustytuvą. Tiksliam matavimui naudojamas gulsčiukas (kartais prireikia vandeninio gulsčiuko), virvelė plytelėms ir svambalas.

Grindų ir sienų klojimas plytelėmis praktiškai nė kiek nesiskiria, todėl apie tai papasakosime bendrai. Kiekvienas plytelių klojėjas, meistras turi savo darbo specifiką bei metodus, tačiau mes aptarsime ir pasiūlysime mūsų nuomone vieną paprasčiausių bei efektyviausių plytelių klojimo būdų.

1. Plytelėmis kloti grindis pradėkite nuo bet kurio kampo, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad kloti reikia pradėti nuo visos “sveikos” plytelės. Jei pirmąją plytelę reikės apipjauti, klijuoti pradėkite nuo pirmosios sveikos plytelės nustatytoje vietoje.

Sienas lengviausia klijuoti nuo apačios. Kad nustatytumėte lygią horizontalią liniją sienoje, apačioje patartina pritvirtinti lygią lentelę. Ji tvirtinama tokiu aukščiu ir principu: paimame plytelę ir pridedame prie sienos, išmatuojame jos aukštį, plius reikia dar pridėti siūles, kurios bus tarp grindų ir pirmosios eilės, bei tarp pirmosios eilės plytelių ir antrosios, t.y., kad lentelę darbo pabaigoje nuėmus, jos vietoje pilnai tilptų plytelių eilė ir dvi siūlės. Atkreipkite dėmesį į tai, jog jeigu grindys yra nelygios, aukštėjančios arba žemėjančios, nustatyti aukštį reikia nuo žemiausios grindų dalies.

2. Ant grindų patartina nusibrėžti keletą linijų tikslumui išlaikyti. Grindų dangai reikėtų suplanuoti tiek vietos, kad grindų plytelės, įskaitant klijus bei ~5mm silikono siūlę, briauna į briauną susiliestų su sienos plytele. Galima dirbti ir taip, jog grindų ir sienos plytelių susidūrimo vietoje grindų plytelė palįstų po sienos plytele, bet ne atvirkščiai.

Sieną klijuoti pradėkite nuo antrosios plytelių eilės. Žemiausia plytelių eilė dažniausiai klijuojama pabaigoje. Ant sienos taip pat patariame nusibrėžti keletą vertikalių linijų, kad nuolat galėtumėte pasitikrinti, ar klojamos plytelės nenukrypsta nuo tiesiosios linijos.

3. Metaliniu semtuvėliu pasemkite iš indo klijų mišinio, užpilkite jį ant mentelės ir tolygiai ištepkite maždaug 1 kv. m sienos. Tik nepersistenkite, vienu kartu klijų tepkite tiek, kiek suspėsite priklijuoti plytelių, nes klijų savybės išlieka veiksmingos iki 30 minučių. Taip pat, būna klijų, kurie tepami tik ant pagrindo paviršiaus, tik ant plytelės, arba ir ten ir ten, todėl reikėtų atidžiai perskaityti klijų naudojimo instrukciją. Dantyta mentele išlyginkite klijų mišinį. Pirmą plytelę klijuokite atremdami ją į lentelę. Taip klijuokite iš eilės visą eilę, plytelę įspausdami i šviežią pagrindą.

4. Jeigu ant klijų susidarė plėvelė, plytelės blogai prikibs. Todėl apdžiūvusius klijus reikia nuimti ir užtepti naujus, tik ką užmaišytus. Dideles plyteles "įmuškite" specialiu guminiu plaktuku.

5. Nerekomenduotina plyteles klijuoti visai be tarpelių. Visų pirma, egzistuoja plytelių matmenų paklaidos, todėl plytelių idealiai viena prie kitos suklijuoti nepavyks. Antra, keraminės plytelės, dėl vandens poveikio brinksta, kas paprasta akimi nematoma, tačiau liečiantis dviem plytelėms šio plytelių padidėjimo gali užtekti, kad atsirastų įtrūkimai ar kiti defektai. Kad to išvengtume, klijuojame plyteles su tam tikrais tarpeliais, panaudojant specialius plastikinius kryželius. Juo didesnės plytelės, tuo kryželiai turėtų būti didesni. Patartina, pvz. plytelei 100x100mm, naudoti 1mm pločio kryželius. Kryželiai dedami darbo eigoje, po kiekvienos plytelės priklijavimo.

6. Naujos eilės klojamos taip, kaip pirma. Klijuojant sienines plyteles, kampuose reikia patikslinti, iki kokio aukščio turi būti sudėtos plytelės, ir iki tos ribos užtepti mišinį bei suk1ijuoti visas plyteles. Sudėję paskutinę (viršutinę) eilę, nuimkite lentelę. Po to priklijuokite žemutinę eilę.

Specialisto komentaras:

Įbrėžus plyteles, galima jas lengvai laužyti atrėmus į stalo kraštą, laužiant išilgai brėžimo linijos. Jei reikia plytelėje padaryti skylę rozetėms ar vandens kranams, jos centras išmušamas plaktuku, iš glazūros pusės. Kiaurymė praplatinama atsargiais plaktuko smūgiais. Svarbu plytelę atremti, kad ji neįtrūktų mušant skylę.

Glaistymas ir siūlių užtaisymas

Paklojus paskutinę plytelę, maždaug po 24 val., galima jau glaistyti plytelių tarpus. Tačiau tai vėl gi, priklauso nuo naudojamų klijų. Yra tokių super greito veikimo klijų, kurie išdžiūna per 3-4h ir jau galima atlikti glaistymo darbus. Žinoma, reikia nepamiršti prieš glaistant nuimti visus kryžiukus.

1. Glaistą užtepkite ant sienos įstrižai. Kai glaistas tarpuose apstings, visą paviršių nuplaukite sudrėkinta didele kempine. Pakartokite po 10 - 15 minučių. Glaisto likučius nuo plytelių nuvalykite minkštu skudurėliu po 24 val. Tačiau galimas ir toks variantas, jog glaistas užtepamas ant sienos ar grindų, ir tuo pat metu, iškarto, sausa kempine atsargiai nuvalomos plytelės. Kaip elgtis, reikia pasikonsultuoti su glaisto pardavėju ar perskaityti informacinį lapelį naudojant konkrečią glaisto rūšį.

2. Kad nuo mechaninio judėjimo ir temperatūros svyravimų plytelių siūlės nepleišėtų, aplink sienas, kampus, kriauklę bei kitas vietas užpilame specialią elastingą silikono sandarinimo medžiagą.

Iš siūlių pašalinami visi nešvarumai ir klijų likučiai. Tai galima padaryti paprastai atsakingai išvalius švaria, sausoka kempinėle. Tačiau yra ir specialūs skysčiai siūlėms valyti. Po to siūlę iš abiejų pusių apklijuojame lipnia juosta, kad neišteptume plytelių ar sienų. Silikono tūbos antgalį nupjauname paliekant reikiamą angos plotį. Panaudojant specialų pistoletą, silikoną nesunku tolygiai įspausti į siūlę. Baigę darbą, atsargiai nuimame lipnią juostelę.

Specialisto komentaras:

Pirkdami silikoną, atkreipkite dėmesį į tai, jog silikonas ir jūsų darbe naudotas glaistas turi būti lygiai tos pačios rūšies bei spalvos.

Plytelių priežiūra

Plytelių priežiūra yra gan paprasta ir nereikalauja labai didelių finansinių bei fizinių išteklių(viena iš priežasčių, kodėl jos yra taip mėgiamos ir vertinamos ypač virtuvėje). Dauguma dėmių išsivalo šiltu vandeniu, patrynus švelniu, neraižančiu medžiagos pluošteliu ar kempinėle. Na, o sudėtingesnėms dėmėms, tokioms kaip atsargiai nugramdyto vaško liekanoms, riebalams, kalkių nuosėdoms, pelėsiams, naudojami specialios sudėties koncentruoti rūgštiniai valikliai. Žinoma, laikytis darbo saugos ir naudoti atitinkamas gumines pirštines.

Specialisto komentaras:

Nepirkite bet ko ir iš bet kur. Naudokite tik kokybiškas, žinomų firmų bei specialistų rekomenduojamas valymo priemones. Rūgštines priemones naudokite itin atsargiai, visų pirma įsitikinkite, ar jūsų plytelės atsparios tokiai rūgščiai, kad neišbjaurotų ir neišgriaužtų rašto.

Konsultavo Dalius Kundrotas, parduotuvė “1000 Plytelių”