aA
Nepaisant to, kad šios gudrybės buvo pradėtos taikyti prieš šimtą metų, jų aktualumas neišblėso ir mūsų laikais.
Rakštis
Rakštis

Kelių kartų patikrinti patarimai – ne šiaip išsigalvojimas, kokių nemažai pasitaiko interneto platybėse.

Štai aštuoni dar mūsų proproprosenelių patikrinti patarimai, kurie padės palengvinti buitį ir kasdienybę.

1. Duonos pjaustymas

Tam, kad stalas atrodytų estetiškai, o valgyti būtų malonu, jis turi būti dailiai serviruotas, o maistas ant jo patiektas tvarkingai. Pavyzdžiui, duona – ji turėtų būti supjaustyta tvarkingomis, vienodomis riekėmis. Deja, neturint specialios duonos pjaustyklės tai padaryti ne taip lengva. Kad išvengtumėte trupančių, nevienodų duonos riekių problemos, galite pasitelkti paprastą gudrybę – įmerkite peilį į karštą vandenį, greitai jį nušluostykite ir pradėkite pjaustyti duoną.

2. Rašalo dėmių šalinimas

Šimto metų senumo buitinės gudrybės, kurios, jei žinotume, praverstų ir šiandien
© Shutterstock


Atrodytų, jei ant drabužio užtiško rašalo, išskalbti dėmės nebeįmanoma. Laimei, tai nėra tiesa, tik reikia veikti greitai. Audinį ar drabužį su šviežia rašalo dėme reikia įmerkti į pieną – visi dažai patys pasišalins. Jei lieka dėmės pėdsakų, drabužį galite dar papildomai išskalbti kaip įprasta.

3. Kaip išvirti skilusį kiaušinį

Neretai nutinka taip, kad nešant namo nusipirktus kiaušinius, vienas ar keli jų netyčia suskyla. Niekas neapsaugotas nuo tokios nesėkmės, bet net jei taip nutiktų, nusiminti neverta – sėkmingai išvirti galima ir skilusį kiaušinį. Tereikia į vandenį įpilti šiek tiek acto. Jei taip padarysite, kiaušinis neištekės į vandenį.

4. Pirmoji pagalba įsivarius rakštį

Yra universalus būdas, kaip iš odos ištraukti rakštį, net ir pačią smulkiausią. Šis būdas greitas ir neskausmingas. Jums reikės mažo stiklainiuko, kurio vidų reikia pašildyti garais ar karštu vandeniu, o tada pridėti jį prie odos ploto su įstrigusia rakštimi. Tik reikia įsitikinti, kad stiklainiukas arba stiklinė tvirtai, be tarpų prigludo prie odos. Paprastai užtenka palaikyti 5 sekundes. Jei rakštis vis dar liko odoje, šią gudrybę pakartokite.

5. Kaip patikrinti, ar sviestas natūralus

Šimto metų senumo buitinės gudrybės, kurios, jei žinotume, praverstų ir šiandien
© Shutterstock


Kokybiškas sviestas – skanus, švelnus produktas, užtikrinantis patiekalui nepakartojamą, natūralų skonį. Kaip perkant atpažinti, kad sviestas natūralus? Labai paprastai! Paimkite nedidelę popieriaus atplaišą, ištepkite ją sviestu ir padekite. Jei tai margarinas ar nekokybiškas sviestas, degantis popierius skleis aštrų, nemalonų kvapą. O natūralus sviestas net ir esant aukštai temperatūrai kvepia maloniai.

6. Kad gyvų gėlių puokštė ilgiau nenuvystų

Net jei gėlės ėmė vysti, yra nemažai patarimų, kaip joms sugrąžinti gaivumą. Patariama vandenyje ištirpinti aspirino arba spirito arba nakčiai pamerkti vonioje su šaltu vandeniu. Bet kažkodėl mažai kas prisimena senovinį, patikrintą metodą: reikia pamerkti gėles į karštą vandenį, o kai jis atauš, nupjauti stiebų galus ir pamerkti puokštę į šaltą vandenį. Skamba keistai, bet tai veikia.

7. Kaip atskirti sulipusias stiklines

Išplovus indus, o kartais netgi proceso metu neretai nutinka taip, kad dvi viena į kitą sudėtos stiklinės sulimpa ir niekaip nepavyksta jų atskirti. Šią problemą išspręsti padės patikrintos fizikinės gudrybės. Apatinę stiklinę reikia įdėti į karštą vandenį, o į viršutinę įpilti šalto vandens. Jos lengvai atsiskirs.

8. Ilgai degantis degtukas

Iškylaujant arba ilsintis gamtoje neretai susiduriama su problema – degtukas per greit užgęsta, ir neįmanoma įkurti ugnies. Tam, kad degtukas ilgiau degtų ir būtų atsparesnis gamtos stichijoms, reikia jį keliose vietose įpjauti peiliu. Tai padės sustiprinti degtuko liepsną, tad laužą uždegsite lengviau.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(80 žmonių įvertino)
4.0250

Top naujienos

Darganoti orai greit pasibaigs (2)

Serija ciklonų iš vakarų keliaujančių per Lietuvą arba visai šalia ir nešanti darganotus,...

Lietuviai skelbia sukūrę vaistą nuo koronaviruso: jis gali tapti pirmuoju pasaulyje (346)

Vilniuje įsikūrusi „ Northway Biotech “ pernai pranešė, kad kartu su šveicarais kuria...

Vilniuje atsidarė naujas traukos centras – tokio turgaus mums pavydės visos Baltijos šalys (261)

Gali būti, kad Vilnius nuo šiol turi naują madingiausią ir patraukliausią susitikimų vietą....

Po sunkios COVID-19 ligos kelias į sanatoriją – užvertas: dėl naujo Dulkio įsakymo susiklostė absurdiška situacija (180)

Praėjusį ketvirtadienį vilnietės Karinos tėvas po sunkios ir komplikuotos COVID-19 ligos buvo...

„Žalgiris“ artėja prie susitarimo su NBA patirties turinčiu amerikiečiu, žaidusiu ir Schillerio komandoje

Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas ketvirtadienį užsiminė , kad klubas jau yra...

Lietuvė apie padėtį šalyje, kuri manė nugalėjusi koroną: situacija dramatiška, ligos atveju nebepadeda net pinigai išpardavė pasigamintas vakcinas (249)

Koronaviruso atvejų skaičiui Indijoje vis mušant rekordus, šalies valstijos skelbia atskirus,...

Pasiilgusiems kelionių žinia iš Briuselio: štai ką svarbu žinoti planuojantiems atostogas (37)

Turizmas yra vienas tų sektorių, kurį COVID-19 pandemija paveikė labiausiai, dėl to gali būti...

Moterys ir technologijos: šie startuoliai pandemijos akivaizdoje sulaukė išskirtinio investuotojų dėmesio (1)

Kadaise rizikos kapitalo bendruomenės laikyti pernelyg nišiniais ar rizikingais, šiandien, kai...

Renata išdavė paslaptį, kaip ypatingai gardžiai paruošti karką: tai grilio bomba, kurią kepsite dar ne kartą (22)

Ar kada valgėte karką , ruoštą pomidorų sultyse? Maisto entuziastė Renata Stužėnienė iš...

Joana Balčiuvienė | D+

Po 7 metų santuokos atsibudo: ką daryti, jei tas žmogus man net nepatinka

Gyveni gyveni su žmogumi, ir staiga matai: na, ne toks protingas, kaip kolega. Ir ne tokie pomėgiai...