Neišrūšiuoti skalbinių. Tai ne mitas – baltų ir spalvotų skalbinių išties nereikėtų skalbti kartu, nes pastarieji gali pirmuosius nudažyti. Taip pat negalima skalbyklėje maišyti vilnonių ir kitokių drabužių. Fliso drabužius visada skalbkite atskirai. Atminkite, kad rankšluosčiai nedraugauja su sintetika.

Pernelyg energingai trinti dėmes. Užpylus dėmių valiklio ant audinio negalima jo trinti krumpliais kiek turite jėgų – audinys netruks toje vietoje išplonėti ir greitai suplyš. Dėmių valikliai ant dėmės tepami tik švaraus balto medvilninio audinio skaute, ja ir patrinama dėmė.

Padauginti skalbiamųjų miltelių. Šiuo atveju daugiau nereiškia geriau. Nes kuo daugiau miltelių, tuo daugiau bus putų, kurios nusės ant apykaklių ir rankogalių, ir iš skalbyklės ištrauksite purvinesnį drabužį nei įdėjote.

Pamiršti užsegti užtrauktukus. Kiekvienas „palaidas“ užtrauktukas skalbyklėje – grėsmė kitiems drabužiams, mat gali išpešioti ar net suplėšyti jų audinį.

Ir nemanykite, kad plastmasiniai užtrauktukai nepavojingi – anaiptol.

Pamiršti atsegti sagas. Skalbiant drabužius su užsegtomis sagomis ar spraustukais šie gali paprasčiausiai išplyšti.

Padauginti baliklio. Kuo dažniau naudojate skalbinių baliklį su chloru, tuo greičiau išdyla audinys. Jeigu turite galimybę, smulkius daiktus verčiau pavirinkite dideliame nerūdijančiojo plieno puode su šaukšteliu citrinų sulčių.

Skalbti, ko nereikėtų. Skalbiant skalbyklėje, maudymosi kostiumai, glaudės, sportiniai drabužiai su spandeksu arba elastanu išsitampo. Tokius drabužius derėtų skalbti rankomis drungname vandenyje.

Pagalvės ir antklodes skalbti vienu ciklu. Patalus skalbyklėje būtina skalbti dukart, ir antrą sykį – be jokių miltelių. Tiek į pūkus ir plunksnas, tiek į sintetinį kamšalą prisigeria labai daug muilo, ir vieno skalbimo ciklo nepakanka jo atsikratyti.

Naudoti kondicionierių skalbiant rankšluosčius. Tokios priemonės suteikia malonų aromatą, tačiau nuo jų audiniai prasčiau sugeria drėgmę. Rankšluosčiams tai, sutikite, didelis minusas.

Perkrauti skalbyklę. Kuo didesnis skalbinių gumulas susidaro skalbyklėje, tuo greičiau išeina iš rikiuotės guoliai – dėl stiprios vibracijos.

Pamiršti skalbyklę valyti. Stalčiuką skalbimo priemonėms derėtų plauti bent kartą per tris mėnesius. Juk žinojote, kad jis išsiima? Taip pat būtina valyti skalbyklės durelių sandarumą užtikrinančią gumą, kad ant jos nesikauptų drėgmė ir visokiausi pūkai nuo skalbinių: taip apsaugosite ir gumą, ir išvengsite nemalonių kvapų. Beje, kad pastarieji neįsimestų, baigę skalbti, visada palikite skalbyklės dureles šiek tiek praviras.

Kartą per tris mėnesius patariama valyti ir skalbyklės filtrą, kuriame prisikaupia pūkų, siūlų. Kai kurie specialistai taip pat pataria kartą per metus paleisti tuščią skalbyklę įpylus puslitrį acto ir nustačius visą virinimo ciklą – esą tokia procedūra pašalina kalkių apnašas. Tačiau ar jų klausyti, spręskite patys.

Parengė Kostas Šalkauskis