Dviejų aukštų 176 kvadratinių metrų ploto namo interjerą projektavusi dizainerė Kristina Lastauskaitė pasakoja, kad šeimininkė norėjo modernaus stiliaus, netradicinių sprendimų, neįprastų medžiagų.

Jai patinka juoda ir kitos tamsios spalvos, todėl pagrindiniu pirmojo aukšto gyvenamosios erdvės akcentu pasirinktas tamsiai pilkas, beveik juodas antracito atspalvis. Šia spalva išdažytos dvi sienos virtuvėje ir viena iš koridoriaus pusės.

Nesibaiminta, kad bus niūru, nes tamsios spalvos iš tiesų labai jaukios, be to, virtuvės ir valgomojo erdvė nepaprastai šviesi, joje daug vitrininių langų, išeinančių į pietų pusę, giedru oru didžiąją dienos dalį šviečia saulė. Nuspręsta išnaudoti šią galimybę.

Vakare šiltą šviesą skleidžia lubiniai šviestuvėliai, kabamieji šviestuvai virš virtuvės salos ir valgomo stalo. Be to, greta esanti svetainė išdažyta baltai, grindys išklotos šviesiai pilkos spalvos danga.

Pasak dizainerės, pirmąjį aukštą teko perplanuoti taip, kad geriau atitiktų užsakovų lūkesčius. Laiptus perkėlus į kitą vietą atsirado galimybė išnaudoti plotą po jais. Virtuvė atsidūrė labiausiai nuo svetainės nutolusioje dalyje.

Sėdint ant sofos jos nesimato, nes užstoja tarp svetainės ir virtuvės įsiterpęs valgomasis. Poilsio kampelį nuo jo atskiria sienelė, į kurią iš virtuvės pusės įtaisyta talpi spinta, o iš koridoriaus – atviros lentynos.

Galima vaikščioti ratu, viskas lengvai pasiekiama, patogu prieiti prie maisto gaminimo zonos. Virtuvė išsiskiria tuo, kad joje nėra įprastų ant sienų kabinamų spintelių ar lentynų, tik pastatomos. Dėl to ji atrodo lengvesnė, švaresnė, ne tokia apkrauta. Vietos maisto produktams, indams, įrankiams, buitinei technikai pakanka didelėje šoninėje spintoje, spintelėse ir giliuose, talpiuose salos stalčiuose.

Gyvenamojoje erdvėje kartojasi tos pačios spalvos ir medžiagos.
Virtuvėje su tamsiai pilkomis sienomis susilieja tokios pačios spalvos baldai be rankenėlių. Šviesiai pilkas stalviršis pagamintas iš koriano (dirbtinio akmens).

„Virš spintelių pakabinta natūralaus medžio lentynėlė gražiai išryškėja tamsiame fone. Ji čia atsirado dėl to, kad šeimininkei reikėjo vietos prieskoninių augalų vazonėliams susidėti. Svarbiausia buvo paprastumas ir patogumas, o kartu lentynėlė tapo originaliu interjero akcentu“, – aiškina K. Lastauskaitė.

Iš ąžuolo masyvo pagaminta virtuvės sala ir ją tarsi pratęsiantis valgomojo stalas skleidžia šilumą. Žaismingumo suteikia skirtingų spalvų ir formų kėdės. Salą ir stalą apšviečia žaliai mėlyni šviestuvai.

Jūros mėlyna – papildoma spalva. Ji pasikartoja ir lentynoje iš koridoriaus pusės. Svetainėje patiestas panašaus atspalvio kilimas. Sofos gobelenas, kintant apšvietimui, keičia spalvą iš pilkšvos į žalsvai melsvą ir iš rausvos į violetinę.

Visos pirmojo aukšto grindys išklotos šviesiai pilka atsparia dėvėjimuisi poliuretanine lieta danga. Ji pasirinkta dėl to, kad užsakovai pageidavo čia vaikščioti su batais.

Prie šios matiniu laku nulakuotos dangos dera pilkšvai rusvos lininės užuolaidos, grakštūs pilki foteliukai, pilka ažūrinė sienelė, skirianti laiptus nuo svetainės. Ąžuoliniai lengvos konstrukcijos laiptai tarsi pakimba ore, nes paskutinių pakopų šonas paliktas neuždengtas.

Ant baltai dažytų svetainės sienų pakabinti keli nespalvoti paveikslai iš šeimininkų kolekcijos. Interjero detale tapo ir juodas pianinas su kėdute, o valgomajame – nedidelė metalinė krosnelė prie sienos tarp langų.

Korpusinių baldų čia nėra, televizorius pakabintas ant sienos, tai padeda išsaugoti erdvės pojūtį. Papildomų pastatomų ar pakabinamų šviestuvų nėra, nes pakanka šviesos, kurią skleidžia lubiniai šviestuvėliai.

Svarbi taisyklė, kurios dizainerė laikėsi projektuodama šį interjerą, – jame nėra daiktų ir detalių, atliekančių tik estetinę funkciją. Štai kad ir ažūrinė sienelė – pagrindinis dekoratyvinis svetainės elementas. Nežinodamas nė neįtartum, kad už jos slepiasi garso ir vaizdo sistema, valdoma nuotoliniu būdu. Prireikus ją pareguliuoti tereikia atverti nematomas duris. Šis sprendimas leido apsieiti be papildomos lentynos, be to, išnaudota erdvė po laiptais.

Antrajame namo aukšte yra trys miegamieji, vienas tėvų ir du vaikų, vonia. Visų kambarių grindys iš natūralaus medžio, skersai šukuoto ąžuolo. Jis ypatingas tuo, kad dėl ryškios tekstūros atrodo kaip audinys.

Išraiškingas akcentas suteikia interjerui išskirtinumo, subtilumo. Miegamajame pakabinti originalaus dizaino šviestuvai su specialiai nepaslėptais, nukarusiais laidais, jie kuria atsipalaidavimo nuotaiką.
Kitos nenudailinto stiliaus smulkmenos: tekstilinis galvūgalis su atviromis kraštų siūlėmis, retos lininės užuolaidos. Šiame kambaryje baltai dažytos sienos kontrastuoja su šiltesniu pilkšvai rusvu atspalviu.

Kadangi name yra drabužinė, vietoj tradicinės spintos prie sienos atsirado stalas ir kelios knygų lentynos. Jis gali būti naudojamas ir kaip tualetinis staliukas, ant jo patogu laikyti nešiojamąjį kompiuterį ar į sieną atremtą paveikslą.

Vonios kambaryje greta miegamojo nėra įprastų plytelių. Grindys, kaip ir pirmajame aukšte, lietos iš poliuretano, jos jungiasi su dušo kabina. Sienas dengia pilkšvas dekoratyvinis impregnuotas tinkas, kurio faktūra primena betoną.