Įkvėpta jaukių namų erdvių

Pažvelkite, kaip kruopščiai kuriamas vaizdas. Vieta po suoleliu apželdinta neaukštais augalais – amerikiniais auskarėliais (Dicentra formosa), paparčiais (Dryopteris), epimedžiais (Epimedium), europinėmis pipirlapėmis (Asarum europaeum).

Viršuje puikuojasi ypač gausūs ir vešlūs želdiniai – įvairių veislių melsvės (Hosta), paparčiai, amerikiniai auskarėliai, viksvuolės (Cyperus), bijūnai (Paeonia), pėdlapiai (Podophyllum). Ramią užuovėją jiems teikia europinis ožekšnis (Euonymus europaeus). Net ir pačiuose kampuose telpa po augaliuką – papartį ar buksmedį (Buxus).

Iš tokios pačios medienos padarytas ne tik suolelis, bet ir specialios pakylėlės šalia jo – po vieną iš kiekvieno kampo. Tikrai komfortiška vieta nusprendusiam čia pailsėti – šalimais galima pastatyti gardumynų pintinėlę.

Saugumo ir ramybės garantija

Suolelis prigludęs prie pat sienos, todėl atrodo tarsi susiliejęs su ja. Šis sodo baldas vos matomas iš toli, nes yra akylai saugomas vešlių augalų kompozicijų. Iš vieno šono ramią oazę padeda sukurti tarsi mėlynos žvakės kyšantys šalavijai (Salvia), žemutės tiesiaragės našlaitės (Viola cornuta), barzdotieji vilkdalgiai (Iris), vasarai su vazonu į lauką išneštas lipniasėklis (Pittosporum).

Iš kito šono – geltonais žiedais pasipuošusios tūbės (Verbascum), vasaras lauke leidžiantis zelandlinas (Phormium) ir vaistinis jazminaitis (Jasminum officinale) ‘Aureum’. Šalia siena kopia smulkiais geltonais žiedeliais pasipuošusios raganės (Clematis).

Kvapnių žiedų vizijoms

Suolelis tarp gausių gėlių žiedų atrodo lyg čia gimęs – be jo ši vieta atrodytų tuščia. Mediena kiek patamsinta – atrodo natūraliai ir baldas labiau apsaugotas nuo oro poveikio. Augalų spalvinė gama panaši: sodriai mėlynos levandos, šviesaus mėlynumo barzdotieji vilkdalgiai (Iris), violetiniai dekoratyviniai česnakai (Allium), rausvi sinavadai (Aquilegia) ‘Nora Barlow’, aukščiausiai baltus žiedus iškėlusios rusmenės (Digitalis), sodrų foną siūlantis plaštakiškasis klevas (Acer palmatum) ‘Atropurpureum’. Suolelio apačia – taip pat ne tuščia kiaurymė. Ją užpildę snapučiai (Geranium). Draugiją iš kitos pusės saugo plačiai išsikerojęs artišokas (Cynara).

Drąsūs eksperimentai

Užmirškite standartus, kuklumą ir nedrąsumą! Suolelis su šiais kriterijais tikrai neturi nieko bendro. Moderni lenkta forma, netikėtas medžio ir akmens derinys, žaidimas natūralia ir dažyta spalvomis –netikėti sodo dizaino efektai. Tačiau drąsų vaizdą sušvelnina gausūs ir net romantiški gėlių deriniai.

Ryški provokuojanti raudona spalva nėra vieniša – prie jos dera gausybė skirtingų veislių rožių žiedų, ryškūs alūnės (Heuchera) ir išraiškingi puošmedžio (Cercidiphyllum) lapai. Papildomų atspalvių ir formų vaizdui suteikia snapučiai (Geranium), didžiažiedė orlaja (Orlaya), buksmedis (Buxus). Toks dizainas taiklus: kad įmantrios formos neatrodytų sode kaip svetimkūnis, būtina jas gerai integruoti, apgalvotai pasirinkti augalus.

Praktiški sprendimai

Praktiškumas – visa ko pamatas. Nedažyto medžio dėžė augalams sujungta su paprastu suoleliu. Visi vešlūs želdiniai auga paaukštintoje lysvėje. Pirmuoju smuiku griežia santolinos (Santolina), viršuje galingu stotu puikuojasi kemeras (Eupatorium). Kompoziciją papildo šalutiniai veikėjai – žiemės (Vinca) ir pelynai (Artemisia). Tolėliau saulėtu geltoniu spindi didysis debesylas (Inula helenium).

Nėra konkrečių taisyklių, kuri sodo vieta tinkamiausia suoleliui statyti. Kiekvienas sodininkas, be abejo, renkasi savo variantą: stengiasi jį geriau integruoti į aplinką arba ieško tokios vietos, nuo kurios atsiveria geriausias sodo vaizdas. Suolelis, nepridengtas augalų, taip pat geras. Galbūt kaip tik jį, ypatingą ir neįprastą, norisi išryškinti kaip sodo akcentą.

Vis dėlto maloniausią poilsį patirsite ir daugiau natūralumo suteiksite, parinkę tinkamus augalus, galbūt apželdinę ir šonus, ir žemės plotelį po suoleliu ir sukūrę atitinkamą foną. Derinamos gali būti netgi gėlių spalvos. Ypač į tai reikėtų atsižvelgti renkantis ryškius suolelius.