Galimybių yra, pinigų – nelabai

Bendrojo ugdymo departamento direktoriaus pavaduotojas Rolandas Zuoza priminė, kad pernai vasarą stacionariosiose vaikų stovyklose ar dalyvaudami kitose vaikų vasaros poilsio programose turiningai leido laiką daugiau kaip 100 tūkst. Lietuvos vaikų. Jo nuomone, panašiai tiek pat vaikų turės galimybę ilsėtis ir šių metų vasarą.

Nuo 2004 m. vykdoma Vyriausybės patvirtinta Vaikų ir jaunimo socializacijos programa, kurios lėšos skiriamos daliai programoje dalyvaujančių vaikų vasaros poilsį organizuojančių stovyklų vasaros poilsio išlaidų padengti. Švietimo ir mokslo ministerija nacionalinėms socializacijos ir vaikų vasaros poilsio programoms organizuoti šiemet skyrė 2 mln. litų, dar 3,5 mln. skirta šalies savivaldybėms.

Geidžiamiausias vaikų poilsis — stacionariosiose vaikų poilsio stovyklose. Į populiariausias iš jų dairomasi jau žiemą. Šią vasarą veiks tik 28 vaikų vasaros stovyklos, t. y. viena mažiau nei pernai.
Dalyvaujančios Vaikų ir jaunimo socializacijos programoje stovyklos pačios apskaičiuoja, kokią dalį kelialapio kainos gali padengti skirtais pinigais. Lietuvos jaunimo turizmo centro vyr. metodininkė Aurelija Augūnienė sakė, kad su didžiausiu malonumu tėvai siunčia, o vaikai važiuoja į prie jūros įsikūrusias stovyklas „Pasaka“, „Raganė“, „Žilvitis“, Kačerginėje esantį „Merkurijų“. Kelialapių kainos Lietuvos stovyklose svyruoja nuo 370 iki 1 500 Lt.

Nemažai vaikų privilioja Ateitininkų federacijos, labdaros fondo „Vienybė“, Skautų, Lietuvos šaulių sąjungos kartu su Krašto apsaugos ministerija organizuojamos vasaros poilsio programos.
A. Augūnienė pastebėjo, kad šiais metais vaikų poilsiui ir edukacinėms programoms skiriamos sumos sumažėjo beveik dvigubai. Tai reiškia, kad didesnę dalį kelialapio kainos turės apmokėti tėvai. „Tikėtina, kad už vidutiniškai 500 Lt kainuojantį kelialapį stacionariojoje stovykloje tėvams gali tekti sumokėti apie 400 Lt“, — sakė pašnekovė.

Tad jeigu tėvams į pagalbą neateis verslo struktūros, profsąjungos ar visuomeninės organizacijos, vaikų poilsis stacionariojoje stovykloje gali tapti prabanga.

Jeigu stacionariosios stovyklos jums ne pagal kišenę, pasidomėkite savo savivaldybės administracijoje apie vasarą organizuojamas dienines stovyklas. Informaciją apie vaikų poilsį, taip pat stovyklų koordinatorių savivaldybėse sąrašą ir kontaktus galima rasti Lietuvos jaunimo turizmo centro interneto puslapyje www.ljtc.lt.

Galima laimėti dviratį

Jau ketvirtus metus organizuojanti vaikų ir jaunimo vasaros stovyklas Lietuvoje, „Kelionių akademija“ (KA) iki gegužės 16 d. įsigijusiajam vasaros stovyklos kelialapį dar pasiūlys dalyvauti loterijoje ir laimėti 900 Lt čekį dviračiui įsigyti.

Ar tai reiškia, kad tokios akcijos imtasi tam, kad būtų išjudinta apsnūdusi vasaros stovyklų rinka?

„Tikrai ne. Tiesiog taip norime paskatinti savo klientus anksčiau susirūpinti vasaros poilsiu, kad žinodami poreikius galėtume ir patys koreguoti savo planus“, — sakė „Kelionių akademijos“ direktorius Donatas Kireilis.

Šių metų vasarai KA siūlo poilsį dešimtyje Lietuvoje rengiamų stovyklų, o norintiesiems atostogauti toliau — stovyklas aštuoniose užsienio šalyse.

Patiems mažiausiems (6–9 metų) vaikams skirta stovykla „Linksmybių vasaros receptas“ „Klimkynėje“, Šalčininkų rajone. Čia, taip pat Birštone, Ventos regioniniame parke 10–13 metų vaikai kviečiami į kūrybiškumo ugdymo stovyklas. Vyresniems vaikams ir paaugliams (12–16 metų) daug įspūdžių teikia išgyvenimo stovyklos su palapinėmis ir sukarintos stovyklos, 12–18 metų jaunuoliams siūlomos stovyklos valtimis Aukštaitijos nacionaliniame parke ir Žeimena bei Nerimi ar lyderio įgūdžių ugdymo mokykla Ignalinos sporto ir pramogų centre.

Kelialapiai – iš anksto

Jau ne pirmus metus kelialapius į vasaros stovyklas pardavinėjančios bendrovės „Zigzag Travel“ pardavimo vadovė Lina Juzakėnienė šiemet nusiteikusi gana optimistiškai.

„Šiais metais viskas prasidėjo gerokai anksčiau. Iškart po Naujųjų pateikėme pirmuosius poilsio vasaros stovyklose pasiūlymus, tad anksčiau nei įprastai sulaukėme pirmųjų skambučių“, — džiaugėsi ji.

Pašnekovė mano, kad į gyvenimą įsisukęs sunkmetis verčia viską planuoti iš anksto ir kruopščiau. Baimindamiesi, kad nesuskubusiesiems liks tik patys brangiausi pasiūlymai, daugelis stengiasi iš anksto įsigyti kelialapius į pigesnes stovyklas.

Pasak L. Juzakėnienės, dideliu populiarumu išsiskiria prie jūros esančios stovyklos, dėmesio nestokoja specializuotos tam tikriems pomėgiams lavinti skirtos stovyklos.

Ji pridūrė, kad stovyklų organizatoriai kelialapių kainų šiemet drastiškai neužkėlė. Tiesa, kai kurie jas padidino 20 proc., tačiau kaimo turizmo sodybose vyksiančių stovyklų kelialapių kainos netgi sumažėjo.

Išbrauktos brangiausios

Keliones į vaikų stovyklas užsienyje organizuojančios agentūros „Excursus“ vadybininkė Rasa Žukauskaitė sako, kad šiais metais susidomėjimas stovyklomis užsienyje neslūgsta. Pačios populiariausios kryptys — Bulgarija (lėktuvu) ir Italija (autobusu). Iš pasiūlymų sąrašo išbraukta tik Ispanija, nes kelionės kaina į šią šalį lietuviams pasirodė per didelė.