Čerpėtasis lazduvis – vienas iš 44 lietuvišką žiemą turėsiančių ištverti sukulentų. Laukinėje gamtoje lazduviai užauga iki 5 m ir labiau primena nedidelį išsikerojusį medį. Natūralios jų augimvietės – kalnai.

Kauno botanikos sode, šalia oranžerijos, atokaitoje, pasodintas lazduvis ir kiti kaktusai natūralių aukščių nepasieks, bet to ir nesitikima, svarbiausia – kad sėkmingai peržiemotų.

„Vieną žiemą, tai buvo pernai, 2015 metais, visi kaktusai žiemojo šaltame, nešildomame šiltnamyje. Jie puikiai žiemojo. Šiemet susigundėm išnešti į lauką ir žiūrėsim, kas bus mūsų žiemą“, – pasakoja Kauno botanikos sodo Gėlininkystės kolekcijų sektoriaus jaunesn. mokslo darbuotoja dr. Judita Varkulevičienė.

Kaunas priklauso 5 šalčio atsparumo zonai, todėl kuriant naująją kolekciją parinkti sukulentai, galintys išverti ir 30 laipsnių speigą.

Kaktusus patariama sodinti alpinariumuose ar apželdinant dekoratyvines sieneles. Svarbiausia tinkamai paruošti dirvą – ji turi būti derlinga ir praleidžianti vandenį. Žiemojančius kaktusus taip pat reikia apsaugoti nuo lietaus, o ankstyvą pavasarį – kovą ar net vasario mėnesį, pridengti nuo kaitrios saulės.