1. Medelių sodinimas ir persodinimas

Nepaisant paplitusių stereotipų, ruduo yra tinkamas metas medeliams ir daugiamečiams žoliniams augalams sodinti bei persodinti. Tai, beje, galima daryti visus tris rudens mėnesius. Svarbiausia, anot portalo Novate, laikytis kelių paprastų taisyklių:

Jei žemė dar nėra įšalusi, galiam drąsiai sodinti bei persodinti visus medelius, krūmus (išskyrus rožes, hortenzijas ir rododendrus) ir daugiamečius augalus.

Jei viršutiniai dirvos sluoksniai vis dėlto jau įšalę, pirmiausia reikėtų gerai perkasti ir išpurenti žemę ir tik tuomet sodinti krūmų bei medelių sodinukus.

Rudenį iki pat spalio vidurio taip pat galima sodinti ir persodinti spygliuočius, išskyrus kūgio formos eglutes „Conica“ ir kiparisus – juos geriau palikti pavasariui.

Taip pat vertėtų prisiminti, kad tiek sodinant, tiek persodinant augalus, juos visada reikia palaistyti, net jei dirva atrodo pakankamai drėgna.

2. Poilsio vietų įrengimas

Kam atidėlioti rytdienai tai, ką iš esmės galima padaryti šiandien? Tą patį galima pasakyti ir apie poilsio vietą, kurioje galima susirinkti su linksma kompanija ir pasikepti gardžių kepsnių, ar patogų hamaką, pakabintą išsikerojusio medžio pavėsyje. Tikriausiai turite daug grandiozinių idėjų ir planų. Tiesą sakant, atėjo laikas juos įgyvendinti.

Norite pavėsinės? Tuomet pirmyn. Ją galite nusipirkti arba pasigaminti patys. Taip pat galite įsirengti suoliukus tose sodo vietose, kur bus patogiausia prisėsti per karščius. Rudenį taip pat yra tinkamas metas įsirengti kepsnines ar savo rankomis iš įvairiausių medžiagų pasigaminti sodo baldus, kuriuos iki pavasario/vasaros galėsite laikyti ūkiniame pastate ar garaže.

Tą patį galime pasakyti ir apie sodo dekorą, kurį galima įsigyti ar pasigaminti iš anksto, kad atėjus pavasariui/vasarai, beliktų jį pastatyti tinkamose vietose.

Vienintelis dalykas, kurį reikia prisiminti ir į kurį reikia atsižvelgti, yra tai, kad bet kokius betonavimo darbus reikia atlikti iki to laiko, kol oro temperatūra nenukrito iki vos trijų laipsnių šilumos ir, žinoma, neprasidėjo šalnos.

3. Sodo teritorijos pertvarkymas

Sodas, kaip ir bet kuri kita erdvė, turi būti kuo tvarkingesnis, kad galėtumėte vaikščioti po jį nesijaudindami, jog kur nors suklupsite, į ką nors įsipainiosite ar už ko nors užkliūsite. Taigi rudenį reikia pravalyti takus ir išvaduoti juos nuo užkritusių ar pernelyg išvešėjusių augalų, kurie per vasarą veikiausiai juos užgožė. Tokius augalus apkarpykite ir suteikite jiems norimą formą.

Tas pats pasakytina ir apie krūmus bei medžius. Atlikite jiems formuojamąjį genėjimą. Jei pjūvio vietos itin didelės, patepkite jas specialiu sodo balzamu (naudoti pikį neverta).

Jei norite, dekoratyvinių uogų krūmus taip pat galima formuoti į „kamuolius“. Ruduo tam ypač tinkamas metas, nes dauguma lapų jau būna nukritę, ir jūs galite matyti visas šakas. Suriškite krūmus tvirtomis sintetinėmis virvėmis, suteikdami jiems norimą formą. Atėjus pavasariui ir vasarai, krūmai pasidengs lapais bei uogomis ir paslėps viską, ko nereikia matyti, tačiau jų forma išliks tokia pati, net ir esant nepalankioms oro sąlygoms.

4. Apšvietimas

Rudenį vertėtų pagalvoti ir apie apšvietimą, įskaitant stacionarų, be kurio neišsiversite – rudenį trumpėjant dienoms, vaikščioti po kiemą ir sodą su žibintuvėliu nėra pats geriausias variantas.

Rinkitės praktiškus ir patikimus šviestuvus, nepamirškite kokybiškos elektros instaliacijos ir jungiklių, kurie turėtų būti išdėstyti patogiame aukštyje. Geriausia naudoti jungiklius su lempute arba indikatoriumi, kad jie būtų matomi tamsoje. Taip pat atkreipkite dėmesį į pačias lemputes. Rinkitės tokias, kurių ryškumą prireikus galima reguliuoti, o geriausia – pirkti šviestuvus su judesio jutikliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją