Jei tvora nepatinka

*Ne visada galima greitai pakeisti svarbias aplinkos detales. Atsitverti nuo išorės norisi patikimai ir saugiai. Bet ką daryti, jei sklypą juosianti tvora permatoma lyg tinklas?

Pats greičiausias būdas padaryti ją nepermatomą – šalia pasodinti greitai augančių augalų. Pigiausias ir paprasčiausias – pasėti raudonžiedžių pupelių. Per mėnesį kitą šie aukšti vijokliai apraizgys tinklą. Deja, šis grožis – laikinas. Rudenį pupelės nudžiūsta, ir tenka vargti krapštant iš tvoros įsipynusius stiebus.

Galima pasodinti aukštų daugiamečių gėlių eilę. Tam tinka rykštenės, daugiametės saulėgrąžos, raudonasis kemeras, plaukuotasis, erikinis ir kiti aukšti astrai, arunkas ir panašūs. Jie greitai užaugs, žaliuos visą vasarą, bet rudenį reikės nupjauti nurudavusius stiebus. Tankiau tvorą apraizgo lianos: sausmedžiai, raganės, vijutrės, citrinvyčiai ir panašūs. Penkialapis vinvytis ir laukinės vynuogės auga labai greitai. Jau po kelerių metų tvora virsta storu šakų raizginiu.

Tvarkingiausiai atrodo karpomos gyvatvorės. Joms tinka patys įvairiausi vidutinio aukščio krūmai: žvilgantysis kaulenis, ligustras, gudobelės, dauguma lanksvų, putinalapis pūslenis ir kiti. Visžalės tujų gyvatvorės labai gražios, bet brangesnės ir reikalauja atidesnės priežiūros. Tvoros ir gyvatvorės derinys užima nemažai vietos, todėl labai mažiems miestų sodeliams netinka.

*Galimas ir kitas atvejis, kai sodą (bent iš vienos pusės) supa masyvi mūro siena. Taip dažniausiai būna miestuose ir tankiai namais apstatytose gyvenvietėse. Stora ir aukšta siena ar tvora tarsi slegia, meta šešėlį, atrodo niūriai. Nuo jos atsiriboti galima pasodinus eilę žydinčių aukštų gėlių ar krūmų. Linksmumo suteikia margalapės, geltonlapės dekoratyvinės krūmų ir neaukštų medelių formos, ryškūs žiedai. Taupant vietą, augalai sodinami visai netoli sienos, kad kuo labiau ją pridengtų. Tarp jų, ant sienos, pritvirtinkite lengvas medines groteles.

Vidinės sodo pertvaros

Vidinės pertvaros labai reikalingos didokuose soduose, bet tinka ir mažesniems. Jos skirtos ne atsitverti nuo aplinkos. Tai sodo vidaus elementas. Jų paskirtis – suskaidyti sklypą ir jame sukurti atskiras erdves, lyg kambarius. Dažniausiai reikia atskirti daržą nuo dekoratyvinių augalų zonos, vaikų aikštelę nuo likusios sodo dalies, aptverti ūkinį kampelį, keliuką į garažą. Net 1 a miesto sodelyje galima nors iš vienos pusės atitverti poilsio kampelį.

Vidinės tvorelės, sienelės, gyvatvorės žemesnės už sklypą juosiančią tvorą, ne visada skirtos apsaugai. Jos derinamos prie sodo, jo viduje naudojamų medžiagų, o ne prie namo. Pavyzdžiui, visas sklypas gali būti aptvertas mūrine tvora, o viduje įrengti mediniai suoleliai, tvorelės ir pavėsinė. Natūralios medžiagos (medis, akmuo) tinka visada. Vidinės pertvaros nebūtinai turi būti ištisinės – nuo vieno krašto iki kito. Jos gali juosti tik dalį sodo, su pertrūkimais. Labai lengvos yra neaukštos medinės pinučių ar bambukinių kartelių pertvaros. Jas galima apželdinti vienmečiais vijokliais.

Mėgstamiausios vidinės pertvaros – neaukštos gyvatvorės. Jomis apjuosiamos poilsiui skirtos pievelės, daržas, gėlynas. Palei keliuką, vedantį į garažą, pasodinta gyvatvorė sulaikys automobilio išmetamas dujas, todėl sodas bus mažiau teršiamas. Iki 1 m aukščio siauroms gyvatvorėms tinka paprastasis ligustras, Tunbergo raugerškis, lanksvos, žemaūgiai spygliuočiai, o žemutėms apvadinėms – buksmedžiai (žiemą gali apšalti), rūtos, levandos. Gražiai atrodo ir tvarkingais stačiais kupsteliais augančių daugiamečių gėlių juostos.