Vonios kambarys jums pirmiausia skirtas asmeninei higienai?

Santechninę keramiką ir įrangą renkatės atsižvelgdami į funkcionalumą, kainą ir nesatę linkę mokėti už žinomo dizainerio pavardę? Vonios kambaryje vidutiniškai praleidžiate nuo 10 minučių iki pusvalandžio ir pageidaujate būti vieni?

Jei į visus šiuos klausimus pritariamai palinksėjote galva, esate tipiškas Baltijos regiono gyventojas. Bet... Atskirai palyginus lietuvių, latvių ir estų vonios kambario ypatumus, požiūrį ir asmeninės higienos įpročius išryškėja įdomių skirtumų... Ir panašu, kad šie skirtumai nustebintų ne tik skandinavus, bet ir mus pačius...

Lietuviai vonios kambarį dievina labiausiai

Jei tikėtume apklausos rezultatais, iš trijų Baltijos šalių gyventojų vonios kambarys svarbiausias lietuviams. Nors didžioji dalis turi vieną, palyginus su estais ir latviais net penktadalio lietuvių namuose įrengti du ar net trys vonios kambariai. Dauguma lietuvių vonios kambarį valo kartą per savaitę, tačiau daugiausia lietuvių, kurie tai daro... kasdien.

Lietuviai vonios kambaryje praleidžia daugiausia laiko ir prausiasi ilgiausiai – daugiau nei dvidešimt minučių. Mes pirmenybę teikiam dušo kabinai, o ne voniai. Tai... kodėl vonios kambaryje praleidžiame daugiausia laiko?

Nors du trečdaliai lietuvių mėgsta vonios kambaryje būti vieni, tačiau trečdalis prisipažino neturintis nieko prieš būti kartu su vyru, žmona ar partneriu. Ir nors pirmenybę lietuviai teikia dušo kabinai, jei galėtų rinktis, kitas pirkinys vonios kambaryje būtų sukūrinė vonia... Galiausiai mums normalu į vonios kambarį neštis mobilų telefoną, kuriuo mes kalbame, siuntinėjame sms žinutes ir žaidžiame.

Latviams vonios kambarys tinka ir oranžinis

Panašu, kad latviai iš visų trijų Baltijos šalių patys konservatyviausi. Tarp latvių, palyginus su lietuviais ar estais, daugiausia klasikinio interjero stiliaus gerbėjų, o unitazas jiems vis dar turi būti pastatomas, net jei ir galėtų rinktis montuojamą.

Latviai nenusiteikę mokėti už šiuolaikinį dizainą, gal dėl to beveik dešimtadalis apklaustųjų mano, kad vonios kambariui tinka oranžinė spalva. Kaip ir dauguma lietuvių ar estų, latviai vonios kambaryje mėgsta laiką leisti vieni, ir nemaža dalis užtrunka trumpiausiai - iki dešimties minučių, tai šiek tiek keista žinant, jog vonia jiems geriau nei dušo kabina...

Palyginus su lietuviais ir estais, mažiausiai latvių į vonios kambarį nešasi mobilų telefoną – tik kas dešimtas. O tie, kurie jau pasiėmė, vonios kambaryje mėgsta daryti viską - ir kalbėti, ir siuntinėti žinutes, ir naršyti internete ir žaisti.

Estai vis tiek nustebina

Šis tyrimas dar sykį patvirtino, jog palyginus su lietuviais ir latviais estai išsiskiria labiausiai. Nors estams vonios kambarys pirmiausia – asmeninės higienos vieta, jie dažniau nei lietuviai arba latviai šią namų zoną įvardino kaip atsipalaidavimo ir poilsio zoną, kur gali pabūti su savimi.

Nors ir tarp estų populiariausias skandinaviškas stilius, jie dažniau nei latviai ar lietuviai vonios kambariui rinktųsi... rytietišką interjero stilių. Nors estai taip pat kaip tris pagrindines vonios kambario spalvas paminėjo smėlio, baltą ir mėlyną, beveik dešimtadalis apklaustųjų aštuonių spalvų sąraše savo mėgstamos vonios kambario spalvų tiesiog... nerado.

Jei lietuviams ir latviams labai svarbu, kad vonios kambarys būtų šviesus, švarus ir gaivus, estai pirmenybę teikia erdvumui ir tinkamam išplanavimui. Galiausiai estai labiau už lietuvius ir latvius labiau orientuoti į dizainą, o ne galutinę kainą ir sutiktų sumokėti daugiau už žinomo dizainerio kolekciją.

Estai taip pat mėgsta į vonios kambarį neštis mobilų telefoną, tačiau vonios kambaryje jiems labiausiai patinka naršyti internete...

Ir nors Baltijos šalių regionas sąlyginai nedidelis, nepaisant nemažai panašumų, šių šalių vartotojų požiūris į vonios kambarį skiriasi. Vadinasi, kažką išskirtinio galima pasiūlyti ir tik lietuviui, latviui arba estui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!