Norėdami išsirinkti tinkamiausią Jūsų poreikiams stalą, turėtumėte atkreipti dėmesį į kambario formą ir apsvarstyti, kiek žmonių dažniausiai jame buriasi. Taigi kokios formos valgomojo stalas Jums tiktų?

Stačiakampis

Valgomasis dažniausiai būna stačiakampis, todėl nenuostabu, jog ši stalo forma yra labiausiai paplitusi. Stačiakampis pietų stalas yra geras tuo, jog prie jo gali susėsti daugiau nei keturi žmonės. Itin patogu, jei šis turi papildomą sluoksnį, kurį ištraukus padidinamas stalo ilgis ir sukuriama erdvė netikėtiems svečiams.

Idealus stačiakampio stalo plotis vyrauja nuo 92 iki 106 cm. Siauresni stalai puikiai tinka mažesnėms patalpoms. Deja, jei stalas bus siauresnis nei 92 cm, pastebėsite, jog sudėtinga jį paserviruoti abiejose pusėse ir nebelieka vietos patiekti maistą. Tokiu atveju, šį baldą galite įsigyti su lentynėlėmis, kurias galima naudoti ne tik kaip papildomą erdvę susidėti užkandžiams, bet taip pat įkurdinti įrankiams ar indams. Galimas variantas trūkstamai erdvei kompensuoti – dar vienas mažas staliukas.

Kvadratas

Kvadratiniame kambaryje dailiai atrodo tokios pat formos stalas. Pagrindinis tokio baldo privalumas – intymios erdvės įspūdis. Šis stalas yra optimalus sprendimas, jei įprastai pietauja pora ar trys žmonės.

Be to, galima gudrauti: įsigyti kvadrato formos stalą su papildomu sluoksniu, jog, užklydus netikėtiems svečiams, būtų galima išplėsti prisėdimo erdvę. Nuolatos didėja stalų „transformerių“ pasiūla, kuriuos įmanoma iš paprastos dėžutės ar mažo stalelio paversti dideliu ir patogiu baldu. Tokiu atveju, kai nepietaujate, erdvė nėra užpildyta be reikalo. Taip pat galima turėti du mažesnius kvadratinius stalus ir prireikus juos sustumti į vieną stačiakampį.

Apvalus

Jei ieškote stalo mažai patalpai ir nedideliems susibūrimams, tačiau nenorite kvadratinio, rinkitės apvalų. Šio tipo stalų standartinis skersmuo yra 92 – 112 cm. Paprasta matyti vienas kitą, todėl pokalbiai vyksta lengvai, o vyraujanti atmosfera yra itin jauki ir intymi.

Vis dėlto šios formos stalų reiktų vengti, jei įprastai susirenka daugiau asmenų: nepaisant puikaus vienas kito matomumo, atstumas tarp žmonių atrodo didelis ir tenka garsiai kalbėti norint būti išgirstiems. Be to, dauguma valgomųjų nėra pakankamai milžiniški masyviam apvaliam stalui įkurdinti.

Jei Jūsų namuose pietauja gausus būrys žmonių, o Jūs vis dėlto norite apvalaus stalo, tokį įsigykite su papildomu sluoksniu. Baldą bus galima išplėsti pagal poreikį.

Ovalus

Tokio tipo stalai taip pat yra gana paplitę kaip ir stačiakampiai, tačiau dėl bekampiškumo jie vizualiai atrodo mažiau griozdiški. Šios formos stalas yra idealus sprendimas, jei kambarys yra siauras ar nedidelis, tačiau pietauja daugiau žmonių.

„Sėsti pietauti taip pat galima prie baro kėdę primenančio ir aukštesnio nei įprasta stalelio. Jis būna mažesnis, todėl lengvai įkomponuojamas į nedidelę erdvę. Vis dėlto maža patalpa nebūtinai reikalauja miniatiūrinio stalelio. Šiuo atveju, galima gudrauti pasirinkus stiklo arba atspindinčių paviršių baldą. Nebijokite žaisti medžiagomis, pavyzdžiui, stiklą derinti su metalu. Svarbu nepamiršti, jog per didelis stalas patalpoje ne tik „uždusina“ erdvę, bet taip pat kuria šaltumo įspūdį“, - pataria baldų įmonės „Deinava“ vadovas Valdas Davidavičius.

Remtasi furniture.about.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)