Parodos „Baldai 2006" lankytojai galės pamatyti ir „Centras Design Show" ekspoziciją. Joje - daikto dizaino konkurso [neformate] dalyvių darbai ir dar dvi parodos: baldų medžiagų ir klozetų apdailos. Ekspoziciją rengia asociacija „Lietuvos dizaino forumas", vienijanti įmones ir organizacijas, susijusias su dizaino kūryba bei vartojimu.

[neformate]

„Ekspozicija-konkursas [neformate] - tai profesionalių ir besimokančių dizainerių bei architektų netradicinis požiūris į daiktą. Norėtume, kad šių metų konkurso tema „Nacionaliniai sėdėjimo privalumai" atskleistų lietuviškos sėdėjimo kultūros slėpinius", - pusiau rimtai, pusiau juokais dėstė vienas „Lietuvos dizaino forumo" steigėjų, dizaino studijos „Contraforma" vadovas Nauris Kalinauskas.

Jis mano, jog „kiekvienas daiktas gali nustebinti, kiekviena forma gali turėti daugybę funkcijų, kiekvienas sprendimas gali būti unikalus".

"Materija + Forma"

Be nacionalinių sėdėjimo ypatumų konkurso, dizaineriai rengia ekspoziciją „Materija + Forma". Joje - baldinių medžiagų gamintojų ir tiekėjų naujienos, eksponatai, sukurti pagal garsių Lietuvos ir užsienio dizainerių prototipus. Rengėjų nuomone, tokia paroda turėtų padėti praplėsti medžiagų pritaikymą ir panaudojimą.

„Mūsų uždaviniai - neįkyriai ir nenuobodžiai sudominti visuomenę dizaino kultūra, žaismingai propaguoti dizainu sukuriamą pridėtinę vertę, skatinti kūrybiškas asmenybes bendradarbiauti bei dalytis patirtimi", - sakė Kalinauskas. Anot jo, dizaineriai sugeba net rimčiausius daiktus pateikti žaismingai - čia ir slypi kūrėjų bei jų kūrinių galia.

"Chic"

Dar vienas netikėtumas tradicinėje baldų parodoje turėtų būti ekspozicija „chic". Kaip tvirtina jos sumanytojai, tai „garsių mados dizainerių, tekstilininkų, tapytojų netradicinis požiūris į klozetą".

Rengėjai pasidžiaugė, kad konkursui [neformate] buvo pateikta beveik šimtas darbų. Iš jų komisija atrinko 36. Beje, tarp autorių yra du dizaineriai iš Ispanijos ir Olandijos, nors konkursas nebuvo skelbtas tarptautiniu mastu. Kitais metais organizatoriai tikisi dar didesnio aktyvumo. „Šiaip ar taip, tai pirmas tokio daikto dizaino konkursas Lietuvoje", -teigė Kalinauskas.

Konkurso [neformate] nugalėtojai bus apdovanoti atminimo prizais, piniginėmis premijomis, o geriausiu pripažintas kūrinys (prototipas) dar tobulinamas ir gaminamas dizaino studijoje „Contraforma", taip pat šių merų rugsėjį eksponuojamas Londone, parodoje