Ne visi supranta, kokią įtaka spalvos daro mūsų savijautai, nuotaikai ir net darbingumui. Sėkmingas spalvinis sprendimas gali pagyvinti kasdienišką patalpos interjerą. Jei atšviežinti kambarį sugeba vos viena ryški detalė, tai ką kalbėti apie gerą dizaino projektą, kuriame spalva tampa viena pagrindinių unikalaus interjero priemonių.

Dizaineriai, kurdami tokį interjerą, ypatingą dėmesį skiria tonams, atspalviams ir jų deriniams, nes tinkamai parinkta spalva gali ištaisyti net nesėkmingus architektūrinius sprendimus. Taigi savo būsto spalvas dera rinktis labai atsakingai.

Šalta ar šilta?

Spalvas priimta skirstyti į šaltas (nuo žydros iki violetinės), šiltas (nuo geltonos iki avietinės) ir achromatines (juoda, balta, pilka). Sugalvojus daryti remontą, reikia žinoti, kad šaltos spalvos ramina, nuima emocinę įtampą, o šiltos – suteikia jaukumo, harmonijos, komforto. Tačiau kai kurie šalti atspalviai gali slėgti, todėl juos geriau naudoti koridoriaus ar vonios interjerui – ten, kur praleidžiama mažiau laiko.

Pagrindinės šiltos spalvos – raudona ir geltona. Antrinė spalva – oranžinė. Tačiau naudojant šias spalvas dizaine, nereikia pamiršti, kad jos lengvai „perdega“ ir gali tapti agresyvios.

Pirmiausia nuspręskite, kokią atmosferą kambaryje norite sukurti – atpalaiduojančią ar gyvinančią. Atpalaiduojančią nuotaiką kurkite pasteliniais atspalviais, mėlynais tonais arba pasitelkite šiltą senos medienos spalvą.

Gyvinančią aplinką kuria drąsesnės spalvos: pradedant šviesiai žalia ir baigiant ryškiai oranžine. Kambariams, kuriuose trūksta natūralios saulės šviesos, rinkitės spalvas, turinčias raudono ir rudo pigmento.

Priimta manyti, kad miegamasis – tai neryškių spalvų karalystė. Vieniems geriau miegasi šviesioje patalpoje, kitiems – pritemdytoje, degant blausiai šviesai. Jeigu jūs esate „vyturys“, miegamąjį įsirenkite kambaryje, kurio langai žvelgia į rytus: patekančios saulės spinduliai ir šilti (gelsvi arba rožiniai) sienų atspalviai jūsų prabudimą pavers džiugiu procesu, net jei už lango bus niūri diena. Jeigu esate „pelėda“, miegamojo langai turi būti nukreipti į vakarus. Tokiu atveju rytais kambarį gaubs prietema, o alyvų arba cinamono spalva nudažytos sienos suteiks jam jaukumo.

Vaikų kambariui tinka šviesios, šiltos ir nuosaikiai ryškios spalvos. Tačiau jei jūsų vaikas itin aktyvus, pamėginkite kambario interjerui panaudoti žydrą arba žalią spalvą. Bet kokiam vaikų kambariui nerekomenduojama agresyvi raudona spalva. Atnaujinti vaikų kambario spalvinę gamą patariama kas dvejus ar trejus metus – juk vaikas sparčiai auga ir vystosi.

Universalūs „kariai“

Patalpų dizainas neapsieina be achromatinių spalvų – pilkos, juodos, baltos. Pilka spalva yra neutrali. Nors anksčiau ji keldavo ne pačias linksmiausias asociacijas (pilka pelytė, pilkas, niūrus pasaulis ir pan.), šiandien ši spalva dizaineriams padeda sukurti taurų ir elegantišką interjerą.

Balta spalva yra universali ir dera su visais kitais atspalviais. Pieno ir grietinėlės atspalviai leidžia akiai pailsėti nuo spalvų šėlsmo. Vis dėl to baltą spalvą geriausia naudoti kaip foną.

Pati tinkamiausia vieta achromatinėms spalvoms – vonios kambarys. Čia gerai atrodys ir tradicinė balta, ir juoda, ir sidabrinė – plieno spalvos. Jeigu vonios kambarys vis tiek atrodo blankus ir neįdomus, pagyvinkite jį kontrastuojančiomis spalvomis, pavyzdžiui, sudėliokite iš kontrastuojančių spalvų plytelių šachmatų lentos raštą.

Vizualiniai efektai

Optikos dėsniai ir spalvų savybės, panaudoti kartu ir tinkamai, gali neatpažįstamai pakeisti kambarį. Mažo ploto kambarius vizualiai galima padidinti, jų apdailai panaudojus šviesius, pastelinius atspalvius. Šis triukas sukurs didesnės erdvės ir geresnio apšvietimo įspūdį.

Lubas priimta dažyti baltai, bet jei joms panaudosite šviesiai pilkus ar šviesiai gelsvus dažus, kambarys atrodys jaukiau. Kambario erdvę mažina žemos lubos? Šią problemą galima išspręsti tapetais su vertikaliu raštu, taip pat vertikaliai nukreipta šviesa: tam tiks į lubas įmontuoti šveistuvai, arba šviesos šaltiniai, nukreipiantys spindulius iš apačios į viršų.

Kambarys tai pat atrodys erdvesnis, jeigu sienų ir lubų spalva bus vienoda. Standartinio – 2,5 m - aukščio kambariuose vizualiai paaukštinti lubas padės siauras apvadas, kurio spalva bus vos intensyvesnė už sienų spalvą.

Nepamirškite ir aksesuarų: būtent jie bet kokį interjerą sugeba praturtinti spalvų efektais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)