Šildymo technologijos tobulėja, drėgme ir šalčiu nesiskųsite namuose įrengus grindų šildymo sistemą. Šiltos grindys – puikus pasirinkimas žmonėms trokštantiems ypatingo komforto.

Sumanūs romėnai

Grindų šildymo sistema hipokaustas žinoma nuo senovės romėnų laikų, kuris buvo pritaikytas imperatorių pirtims – termoms šildyti.

Viduramžiais toks šildymas taikytas ir pilyse, o jo privalumais mėgavosi ir Trakų salos pilyje gyvenę kunigaikščiai. Pilies kieme stovėjo pakūra, o įvairiais kanalais sklindantis karštas oras ir dūmai šildė pilies patalpas. Kad jose nebūtų per karšta, atidarius specialius dangčius karšto oro perteklius buvo išleidžiamas lauk. Dar sovietmečiu Trakų salos pilyje įrengtas grindų šildymas elektra.

Šiluma ir jaukumas namuose

“Šiltos grindys – puikus pasirinkimas jūsų būstui šildyti. Vaikams smagu žaisti ir maloniau, kai kojos nešąla. Jaučiamas tikras komfortas”, – pagrindinius motyvus vardija Gintaras Gardauskas, Suomijos kompanijos ENSTO atstovas Lietuvoje.

“Ant plytelių smagu vaikščioti basai, o mėgstamą knygą galima skaityti tiesiog ant grindų. Ypatingai jauku ir šilta žaisti mažamečiams vaikams ir augintiniams”, – kalbėjo Rimantė Grigonienė naujame daugiabučiame bute grindų šildymą elektra pasirinkusi virtuvėje, hole, tualete ir vonioje. Patalpose įrengus grindų šildymą elektra aukščiausia temperatūra yra grindų lygyje, todėl jūsų kūnui visada bus malonu ir šilta. Patalpas šildant kitomis priemonėmis – daugiausia šilumos susikaupia aukštai ties lubomis.

Seni sprendimai – naudingi

Rengiant modernų būstą pasirodo, kad grįžtama prie laiko patvirtintų idėjų, tobulėja tik grindų šildymo sistemos įrengimo priemonės.

Grindų paviršių šildyti galima keliais populiariausias būdais – elektros kabeliais arba vamzdeliais cirkuliuojančiu šiltu vandeniu. Tačiau vandeniu šildomas grindis galimas įsirengti nuosavame name, jos šyla tik tuomet, kai įjungiamas centrinis šildymas.

Žymiai paprastesnis yra elektrinio grindų šildymo įrengimo būdas. Šiandien daugiabučio ir privačių namų gyventojai grindų šildymą elektra renkasi kaip naują komforto iššūkį.

“Elektros kabeliai yra ploni, juos lengva išvynioti po patalpas. Visada galima pasirinkti norimo dydžio kabelį ir nebijoti, kad jis bus per ilgas ar per trumpas. Nuo šildymo sistemos vandeniu skiria esminis pranašumas: kabeliuose, skirtingai nei vamzdeliuose, niekada nesusidarys oro tarpai, o šiluma sklis tolygiai. Nereikalinga net atskira katilinės patalpa”, – elektrinio šildymo privalumus vardijo specialistas.

Tobula technologija

Suomijos kompanija ENSTO turi 20 metų darbo patirtį ir šildymo kabelių gamyboje siūlo puikias ir patikimas technologijas. Metų patirtis garantuoja patikimumą ir saugų gaminių naudojimą.

Grindų šildymui elektra kompanija siūlo ENSTO ThinMat šildymo kilimėlius. “Tai – puikus ir paprastas šiltų grindų įrengimas lipnaus kilimėlio dėka, kurį galima kloti net ant senų grindų. Kilimėlis visiškai paruoštas montavimui, – plonas, todėl nereikia ardyti seno grindų pagrindo ar kelti slenksčių. Jis pagamintas iš sveikatai nekenksmingų medžiagų”, – pasakojo G.Gardauskas. Šie šildymo kilimėliai yra paprastas sprendimas, jei norite šiltas grindis turėti virtuvėje, vonioje tualete ar saunoje.

Patogu ir šilta

“Elektra šildomos grindys – labai patogu, jos greitai įšyla ir nuo grindų kylanti šiluma sušildo patalpos orą bei mažina drėgmės pojūtį, – apie šildomų grindų privalumus kalbėjo R.Grigonienė. “Buto erdvė yra didelė ir grindys klotos plytelėmis, grindų šildymo sistemai įrengti naudojome elektros kabelius, o šildymo kilimėlius – vonioje ir tualete”, – paklausus apie šildymo technologijas kalbėjo pašnekovė.

ENSTO kompanija didelių erdvių šildymui taip pat rekomenduoja TASSU šildymo kabelius. “Esant gero šiluminio pralaidumo grindų dangai, pvz., keramikinėms plytelėms, tai pagrindinis ir vienintelis patalpos šildymo būdas”, – apie šildymo kabelių naudą kalbėjo konsultuojantis specialistas.

Neatsisakoma ir tradicinio šildymo

Vis dažniau gyvenamosiose ir komercinėse patalpose šildymo sistema rengiama po grindimis. Tačiau Lietuvoje daugiabučio namo gyventojui beveik neįmanoma atsisakyti tradicinio centralizuoto šildymo ir įsirengti savo katilinę. Todėl elektra šildomos grindys įrengiamos tik tam tikroje buto dalyje.

Naujai statytuose namuose, kotedžuose populiarėja šildymo sistemos elektra. Elektra šildomų grindų sistema neužima papildomos vietos, ji gali būti įrengta iškart po grindų danga. Šildymo sistema nesudėtingai valdoma, o patalpų temperatūrą vartotojas reguliuoja pats.

Šildymo privalumai

Šildomų grindų pranašumas yra tas, kad jų paviršius šyla vienodai. R.Grigonienė džiaugėsi, kad – “elektrinė grindų šildymo sistema nesudėtingai montuojama bei valdoma”. Juk radiatorius gali prakiurti, pilnai nešilti. “Viską atperka tas malonumas, kad šildymą gali valdyti pats ir namus paversti šilta ir jaukia oaze. Kol dar neprasidėjo šildymo sezonas, aš jau mėgaujuosi”, – džiaugėsi R.Grigonienė.

Nesudėtingas valdymas

Elektrinis grindų šildymas – patogus ir nesudėtingai valdomas. ENSTO šildymo kilimėliai ir kabeliai lengvai tvirtinami ir prijungiami prie temperatūros reguliatoriaus, juos montuojant nesukuriami sveikatai žalingi elektromagnetiniai laukai”, – užsiminė G.Gradauskas. Šildymo sistema priklausomai nuo patalpos valdoma pagal grindų, pagal patalpos temperatūrą dabar pagal grindų bei patalpos temperatūrą kartu. Naudojant programinius valdymo pultelius šildymas gali būti atidėtas, automatiškai įsijungti namų šeimininko nustatytu laiku.

Saviveikla rizikinga

Praktikoje šildomų grindų montavimui gyventojai ryžtasi ir patys. Paprasčiausiai jie mano, kad tai yra paprastas ir nesudėtingai įrengiamas šildymas. Dėl šios priežasties jie susiduria su kitomis problemomis. Nukenčia ne tik grindų danga, kuri dažnai suskilinėja, bet ir pats šildymas tampa neefektyvus ir brangus.

“Netiesa, kad šildomos grindys brangiai atsieina, jei jas montavo tikri šios srities žinovai”, – visuomenėje paplitusią nuomonę paneigė R.Grigonienė. Pašnekovė norintiems turėti šildomas grindis ir džiaugtis jomis siūlo kreiptis į tikrus specialistus, tai teiks ne tik komfortą, bet ir ekonomišką šildymo naudą.