Įrengiant virtuvę, žmonės neretai pirmiau mąsto apie jos funkcionalumą ir praktiškus sprendimus. Nepaisant to, interjero dizaineriai kasmet pasiūlo kažką naujo ir netikėto, nes virtuvės erdvė vis dažniau laikoma ne maisto ruošimo, bet bendravimo erdve.
© Domus galerija

Kaip teigia pranešime spaudai specializuotų baldų ir interjero prekybos centre „Domus galerijoje“ įsikūrusių virtuvės studijų „Inhaus“ ir „Vokė-III“ atstovai, šiuolaikinėse virtuvėse dominuoja itin originalūs buitį lengvinantys sprendimai, kai kuriais atvejais leidžiantys pasijausti lyg ateities virtuvėje.

Virtuvėje neliks neapšviestų erdvių: jokių tamsių stalčių ar spintelių

Vis daugiau virtuvių yra projektuojamos kartu su valgomuoju bei svetaine, tad virtuvė turi neišsiskirti ir tapti šios bendros erdvės dalimi. Dėl šios priežasties daug dėmesio skiriama tokiam apšvietimui, kuris geba išryškinti akcentus ir suskirstyti erdves. Tinkamai integruoti apšvietimo sprendimai gali ne tik pabrėžti to labiausiai reikalaujančias zonas virš viryklės ar darbastalio, bet ir sukurti atitinkamą nuotaiką: ryški šviesa maisto gamybai ar blankesnis apšvietimas romantiškoms vakarienėms.

Anot virtuvės baldų salono atstovo Arvydo Pugžlio, minėtam rezultatui sukurti pasitelkiami reguliuojami šviesos jungtukai, taip pat specialiai suderinti lentynų ar integruoti tam tikrų dizaino elementų apšvietimai. Pasak virtuvės studijos salono vadovės Dianos Banel-Lekamavičienės, šiuo metu pasaulyje vis didesnio dėmesio virtuvėse susilaukia ir išilginės lempos tarp spintelės ir stalviršio, kurios reguliuojamos tiesiog prisilietimu. Tokiu būdu ta pati lempa teikia šviesą tiek spintelės viduje, tiek po ja esančiam stalviršiui.

Netikėčiausi šiuolaikinės virtuvės sprendimai: gartraukius montuosime į kaitlentes
© Domus galerija

Mikrobangų krosnelė orkaitėje, o gartraukis kaitlentėje?

Netikėtų naujovių išvysti galima renkantis tiek virtuvės baldus, tiek buitinius prietaisus. A. Pugžlys pasakoja, kad jų salone šiuo metu dominuoja stalčiai be rankenėlių, kuriuos atverti galima spustelėjus keliu ar delnu. Tuo tarpu D. Banel-Lekamavičienės teigimu, šalyje į madą pamažu grįžta ir rankenėlės. Tik šįkart ne dėl funkcionalumo, o kaip svarbi, stilinga virtuvės detalė: daug dėmesio skiriama jų formai bei spalvai.

Viena sėkmingiausių buitinės technikos naujovių – garų surinkimo įrangos integravimas. „Neretai nustembama, kai lankytojams parodome, jog kaitlentėje įrengtas nedidelis apvalus gartraukis. Toks sprendimas ne tik taupo virtuvės erdvę, leidžia kaitlentes įrengti virtuvės salose, bet ir efektyviai surenka gaminamo maisto garus bei kvapus“, – teigia D. Banel-Lekamavičienė. A. Pugžlys papildo, kad gartraukį siūloma montuoti ir kaip nedidelį skydelį šalia kaitlentės, kurį spustelėjus, gartraukis iškyla. Salono atstovo teigimu, atsinaujino ir tradiciniu būdu virš viryklės montuojami gartraukiai. Pastarieji kuriami kaip stilingos interjero detalės, kurios gali atlikti ir šviestuvo funkciją.

Šiuolaikinėms virtuvėms siūlomi ir tokie prietaisai, kaip multifunkcinės orkaitės, turinčios standartinius maisto gaminimo rėžimus, valgio gaminimo garuose, mikrobangų funkcijas bei įvairias savaiminio išsivalymo galimybes. Tokie integruoti sprendimai perkelia šiuolaikinį žmogų į itin funkcionalią ateities virtuvę.

Šiuo metu Lietuvos rinkai jau pristatytos indaplovės, turinčios išskirtinę „Zeolith“ technologiją. Šiose indaplovėse esantis mineralas ceolitas surenka vandens kaitinimo metu išsiskiriančią šilumą, kuri vėliau panaudojama indų džiovinimui. Tokiu būdu ne tik maksimaliai pagerinama indų džiovinimo funkcija, bet ir gerokai sumažinamos elektros energijos išlaidos.

Netikėčiausi šiuolaikinės virtuvės sprendimai: gartraukius montuosime į kaitlentes
© Domus galerija

Laisvė paviršiams: taikomos tiek betono, tiek odos imitacijos

Anot D. Banel-Lekamavičienės, kasmet sužiba bent viena ryški spalva, skelbdama, kad yra šių metų topas. Ilgus metus karaliavusią baltą spalvą šiuo metu keičia kiek konservatyvesnės, praktiškesnės spalvos. Tai kreminiai, pilki, rusvi atspalviai, kurie neretai integruojami su medienos detalėmis. A. Pugžlio teigimu, trokštantiems išskirtinės virtuvės, rekomenduojamos tamsesnės spalvos – nuo akmens pilkos iki ryškiai juodos. Šiais metais į šią paletę buvo įtraukta ir mėlyna spalva.

Lietuvoje vis dar populiarios betono imitacijos bei išraiškingos medžio tekstūros: stambių raštų įvarovė, aiškiai regimi šakų elementai. Tokio tipo spalvos bei tekstūros vilioja savo praktiškumu: lengviau paslėpiami įbrėžimai, nepastebimi nešvarumai ir kt. D. Banel-Lekamavičienė pastebi, kad Lietuvos gyventojai mieliau renkasi įprastas medžiagas, tačiau drąsiausiems siūlomi ir odos imitacijos laminatu dengti paviršiai. Jie pasižymi nešlampančiu, gruoblėtu paviršium, tad kai kuriais atvejais gali būti itin praktiškas sprendimas. Tokia danga leidžia apsaugoti paviršius nuo netyčia išpiltų skysčių ar nukritusių maisto likučių.

Netikėčiausi šiuolaikinės virtuvės sprendimai: gartraukius montuosime į kaitlentes
© Domus galerija

Plytelėmis dengtas virtuvės grindis išvysime vis rečiau

Virtuvės grindų dangą, kaip ir vonios kambaryje, kone įprasta atskirti nuo kitų kambarių ir tai neretai daroma plytelėmis. Ši atskirties riba moderniausiose virtuvėse išnyksta. Salono atstovo teigimu, moderniai įrengtos virtuvės danga turėtų išlikti tokia, kaip ir kitų namų zonų. Pavyzdžiui, jeigu visuose namuose grindys yra padengtos parketu, pagal naujausias tendencijas, parketo danga turėtų būti klojama ir virtuvės erdvėje.

Šiandien siūlomos virtuvės apšvietimo galimybės, integraciniai buitinės technikos sprendimai bei spalvinės tendencijos panaikina ribą tarp atskirų namų erdvių ir sukuria vientisumo efektą. Tiek A. Pugžlys, tiek D. Banel-Lekamavičienė pripažįsta, kad šios naujausios virtuvių interjero tendencijos skirtos ne tik besivaikantiems madų. Tokios naujovės turėtų patraukti ir lengvesnių bei taupesnių kasdienių sprendimų ieškančiųjų dėmesį, juolab, kad virtuvė vis dažniau tampa ne funkcine, o bendravimo erdve.

Netikėčiausi šiuolaikinės virtuvės sprendimai: gartraukius montuosime į kaitlentes
© Domus galerija
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: puiki proga pasidžiaugti vasariška šiluma (4)

Savaitgalį netrūko saulės spindulių ir malonios šilumos. Gera žinia ta, kad gražūs orai...

Londono didvyris grįžta į Lietuvą: viskas, ko pasiilgs, – tik angliškas atlyginimas (218)

Prieš kurį laiką visa Didžiosios Britanijos spauda, didžiausi televizijos kanalai paskelbė,...

18 metų namuose slaugė mamą – dabar galvoja apie emigraciją (220)

Prieš keletą dienų vilnietis Rolandas palaidojo 87-erių mamą. 18 metų Alzheimeriu sirgusią...

Lietuvio įspūdžiai iš kelionės į Sibirą: dešimt tūkstančių kilometrų su našlėmis (32)

Emociškai man kelionė prasideda, kai einu fotografuotis vizai, o baigiasi, kai redakcijoje nuo...

G. Paluckas nereikalaus, kad L. Linkevičaus trauktųsi iš Seimo (178)

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas neketina reikalauti, kad iš partijos...

A. Gudaitis su Milano komanda triumfavo Italijos Supertaurės finale (16)

Į Milaną iš Vilniaus persikėlęs Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Artūras Gudaitis...

Tragiško išsigelbėjimo istorija: kad liktų gyvi, teko valgyti mirusius bendrakeleivius (53)

Kai žmogus patenka į ekstremalias situacijas, užmirštamos visos kalbos apie dėkingumą ir...

R. Valatka. Po kiek teisingumas lizingu su mokėjimo atidėjimais? (209)

Jei tik STT varpai skamba ne tau, tai mirk iš juoko. Vaizdas per teliką toks, kaip į lauko...

Be rankos gimusi moteris neįtikėtinu savo talentu apstulbino visą pasaulį (2)

Tai, kad gimė be vienos rankos, nesutrukdė australei dukart tapti pasaulio šokių ant stulpo...

R. Žiogas darbų sezoną baigia šuoliu parašiutu: juk gyvename tik kartą (32)

Žinomas renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas neseniai baigė šiųmetį vasaros...