Jeigu norite ir klasikinio gėlyno, ir tvenkinuko, ir jaukios poilsio vietos, ir vejos, ir šviežių daržovių bei prieskoninių augalų lysvės, planuokite taisyklingai apželdintą griežto stiliaus sodą.

Nepamirškite širdžiai mielų akcentų: skulptūrėlių, dekoratyvių indų (ir ant stalo, ir ant žemės), pergolių aplink poilsio vietą, lauko baldų. Jų formos turi būti taisyklingos. Apskritimai, trikampiai (gėlynas, vandens telkinys) paprastai užpildo kvadratus, todėl vyrauja simetrija.

Keturias sodo dalis jungia gyvatvorių labirintai, rausva skaldele išpilti takai, derantys prie namo sienų. Didesnieji sukasi aplink tvenkinį, gėlyną ir jaukų apvalų pusryčių staliuką. Iš namų patenkama į pagrindinę sodo dalį su vandeniu ir už jo esančiu ryškiaspalviu mišrių augalų gėlynu.

Projektuodami tvenkinį būkite kūrybingi. Nors vandens visai nedaug, tačiau jis yra vienas mieliausių, įspūdingiausių, kerinčių sodo akcentų. Nesistenkite atkurti natūralaus tvenkinio – atrodys nepatraukliai. Kuo jis mažesnis, tuo mažiau turi būti augalų. Keli statūs vilkdalgių ir viksvų stiebeliai kontrastuos su lygiu vandens paviršiumi.

Iš antrosios sodo dalies jaukaus apskritimo patenkama į poilsio „kambarį“. Čia jūs ir jūsų svečiai galėsite pasprukti nuo miesto triukšmo, vaišintis, mėgautis vieni kitų draugija. Gyvatvorė saugos nuo skersvėjų ir smalsių žvilgsnių, o augalų spalvos ir kvapai sukurs jaukią atmosferą. Šiame kampelyje labai svarbios ir pergolės.

Toje „kambario“ pusėje, kuri jungiasi su daržu ir veja, leiskite vytis greitai augantiems ir vešliai kerojantiems sausmedžiams (Lonicera). Jie sukels nuošalumo įspūdį. Tai milžiniškas privalumas, kai norima išsaugoti privačią erdvę. Be to, atsisėdus ant suolo gera mėgautis žiedų kvapu. Pergolės pabrėžia takelio linijas ir nukreipia akis į žavingą vaizdą.

Paskutinė sodo dalis – veja. Jos pakraščiuose žaliuoja daržas, aptvertas neaukšta medine tvorele.

Nuostabu, jeigu jūsų sodas patrauklus ir dera prie gyvenamojo namo. Svarbu, kad tiek žiūrint iš kambario, tiek iš lauko pusės vaizdas atrodytų harmoningas ir vieningas.

Gražiame ir tvarkingame sode vazonai, laiptai, baldai ir kiti elementai sudaro vientisą kompoziciją. Jie turi būti panašios spalvos, formų, faktūros. Metalo spalvos induose pasodinti pilkšvalapiai augalai, kurie dera prie namo pamatų ir metalinių sodybos konstrukcijų.

Birutės Jundulaitės nuotr.

Daržovės, prieskoniniai augalai auginami ne dėl grožio? Netiesa. Tvarkingai juos susodinkite, kai kur tarpuose pasėkite gėlių – tuomet vaizdas išties bus malonus.

Česlavos Deinarovič nuotr.

Jei vienas iš sodo akcentų – takas, skirkite pakankamai lėšų ir pagalvokite, kokias medžiagas naudosite. Žvyras tinka beveik kiekvienai vietai. Jis pigesnis. Be to, šią medžiagą pilti lengviau nei kloti akmenis ar plytas. Rausva skalda dera prie sodo, namo ir tenkina šeimininkų poreikius.

Airidos Dagienės nuotr.

Ši vieta – „kambario“ pabaiga, besislepianti tarp daugiamečių augalų. Taisyklingame sode gražiai atrodo karpyti medeliai ir krūmai, lengvumo įspūdį sukelia siūbuojantys varpiniai žolynai. Svarbiausi ryškiaspalviai augalai – snapučiai, vilkdalgiai, šalavijai, įvairialapės usnys.

Indrės Vozgirdaitės nuotr.

Mišrus gėlynas. Ketinate sodinti daugiau nei vieną rūšį? Tarp pirmosios rūšies augalų palikite didesnius tarpus. Tuomet išrikiuokite kitos rūšies augalus. Iš karto apsodinkite vieną nedidelį plotelį, o po to paeiliui kitus, kad mažiau išmindžiotumėte lysvę.