Pastaraisiais metais paplito keista nuomonė, kad geriau mažylį į vaikų darželį atiduoti nuo trejų metų – atseit, tuomet jis lengviau adaptuosis naujoje aplinkoje, kils mažiau problemų priprantant prie vaikų darželio.

Iš tiesų lopšelinio amžiaus vaikų pratinimas prie darželio yra labai patogus. Auklėtoją tokie vaikai vadina mama, vaikų darželį myli kaip antrus namus, į jį eina su malonumu, lengvai jame pasilieka. Bet reikia prisiminti, kad tokiems vaikams sutrinka natūralaus prisirišimo prie tėvų ir namų jausmo raida. Prarandamas šeimos, kaip brangiausio ir vertingiausio dalyko suvokimas, o ateityje tai gali pakenkti suaugusio žmogaus gyvenimui.

Todėl iš karto verta pažymėti: jei turite galimybę su vaiku pabūti iki 3-4 metų, jos neatsisakykite. Tuo pačiu reikia pridurti, kad antro vaiko gimimas nėra priežastis pradėti leisti vyresnįjį į darželį. Vyresnysis jau nuo dvejų metų bus nebe našta, o pagalbininkas: atnešti ar nunešti apklotą, sauskelnes, pabarškinti barškučiu.

Kontakto su vaikais sudarymas nuo pat mažens – geras pagrindas jų būsimiems santykiams.

Jeigu mažylis rudenį turi eiti į vaikų darželį, pasistenkite per likusį laiką šiam įvykiui paruošti jį ir save.

1. Liaukitės jaudintis. Viskas bus gerai. Neperteikinėkite savo nerimo vaikui, jam girdint, neaptarinėkite galimų sunkumų. Neverta griebtis ir kito kraštutinumo, mažyliui piešiant idiliškus jo gyvenimo vaikų darželyje vaizdus. Geriausia pozicija – suvokiama neišvengiamybė.

2. Atkreipkite dėmesį į vaiko dienos režimą. Per vasarą jis turi būti pertvarkytas taip, kad mažylis prabustų likus valandai ar pusantros iki to laiko, kai planuojate iš namų vykti į vaikų darželį. Jeigu jūsų vaikas dienomis jau nebemiega, pratinkite jį tiesiog pagulėti lovoje. Išmokykite kokių nors žaidimų: išmoktų eilėraščių, dainelių prisiminimo, pasakų, skaičiuočių, aplinkinių objektų apžiūrėjimo įsimenant smulkiausias detales. Labai naudingi vadinamieji pirštiniai žaidimai. Gerai, jeigu jums pavyksta sumodeliuoti kolektyvinio pietų miego situaciją.

3. Pasistenkite pripratinti vaiką į tualetą „rimtu reikalu“ eiti tuo pačiu laiku (ir ne nuo 11 iki 13 val. – tai yra pasivaikščiojimo lauke metas). „Mažo reikalo“ reikia mokyti vaiką eiti ne tada, kai „labai norisi“, o šiek tiek anksčiau: prieš einant į vaikų darželį, prieš pasivaikščiojimą lauke, prieš miegą.

4. Mažylio meniu maksimaliai priartinkite prie darželio maisto, atsisakykite užkandžiavimo tarp valgymų. Pasistenkite sumažinti vartojamo maisto kaloringumo – po kurio laiko tai gali pagerinti apetitą.

Jeigu jūsų griežtas tonas ir primygtini reikalavimai maistą suvalgyti kuo greičiau ir iki galo vaikui sukelia pykinimo priepuolius, tai yra rimta priežastis pagalvoti, ar toks vaikas gali lankyti vaikų darželį. Bet kuriuo atveju apie vaikus, turinčius valgymo problemų, pasikalbėti su auklėtoja ir paprašyti jos būti atlaidesne ir kantresne. Problemos su maistu yra dažniausiai pasitaikanti priežastis, dėl kurios vaikai nenori eiti į vaikų darželį.

5. Grūdinti reikia visus vaikus, o tuos, kurie eina į vaikų darželį – būtinai. Vaikščiojimas basomis patalpose visus metus, o lauke vasarą bet kokiu oru yra pats paprasčiausias ir efektyviausias būdas. Tai stiprina ne tik imuninę, bet ir nervų sistemą. Labai naudingos bet kokios vandens procedūros (dušas, vonia, ežeras, jūra) – ir reikėtų per daug neriboti vaiko buvimo vandenyje, per daug nekontroliuoti temperatūros. Pamažu pratinkite vaiką prie šaltų gėrimų (kefyro, pieno, sulčių iš šaldytuvo). Ledai – ne tik skanu, bet ir naudinga temperatūrų kontrasto požiūriu.

6. Gana retai pasitaiko vaikų, kurie verkia išsiskirdami su mama. Juos tenka ilgai įkalbinėti, netgi jei jie lieka su artimais, gerai pažįstamais žmonėmis. Jeigu po to, kai mama išeina, vaikas jaučiasi gerai, neliūdi, neklausinėja apie mamą, lengvai prisitaiko prie dienos režimo, tai tikriausiai reikia keisti tik įsitvirtinusią išsiskyrimo „tradiciją“.

Mažyliui „garbinga pareiga“ gali tapti pagalba mamai ruošiantis į darbą („Nagi, panešk mano darbinę rankinę“ arba „Ir kur gi aš padėjau skėtį? Gal galėtum padėti jį surasti?“) bei tokie ritualai, kaip palydėti mamą iki lifto ar pamojuoti mamai ranka pro langą.

Tačiau pasitaiko vaikų, kurie labai nervinasi ir mamai nebesant šalia, stebi laiką, kada ji turi ateiti. Kai šalia nėra mamos, pablogėja tokių vaikų miegas ir apetitas, kartais jie apskritai atsisako maisto ir neina gulti.

Šioje situacijoje geriausia kreiptis pagalbos pas psichologą. Dažniausiai toks vaikų elgesys yra suaugusiųjų elgesio pasekmė. Per didelis mamos nerimavimas, neteisingas savo vaidmens vaiko gyvenime suvokimas, nenoras jo elgesyje įžvelgti manipuliavimo suaugusiais požymių – visos šios priežastys vienaip ar kitaip gali tapti nepageidaujamo elgesio priežastimi.

Visų pirma šioje situacijoje savo vidinę būseną turi keisti mama. Pratinti vaiką išsiskirti su mama geriausia sukuriant tokias situacijas, kuomet vaikas pats turėtų norėti paprašyti mamos išeiti. Pavyzdžiui, jis nori paruošti mamai staigmeną ar užsižaidė su draugais, o mamai reikia į parduotuvę. Išeinant ilgesniam laikui, prižiūrėti tvarką namie prašykite ne suaugusiųjų, o mažylio. Pateikite jam sąrašą darbų, kuriuos jis turi atlikti iki jums grįžtant, tegu pats stebi laiką, kada laikas valgyti ar gultis. Vėl susitikus, išsamiai išklausinėkite mažylį, kaip jis nugyveno dieną, pagirkite už pasiekimus, papasakokite, kiek daug spėjote nuveikti jūs, nes vaikas jums padėjo.

7. Stebėkite, kaip vaikas žaidžia su kitais vaikais. (Vaikų tarpusavio santykiai su bendraamžiais šiame amžiuje tik formuojasi. Vaikų darželyje šis procesas greitėja, todėl būtų neteisinga leisti jam vystytis savaime). Ar jis pritampa prie žaidžiančių vaikų grupės? Jeigu jam sunku, padėkite: išmokykite jį teisingai pasisveikinti su vaikų grupe, pasiūlyti jiems savo žaisliukus, paprašyti leidimo žaisti su vaikais, teisingai reaguoti į neigiamą atsakymą atrandant kompromisą.

Gerai, jeigu vasarojimo vietoje yra didelis vaikų būrys. Susitarkite su kitų vaikų mamomis ir prižiūrėkite juos paeiliui. Bet su sąlyga, kad per sutartą laiką vaikai negali palikti saviveiklinės grupės ir visus kilusius klausimus turi spręsti tik tarpusavy ir su „budinčia“ mama.

8. pratinkite vaiką į lauką, o vėliau ir į vaikų darželį neštis tik tuos žaislus, kuriais jis pasirengęs dalintis su draugais. Priešingu atveju mažylis pagarsės kaip šykštuolis arba visą laiką jaudinsis dėl savo branginamo žaislo, kuriam gali kas nors nutikti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)