Prekybos centruose ar floristikos salonuose gausu pavasarinių narcizų, tulpių, hiacintų, frezijų, ciklamenų, amarilių ir plukių. Jos džiugina ne tik spalvomis, bet ir maloniu kvapu. Sode kai kur jau galima rasti pirmųjų snieguolių ir žibuoklių. Skirtingų gėlių žiedai džiugins ilgiau, jei žinosime, kaip jas laikyti ir su kuo derinti.

Prieš merkiant į vazą

Jei patys auginate gėles, skinkite jas ryte arba vakare, kuo mažiau prasiskleidusias. Neskinkite gėlių nulauždami stiebus – tam visada naudokite peilį, augalą pjaukite palikdami kelis lapkočius prie šaknų. Jei įsigijote skintų gėlių, prieš merkdami jas į vazą, 1 cm sutrumpinkite stiebus. Minkštus stiebus kirpkite tiesiai, kietus – įstrižai, kad kotas būtų kuo didesnis. Kerpant naudokite aštrų peilį.

Kirpkite gėlės kotą laikydami vandenyje taip, kad į jį nepakliūtų oro. Jei oro pakliūva į augalo koto „venas“, sutrinka vandens perdavimas ir augalas nuvysta. Augalų, iš stiebo išskiriančių „pieną“, taip pat chrizantemų, gerberų, aguonų, alyvų ir baltagalvių ramunių stiebus reikia ne tik trumpinti, bet iš karto prideginti degtuko ar žvakes liepsna. Galite stiebus trumpam pamerkti į + 43,5 °C temperatūros vandenį, kad sultys liautųsi tekėti.

Žibuoklės merkiamos į vandenį iki pat žiedų. Po kurio laiko gėlės ištraukiamos iš vandens, atsargiai nukrečiamas jo perteklius, tada merkiama į vazą.

Atminkite, kad gėlės greičiau nuvys, jeigu jos vazoje bus su kitomis gėlėmis, pvz., pakalnutėmis, narcizais, kvapiaisiais žirneliais, rožėmis ir gvazdikais. Prieš merkdami tulpes, jas apsukite šlapiu laikraščiu ir 1 val. palaikykite vandenyje. Lauko ir miško gėlių puokštės nenuvys, jeigu stiebų galiukus apvyniosite drėgnu popieriumi, o puokštę įkišite į polietileno maišelį.

Koks vanduo tinka?

Nuskintų gėlių nerekomenduojama merkti į labai šaltą vandenį. Vandenį vazoje geriausia keisti kas dvi dienas, stiebelius nuplauti tekančiu vandeniu. Jeigu gėlių stiebai sumedėję, keičiant vandenį patariama juos nutrinti šiurkščiu šepetėliu. Taip pašalinsite sugedusias gėlių vietas, o stiebeliai geriau įsisavins vandenį.

Geriausias vanduo gėlėms – lietaus arba vandens telkinio. Jei naudosite vandentiekio vandenį, jį 12 val. palaikykite kambaryje, kad išgaruotų chloras. Nenaudokite vandens tiesiai iš čiaupo. Žoliniai augalai merkiami į vandenį giliai, nes vanduo skverbiasi visu stiebo paviršiumi. Narcizams, hiacintams, amarilėms, gerberoms, pakalnutėms ir gvazdikams patinka šiltas vanduo.

Kai kurioms gėlėms nereikia vazos pripildyti iki viršaus: frezijoms – 5 cm, gerberoms, kvapniesiems pelėžirniams – 5–8 cm, chrizantemoms, rožėms, vilkdalgiams, tulpėms – 10 cm, gvazdikams ir narcizams – 10–15 cm.

Vandenyje turėtų būti maistingųjų medžiagų, padedančių gėlėms ilgiau žydėti. Reikalingiausios medžiagos – cukrus ir citrinos rūgštis. Specialius maistinguosius mišinius skintoms gėlėms galite pakeisti keletu valgomųjų šaukštų gėrimo „Seven Up“ arba „Sprite“. Jeigu norite, kad greičiau prasiskleistų pumpurai, į vazą įpilkite kelis lašelius amonio chlorido. Maistinguosius tirpalus gėlėms geriausia keisti kas 3–5 dienas išskalaujant vazą.

Švari vaza

Keisdami vandenį, nepamirškite gerai išplauti vazos. Vazoje su vandeniu greitai dauginasi mikroorganizmai ir puvimo bakterijos, todėl gėlės greičiau vysta. Kad ilgiau išlaikytumėte žydinčias gėles, vazą nuolat valykite actu ir maistine soda arba specialiais milteliais indams valyti. Gerai išplaukite ir nusausinkite vazą, tada pilkite švarų vandenį.

Kaip parinkti vietą puokštei?

Stalas ar komoda – įprasta vieta puokštei, ten ji gerai matyti ir puošia namus. Jei norite ilgiau grožėtis žiedais, gėles laikykite kuo vėsesnėje vietoje – jei yra galimybė, vazą statykite ant grindų, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. 18–19 laipsnių kambario temperatūroje gėlės išsilaiko ilgiau nei 22 laipsnių temperatūroje. Skintų gėlių negalima laikyti saulėje ir skersvėjyje.

Vasarą puokštę galite laikyti gryname ore. Patalpoje, kur daug prirūkyta, kur laikomi nokstantys vaisiai ar dega žvakės, dėl etileno dujų puokštė nuvysta greičiau. Gėlės nemėgsta ir televizoriaus ar kompiuterio, skleidžiančių šilumą, todėl arti jų pastatytos greitai išdžiūsta ir nužydi.

Kai kurias gėles, pavyzdžiui, rožes ar alyvas, rekomenduojama nakčiai išimti iš vazos ir visas pamerkti į vandenį. Pakalnutes, narcizus, gvazdikus ir rožes šiek tiek apipurkškite vandeniu.

Susikurkite gėlių puokštę

Prieš merkdami gėles į vazą, nuimkite popierių, į kurį įpakuota puokštė, ir atriškite surištus kotelius. Pirmiausia parinkite vazą. Gėles kietais koteliais (pavyzdžiui, rožes) merkite į kubo formos arba apvalią aukštą vazą. Gėlėms minkštais koteliais (pavyzdžiui, tulpėms) naudokite neaukštą, platėjančią arba arkos formos vazą – joje gėlės gražiai pasiskirstys į visas puses. Jei turite skirtingų gėlių, vazą rinkitės, atsižvelgdami į gėlių kiekį ir norimą stilių.

Skirtingas gėles patogu komponuoti į gėlininko kempinėlę (floreksą), kurią galima įsigyti šventėms skirtų reikmenų ar floristikos salonuose. Taip bus lengviau susmaigstyti ir paskirstyti įvairius žiedus bei šakeles. Atminkite, kempinėlei gėlių koteliai trumpinami daugiau, nei merkiant tiesiai į vandenį. Užpilkite nedidelį kiekį vandens tiesiai ant kempinėlės arba į indą.

Puokštę kurkite, gėles komponuodami rankose. Pirmiausia paimkite stambius žiedus, paskui aplink juos komponuokite mažesnius žiedus ir šakeles. Įdėkite puokštę į vazą ar susmaigstykite į kempinėlę. Apžiūrėkite iš visų pusių, tuščias vietas užpildykite mažais žiedeliais. Bandykite kelis variantus – pasirinkite jums labiausiai patinkantį.

Atkreipkite dėmesį į gėlių spalvas. Derinkite tos pačios spalvos (pavyzdžiui, rožinės) įvairių atspalvių gėles arba kontrastingų spalvų (pavyzdžiui, raudonos ir baltos, mėlynos ir geltonos, žalios ir rožinės) spalvas. Gėlių kompoziciją tinka papildyti įvairių lapų ar žolių šakelėmis. Jei lapų labai daug – dalį jų pašalinkite.

Parengta pagal dailymail.co.uk